Hírek, információk, kutatási eredmények >
A hirtelen szívhaláltól való sportolói félelem lélektana - Baranya István sportpszichológus

A hirtelen szívhalál a leggyakoribb haláleset a mai civilizált társadalomban. Ez a tragédia a sportolókat sem kíméli. Fiatal, életerős sportolók csuklanak össze a pályán, edzés és mérkőzés közben. Sajnos sokszor az orvosi segítség ellenére is életüket vesztik. A teljesítmények fantasztikus növekedésével, nap mint nap újabb világrekordok születésével, az állandó topforma tartásával, a gyors regenerálódás és rehabilitáció igényével "természetellenes" elvárásokra  kényszerítjük a szervezetet. Mondják, hogy  élsportolók többsége két  végéről égeti a gyertyát. Az extra fizikai és pszichés igénybevétel hatásához a szervezet alkalmazkodni igyekszik, de nem minden esetben tud.  A normál határértékek felett a kompenzáció, a gyors regenerálódás segíthet, de ezzel egy időben beindulnak a védekező mechanizmusok. Végső eset amikor a szervezet fő egységei közül valamelyik feladja.  A keringési bázis központja a szív is ezek közé sorolható. Nemcsak az  organikus szervei elváltozás, hanem a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer kórós változásai is okozhatnak ritmuszavart, kamrafibrillációt.   Féljünk, vagy ne féljünk a hírtelen szívhaláltól?  Megelőzhető-e a tragédia ?  Szervei, vagy lélektani  okai vannak a hirtelen szívhalálnak?  Tanulmányunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

bővebben >>>

Megvan a szív igazi ellensége. A vörös húsoknál és az energiaitaloknál is ugyanaz a tettes.  - Baranya István sportpszichológus

Amerikai kutatók közvetlen összefüggést találtak  egyes szívbetegségek megnövekedett kockázata és egy karnitin nevű vegyület között, amely egyebek mellett bőségesen megtalálható vörös húsokban, energiaitalokban és egyes táplálék kiegészítőkben. A kapcsolatot mindeddig két okból nem fedezték fel. Egyrészről a karnitin  nem egy haszontalan molekula, segíti a szervezetet az energiafelhasználásban, és gyakorlatilag nélkülözhetetlen az izomzat fejlődéséhez. Másrészről pedig nem is ezzel a vegyülettel van a gond, hanem egy másikkal, amely az egyáltalán nem szimpatikus trimetilamin-N-oxid nevet viseli. A problémát az okozza, hogy ez utóbbit épp az előbbi felhasználásával hozzák létre olyan baktériumok, melyek sajnos az emberi testben is laknak.

bővebben >>>

Vallás és a hit sportpszichológiai jelentősége - Baranya István sportpszichológus UEFA 'Pro'

A sport pedagógiájának és pszichológiájának leglényegesebb területe a győzelembe vetett hit, a mentálisan erős sportolók személyiségének kialakítása.                         Pál apostol írja:
Nem tudjátok, hogy a pályán küzdők mind futnak ugyan, de a díjat csak egy nyeri el? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. A versenyzők valamennyien megtartóztató életet élnek, minden tekintetben. Ők hervadó koszorúért, mi pedig hervadhatatlanért.(1Kor 9,24-25)
Sokan első látásra talán furcsállják ezt a szókapcsolatot. Milyen értelemben lenne kötődése az egyháznak a sporthoz ?  II. János Pál pápa így fogalmazott: "Az Egyháznak szüksége van a sportra és a sportnak is szüksége van az Egyházra".

bővebben >>>

Börtöncellából a bokszvilág trónjára - Bernard Hopkins életének lélektana - Baranya István sportpszichológus

"Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja".
(Robart Louis Stevenson)

Hopkins nem bokszolónak készült, de az élet  megpróbáltatásai, a kiemelkedés vágya - erre az útra állította. Ő az az ember, akit a tehetség és az akarat együtt emelt a magasba. Az amerikai börtönökben az erő az úr, a börtön prizonizáció sajátságos világa sok mindenre megtanítja a fogvatatottakat. Hopkins itt tanult meg bokszolni, igaz a börtönszabályok szerint, ami erősebb iskola mint az utcáé.  Túlélt mindent, tekintélyt szerzett magának, majd kint  képezte önmagát.  Eredményei tehetsége és elszántsága miatt felfigyeltek rá. Ez azonban még kevés lett volna a sikerhez, ha nincs meg a mai napig tapasztalható utánozhatatlan lelki összerendezettsége. A mérkőzésein a mozgása és különösen az arckifejezései árulkodóak. Gudricza Szabolcs írása ad igazi választ Hopkins pszichéjére.

bővebben >>>

UEFA 'A' továbbképzés Telki, 2013. március

A pszichológia
szerepe a futballban

Előadó: Baranya István
UEFA 'Pro',
pszichológus

bővebben >>>

Az öröm és a bánat könnyei a sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Számtalanszor sírunk. Hol ezért, hol azért"A könnyek a fájdalom mesélői" - sok helyen találkoztál már ezzel a megfogalmazással. Sokan mondják, hogy az életnek vannak olyan pillanatai, amikor a szónak nincs elég kifejezőereje, amikor képtelenség elmondani azt, ami a lelkünkben zajlik. Azt öröm és bánat egyaránt okozhatja.  Könnyezünk, azonban másért is: hidegtől,  irritáló anyagoktól, a szem védekező reflexei miatt, de a könny tartja nedvesen  szemünket is.

bővebben >>>

Emberi kapcsolatok és kapcsolatteremtési formák a profi labdarúgóedzőknél -
Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A világon   Magyarországon volt először profi labdarúgó bajnokság, melyet 1926-ba  a Profi Labdarúgás Irányító Szervezete (PLASZ) írt ki.  Nagyot változott azóta a világ, de a profi labdarúgás a mai napig életképes, sőt egyre inkább fejlődik. Érzékelhető, hogy ez a kőkemény világ valami más.  Milliárdokért vásárolnak játékosokat a csapatok, a BL és az EL főtáblára jutás busásan megtérül.  Az edzők  minősítése egyszerű: győztes vagy vesztes. Ebben a miliőben nincs helye az érzelmeknek.  Vagy mégis. ?

bővebben >>>

A  mosoly ereje a sportban - Baranya István pszichológus , UEFA 'Pro'

"Minden kivételes ajándék a mosoly, hiszen: nem kerül semmibe, de szívmelengető. Csak egy pillanatig él, de az emléke megmarad. Örömet szerez, és táplálja a jóindulatot. Kiváló ellenméreg irigység és rosszindulat ellen. Biztatást a csüggedőnek, erőt önt belé. Nem lehet megvenni, kölcsönkérni, ellopni, nem jelent földi javakat senkinek mindaddig, amíg önként és jó szívvel meg nem ajándékoznak vele. Ha valaki túl fáradt ahhoz, hogy rád mosolyogjon, nézz rá derűsen, mert senkinek sincs nagyobb szüksége a mosolyra, mint neki...... aki már nem tud mosolyogni!"
 (Carnegie, Dale)

bővebben >>>

Az érzelmek szerepe sportban (II.) PROFIK - Cristiano Ronaldo és gesztusok, érzelmek

Cristiano Ronaldo pályája és élete elég régóta reflektorfényben van, ezért nehéz róla újat írni. Így aztán meg sem próbáljuk, viszont egy olyan párharcra érdemes lehet visszatekinteni, amely a sok nagy mérkőzése és gólja között talán kissé árnyékban maradt, noha a portugál klasszis számára érzelmileg fontosabb volt az átlagosnál. Nevelőegyesület. Így hívják azokat a csapatokat, amelyeknél szigorú szerződések alapján, vaskos pénzkötegekért cserébe nem saját maguknak, hanem Európa mamutklubjainak "termelik" a tehetségeket. Az angol Manchester United természetesen rég körbebástyázta magát ilyen partnerekkel, és főleg a kontinens harmadik és negyedik szintjéről választott "lelőhelyeket" - ugyanakkor a belga Antwerp, a dán Bröndby és mások mellett például az előzőeknél nagyobb nevű Sporting CP is bevett partnere lett!

bővebben >>>

Az érzelmek szerepe a sportban (I.) AMATŐRÖK - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az emberi cselekvés állandó kísérője az érzelem, emóció. Kísérő jelleg azt jelenti, hogy a megismerési folyamattól független érzelem nincs. Vagyis: a valóság nem közömbös számunkra. Amit érzünk, tapasztalunk szubjektív érzést vált ki belőlünk. Érzelmeink állandóan jelen vannak, ha másként nem, közérzet formájában. Vagyis olyankor is, ha ez nem tudatosul bennünk. Így nagymértékben befolyásolja a magatartását, teljesítményét eredményét az egyénnek.

bővebben >>>

A sport és a zene

Szövegdoboz:  Az emberi közösség életének, az emberi kapcsolatoknak, magának az egyénnek   ősidők óta része a zene.  Ismert, hogy a zene zenének sokféle hatása van.  Egyes sportágak zenei aláfestés alatt  zajlanak, míg  másoknál a szurkolói zenei buzdítás maga a motiváció. Gyakran ajánlják a sportolóknak, hogy hallgassanak zenét a verseny előtt. De miért is? Elég egy olyan zenét kiválasztani a sportolónak, amit szeret? A válasz természetesen nem, semmi sem lehet ilyen egyszerű ...

bővebben >>>

Dúsgazdag sportolók lélektana  - Baranya István pszichológus. UEFA 'Pro'

Nincs olyan személy a Földöm, aki ne sportolt volna már, vagy közvetett úton ne találkozott volna maga is a sport miliőjével. Vannak akik kedvtelésből, vannak akik  fanatizmusból, mások amatőr módon sportolnak, és vannak olyanok is akik professzionális módon  sportolnak. Más-más indíték és más-más életvitel, de mindegyik főszereplője mag az ember. Hogy ez tehetség, szerencse, véletlen, vagy tudatosan felépített  sportkarrier, életpálya nehéz lenne általánosítani. Egy biztos, a  fiatal nemzedék előtt  embernek maradni, példaképnek lenni nem egyszerű feladat. Ez azért is fontos, mert számos kutatás témája az utánpótláskorú  sportolók  motiváltsága. A leggyakrabban két területet  szoktak vizsgálni, kutatni a sportpszichológusok: az intrinzik (belső) motiváltságot és az extrinzik (külső) motiváltságot. Esetünkben kérdés az, hogy a ma fiatal sportolóinknál - a sportkarrierjük szempontjából - melyik  motiváció az erősebb ?

bővebben >>>

Hipnózis a sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A módosult tudatállapot a szubjektív élménymintázatok olyan időleges megváltozása, amely jól elkülöníthető a normális éber tudatállapottól. A módosult tudatállapot akár spontán, például alvás vagy autóvezetés közbe, azaz ingerszegény környezetben is felléphet. Máskor erős érzelmi hatásra, például természeti katasztrófa vagy szülés alatt alakul ki. Ilyenkor szubjektív élményeink a megszokottól eltérő más mintázatot öltenek: figyelmünk, környezetünk észlelése, képzeleteink, fantáziavilágunk, emlékezési képességünk, élményeink feldolgozása megváltozik. Felborul a tér- és idő érzékelésünk, változik a testképünk és az önkontrollunk sérül.

bővebben >>>

A sporttáplálkozás szerepe a profi és az elit utánpótlás sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A táplálkozás mindennapos velejárója az életünknek. Tapasztaljuk, hogy iparágak és a táplálkozási tanácsadók és termékeik arzenálja  üzletágként veti be magát  ebbe a világba. Direkt és indirekt beavatkozások tömkelege kecsegteti a laikusokat  az esztétikus testarányok, a fittség, a megfelelő és helyes táplálkozási szokások irányába. A professzionális sport azonban más világ, ott minden a sportteljesítmény és az eredményesség alá van rendelve. Ez a világ semmit sem hagy a véletlenre, ennek szolgálatában a táplálkozás az egyik legfontosabb tudományterületté nőtte ki magát.

bővebben >>>

Élet az élsport után II. Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Drog, csempészet, dopping, erőszak, depresszió és öngyilkosság. Élsportolók, világ- és olimpiai bajnokok találkoznak ezekkel a szörnyűségekkel. Pedig látszólag boldogok lehetnének, elvégre a bajnokoknak nincsenek anyagi gondjaik, ráadásul siker és megbecsülés övezi az életüket. Mégis, néhányan közülük lecsúsznak a lejtőn, s csak az alján veszik észre, hogy derékba tört az életük. Néhány napja két élvonalbeli labdarúgót vettek őrizetbe drogügyek miatt

bővebben >>>


 

Élet az élsport után I. Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az élsportolók mindennapjai sajátságos világ övezi. Legfeljebb hírekből, egy-egy  egyéni sportolói beszámolóból, edzői eszmefuttatásból ismerhetjük ezt az életformát. Aki maga is átélte, tud csak igazán különbséget tenni az aktív élsportolói időszak és az azt követő élet között.  Számos élettörténetről hallunk, talán nincs is két egyforma. Vannak azonban tipikus esetek, melyekre érdemes odafigyelni, már csak azért is, hogy az edzők, sportvezetők tanuljanak a példákból. Ezzel is segítve az élsportból az élsport utáni életbe való átmenetét a sportolójának.

bővebben >>>


 

Sporttal a gyermekszegénység ellen.

A statisztikai felmérés szerint a családok háromnegyedének egy váratlan kiadás megoldhatatlan anyagi terhet jelentene, de Magyarország kétharmadának elképzelhetetlen luxus lenne akár egy egyhetes nyaralás is. Magyarországon a gyerekek jelentős százaléka él olyan háztartásban, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a segélyezési küszöböt, vagyis 25.800 forintot. (A képen Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó és Baranya István UEFA 'Pro', pszichológus)

bővebben >>>

A profi sport biológiai órái.
Az edzés optimális élettani és pszichés időpontjai.
(Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro')

A szervezet élettani és pszichés működésének - napi ritmusában - megvan a maga ideje. A 24 órás napi bioritmus irányítja szinte minden élőlény alapvető fiziológiai funkcióit. Ennek a ritmusnak a felborulása alapvetően befolyásolja az emberi egészséget, és akár anyagcserezavarokhoz, álmatlansághoz, depresszióhoz, szívkoszorúér-megbetegedéshez és rákhoz vezethet. Az átlagember  a napi biológiai ritmus "csúcspontjain" tudja a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatát. A profi sportoló azonban nem átlagember. Számára versenyek, mérkőzések és az arra felkészítő edzése, nem is beszélve a regeneráció fontosságáról átírhatják az "átlagembernél " tapasztalt szokványos napi ritmus sorrendiségét. Mindez túlmutat az általános edzéselmélet terhelés és pihenés dogmáin.

bővebben >>>

Az edzés és a versenyzés biológiai órái (I.) - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Gyakori kérdés a sportban, különösen az élsportban, hogy mely napszakban edzünk, és melyik időpont a legoptimálisabb a mérkőzések megvívásához. Ez több dologtól függ, de nem lehet figyelmen kívül hagyni szervezetünk működésének napi ritmusát. A szervezetünkben létezik egy biológiai óra, amely szerveink működését szabályozza, összehangolja. A ritmust az agyunk által termelt hormonok (szerotonin, melatonin) szintje befolyásolja

bővebben >>>

Esztergomban a mindennapos testnevelés mellett tettek hitet. A VI. Esztergomi Pedagógiai Konferencia

Esztergom egyik legpatinásabb épülete, a Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ adott otthont - a Baranya István igazgató, pszichológus által szervezett - VI. Esztergomi Pedagógiai Szakmai Konferenciának. A 2005-ben életre hívott programsorozat - amelyen ismert politikusok is tiszteletüket tették - ezúttal is jeles előadókat vonultatott fel.

bővebben >>>

A Manchester United-szurkoló világa (egy szurkoló vallomása.) (Baranya István - pszichológus, UEFA 'Pro' edző)

Valószínűsíthetően ez most felér majd egy öngyilkossággal, mármint amit ide le fogok írni. De úgy érzem meg kell tennem. Miután porig aláztam a Chelseat és homoszexuálisnak állítottam be a barcát, engedd meg kedves szurkoló/olvasó, hogy egy személyesebb hangvételű írással értessem meg veled/veletek, mit érzek most így pár órával a döntő előtt. Ez nagyon nem könnyű dolog, mert én is egy szurkoló vagyok, és a szurkoló lélektana a világ egyik legbonyolultabb dolga. Hiába gondolják sokan azt, hogy a foci egy játék. Nem, a foci számunkra az életet jelenti.

bővebben >>>


Elhunyt Prohászka János a Dorogi Bányász legendás labdarúgója

Elment a Mester.
Elhunyt Prohászka János a Dorogi Bányász legendás labdarúgója

Aznap annyi minden történt. A szokásos pénteki teremfocira készültük (immár több mint 25 éve tesszük ezt)

  1. Hallottad ? Mondta Csunderlik Tibi.
  2. Igen hallottam.

Motyogtam megrendülve, elharapva a szó végét. Mert, itt már nincs mit mondani. Gondolatok, emlékek sokasága elevenedik meg, csak, ilyenkor ezek maradnak. Nemrég temettük Peszeki Gézát, most Jani bácsi.

bővebben >>>

A CPI (California Psychological Inventory) teszt alkalmazása az edzők személyiségvizsgálatakor - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az európai labdarúgó top-csapatok és más csapatsportágak menedzsmentje nem bíz semmit a véletlenre. Kő kemény profi világ a bizniszről szól. Euró és dollár milliók cserélnek gazdát, egy-egy labdarúgót csillagászati összegekért vesznek meg. Régen rájöttek, hogy csak a legfelkészültebb, legalkalmasabb emberekkel lehet ezt a tempót és eredményességet tartani. Felnőtt és utánpótlás csapatoknál dolgozó edzők, vezetők, háttérmunkatársak kiválasztásához, a személyiségprofiljuk felmérésének az egyik legalkalmasabb pszichológiai tesztje a CPI (California Psychological Inventory) .

bővebben >>>

Klinikai és személyiségtesztek a sportpszichológiában- Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) - Baranya István pszichológus, UEFA Pro

A sportpszichológus kezében többféle lehetőség van a sportoló mély személyiségjegyeinek, mentalitásának feltárására. A Minnesota Többtényezős Személyiségleltár (MMPI) 1943 óta a világ egyik legszélesebb körben használt klinikai pszichológiai mér eszköze. 1989-ig 140 nyelvre fordították le. A klinikai tesztet továbbfejlesztették. Az MMPI-2 pszichometriai jellemzői jobban kimunkáltak, mint az első változaté. Az eredeti mérőeszköz több mint 100 tételét átalakították, az új tételek olyan területeket tapogatnak le, mint pl. általános egészségi állapot, társas attitűdök, öngyilkossági hajlam, A-típusú viselkedés, fóbiák, szerhasználat, általános neurológiai állapot. Az MMPI-A a 14-18 éves fiatalok személyes, társas és viselkedési problémáit tárja fel, serdülő-specifikus tételek és skálák segítségével.

bővebben >>>

Példa egy 16 éves utánpótláskorú labdarúgók személyiségprofiljának mérésére, kiértékelése. A Big Five Questionnaire - Children (BFQ-C) teszt - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az olasz pszichológus Gian-Vittorio Caprara és munkatársai által kifejlesztett Big Five Kérdőív (BFQ) a személyiség átfogó felmérésére kidolgozott teszt. Ennek gyermek- és serdülőkorúak személyiségjellemzőinek mérésére kidolgozott változata a Big Five Questionnaire - Children (BFQ-C ), amely 65 tételből álló kérdőív. A sportpszichológiával foglalkozó szakértők szerint az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbban felhasználható modell.

bővebben >>>

Táplálkozási tippek stresszes életmóduaknak

Az evés alapvető ösztönkésztetés, de jóval több is annál. A táplálkozás örömforrás, szorongáscsökkentő hatással bír, emellett a társas kapcsolatok fontos színtere is. A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

bővebben >>>

OTP-MOL Bozsik Program tudományos háttere - Baranya István pszichológus, UEFA Pro

A Magyar Labdarúgó Szövetség "Magyar Futball Jövőjéért" című közép-hosszú távú szakmai programjában kiemelt szerepet tulajdonított az egységes szakmai elveken alapuló, átlátható és a kizárólagosan az MLSZ irányítása alá tartozó egységes utánpótlás-nevelési rendszernek. Fő célkitűzése nem lehet más mint az utánpótlás korú labdarúgók tömegbázisának szélesítése, az igazolt labdarúgók számának növelése, a sportág népszerűsítése. Ennek a programnak a csúcspontja volt a nyári Zánkai Labdarúgó Utánpótlás Tábor

bővebben >>>

A média romboló hatása gyermekeinkre

A mai rohanó világban egyre több az olyan szülő, akinek nincs ideje gyermekével foglalkozni. Van egy nagyon rossz szokás, amit kialakítottak a családok, ami az, hogy a gyereket a tévé elé ültetik, mondva így legalább csöndben van. Ez a legkézenfekvőbb, legolcsóbb ,,bébicsősz", ami mindig rendelkezésre áll.

bővebben >>>

Sportpszichológus a labdarúgó akadémiákon (diagnosztizálás)- Baranya István (pszichológus, UEFA Pro) előadása, az UEFA Elit 'A' edzőképző tanfolyamon

Más lélektani ágazatok, különösen azok, amelyek a mozgásfejlődéssel, tanítás-tanulással, személyiségfejlődéssel, az egyénnel és a csoporttal a csapattal és a motivációval, mentalitással foglalkoznak, előszeretettel keresnek maguknak "terepet" a sporttevékenység területén. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit a sportpszichológia integrálta. Elégséges-e sportpszichológiáról beszélni egy-egy labdarúgó akadémia kapcsán ? Vagy ezekben az intézményekben specialistákra van szükség, akit - tevékenységéből adódóan - LABDARÚGÓ SPORTPSZICHOLÓGUSNAK definiálnak.

bővebben >>>


Elit akadémiák utánpótlás játékosainak pszichológiája - Baranya István (pszichológus, UEFA Pro) előadása, az UEFA Elit 'A' edzőképző tanfolyamon

Győrben az ETO Parkban folytatódott az UEFA Elit 'A' edzőképző tanfolyam, ahol a Labdarúgó Akadémiák és az élvonalbeli csapatok szakmai igazgatói pszichológiát hallgattak. Az előadó Baranya István (pszichológus, UEFA Pro edző) volt, aki előadásában az utánpótláskorú labdarúgók lélektani sajátosságait elemezte. Az első részben a pszichológia és a labdarúgó sportpszichológia fejlődésének, elméleti hátterének, alapvető diszciplínáinak tendenciáit hallhatták az edzők, majd átfogó elemzést kaptak az utánpótlás korosztályok pszichológiai életkori sajátosságairól. Ezt követően pedig megismerkedhettek a sportpszichológus - edzőt, edzői teamet segítő - diagnosztizáló és terápiás tevékenységével.

bővebben >>>


Motiváció a labdarúgásban (GYŐZELEM UTÁNI VÁGY) - Baranya István pszichológus (UEFA Pro)

A motiváció alkalmassá teszi az embereket arra, hogy megtanulják, ami ahhoz kell, hogy örömöt találjanak abban, amit csinálnak. A világ legnépszerűbb sportja a labdarúgás. A FIFA 204 tagállamában 250 millió igazolt labdarúgó sportol versenyszerűen. Ennek többszöröse - mint amatőr - szabadidejében, kedvtelésből. Futballoznak amatőrök és profik, férfiak és nők, gyerekek, fiatalok, felnőttek, öregfiúk, szeniorok, veteránok, sőt fogyatékkal élők és mozgássérültek is. Mi motiválja őket ? Kell-e motiváltság a játékhoz ? Mi a különbség az amatőr és a profi labdarúgó motiváltsága között ? Megannyi kérdés, melyekre választ adni nem olyan egyszerű.

bővebben >>>

Motiváció II. (alapfogalmak) - Baranya István pszichológus (UEFA Pro)

A pszichológia egyik fontos kérdése, milyen késztetésekből fakad, valamint milyen erők állnak a viselkedés hátterében. Miért tudunk bizonyos cselekvésekre, hatalmas energiákat mozgósítani, míg másokra viszont nem. A motiváció alapfogalmai közül a szükséglet, a drive és a homeosztázis fogalmának értelmezésére térünk ki.

bővebben >>>

Amikor kóros a sportolás - exorexia

Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé. A mai világban minden azt sugallja, hogy sikereink záloga a jó megjelenés. Egyre-másra szaporodnak azon felmérések, melyek azt hangoztatják, hogy a jó megjelenésű munkavállaló előnyt élvez a többiekkel szemben, a kellemes külsejű emberek könnyebben találnak maguknak párt, sőt, még a sarki vegyesboltban is hamarabb kiszolgálják őket. Ehhez hozzátartozik a divatos ruhatár, az ápoltság, a karcsú test. Sokan bármit megtennének azért, hogy külsejük a mai kor szépségideáljának megfeleljen.

bővebben >>>

Táplálkozási tippek stresszes életmóduaknak

A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél litert naponta. Változtasson életmódján, táplálkozzon egészségesen, tegyen a stressz ellen. A stressz  nagyobb kárt okoz testünknek, ha kevés tápanyagot viszünk be: táplálkozzon egészségesen, s így a mindennapi nyomást is jobban fogja bírni.

bővebben >>>

Szociometria a csapatnál - Baranya István pszichológus

Minden csapat, sportközösség  sajátságos struktúrával rendelkezik. Ennek a társas alakzatnak a vizsgálatával meghatározható az egyén helye a közösségen belül, vagyis az, hogy hogyan sikerült beilleszkednie abba a csoportba, amelyben tevékenykedik. Számos összetevője van annak, hogy egy csapat eredményes, sikeres legyen. Elsősorban motivált közösségként kell működniük, ahol  egyértelmű, világos  értékrend uralkodik. Az edző feladata ennek kialakítása és szinten tartása és fejlesztése. A csapata és saját eredményessége múlik ezen  Sportnyelven fogalmazva a kérdést: az edzőé a csapat, vagy csak foglalkoztatja őket ?

bővebben >>>

Személyiségzavar az élsportolóknál (sportpszichopatológia) - Baranya István pszichológus

Sokan úgy gondolják, hogy az élsportolók különleges emberek. Abban igazuk van, hogy átlag feletti képességekkel (tehetség, motiváltság, kreativitás)  rendelkeznek. Az is igaz, hogy többségük egy elszeparált, sajátságos  világban él. Edzés, versenyzés - edzés versenyzés, edzőtábor, utazás éveken át. A top sportolónál csak egy számít: az eredmény ! A világon mindenhol, minden sportágban óriási a konkurencia. A sportolót megérintő profi világ kő kemény próba testnek és léleknek egyaránt. Sokan állják a sarat és még inkább motiváltakká válnak, vannak akiknek kapaszkodniuk kell, és vannak olyanok is, akik elvéreznek, eltűnnek a "süllyesztőben".  Az említett állandó nyomást sokféleképpen lehet feldolgozni. Kórosabb esetekben személyiségzavar alakulhat ki.

bővebben >>>

Személyiség - személyiségzavar  - Baranya István pszichológus

"A lélek olyan, mint egy tiszta lap, melyet a világ ír tele, vagy inkább mint egy üres kancsó, melyet a világ tölt meg színes boraival. S ha nincs két egyforma lélek, vagyis ha minden embernek külön egyénisége van, az egyrészt azon alapul, hogy nincs kettő, aki ugyanazt a világot látná, másrészt, hogy nincs kettő, aki ugyanúgy látná a világot. (...) Mindenikünk lelkében a világ tükröződik vissza, de mindenikünkben másként tükröződik. S a lélek maga, az egyéniség nem egyéb, mint a világnak egy sajátságosan színezett tükörképe."

(Babits Mihály)A személyiség definíciója

bővebben >>>

Edzői attitűd (1. rész )
Sikerorientált vagy kudarckerülő edző vagy ?
Baranya István pszichológus

"Ne akarj sikeres lenni - minél inkább célul tűzöd ki a sikert, annál biztosabban elkerül. A sikert nem lehet üldözőbe venni, ahogy a boldogságot sem: a sikernek magának mintegy mellékhatásként, önkéntelenül kell jelentkezni, mikor az ember valamely önmagánál nagyobb ügynek szenteli magát."(Viktor Frankl)

bővebben >>>

Motiváció kapcsolata  az érzelmekkel és a vággyal - Baranya István pszichológus

E titkos erő... az akarat.
Halhatatlan lelkünk sarja,
Mindenhová elér karja.
Állják bár útját gránitfalak,
Várj bizton, az idő el nem szalad,
Légy türelemmel, hisz tiszta sor,
Mikor a lélek parancsol,
Az istenek fejet hajtanak.

(Ella Wheeler Wilcox)

bővebben >>>

Motiváció - Baranya István pszichológus

A képesség azt jelenti, hogy miben vagy tehetséges. A motiváció dönti el, hogy mit teszel. A hozzáállás pedig meghatározza, hogy milyen jól fogod csinálni.
(Lou Holtz)

bővebben >>>

Baranya István pszichológus - Értelmi fogyatékos labdarúgók (III. rész)

A Magyar Labdarúgó Szövetség történetében 2005 és 2006-ban fordult elő először, hogy nyári országos táborába fogyatékos gyerekeket foglalkoztatott. A Bozsik Program keretében 128 fő fogyatékos fiatal labdarúgó kapott meghívást az MLSZ Zánkai Utánpótlás Táborába. A tanulásban akadályozott tanulók közül 5 csapat (5x8 fő + 10 tanár), a hallássérültek közül 5 csapat (5x8 fő + 10 tanár) és az értelmileg akadályozott tanulók közül 5 csapat (5x8 fő + 10 tanár) vett részt a tornán. A táborvezető és programigazgató Baranya István volt, helyettese Kereki Zoltán, két szakmai munkatárs pedig Deli József és Varga János voltak. Felejthetetlen élményt szerezve a fiatal "fogyatékos" labdarúgóknak nagyszerű program vette kezdetét, melyet az UEFA kitüntető, elismeréssel jutalmazott. (képen - Baranya István MLSZ Bozsik Iskolai programigazgató két UEFA kitüntető diplomával)

bővebben >>>

Baranya István pszichológus - Értelmi fogyatékos labdarúgók (II. rész)

Az enyhe fokban sérült értelmi fogyatékosok (hagyományos elnevezéssel: debilisek) az értelmi fogyatékosok egyik alcsoportját képezik. Olyan gyermekek, fiatalok és felnőttek, akiknél az intellektuális alulteljesítés a neuroendokrin-rendszer öröklött vagy korai életkorban szerzett enyhe sérülésén, és/vagy funkciózavarán alapszik. Az eddig ismert neuro- és pszichodiagnosztikai eljárásokkal nem mindig különíthetők el pontosan a gyengetehetségű épektől, illetve a mentálisan retardáltaktól. A sport és különösen a labdarúgás a legnépszerűbb a körükben. Sikerélményt, közösséghez tartozást, motiváltságot jelent számukra.

bővebben >>>

Baranya István pszichológus - Értelmi fogyatékos labdarúgók (I. rész)

Magyarországon  hivatalosan és intézményesen 1929-től beszélhetünk a mozgáskorlátozottak sportjáról A Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon jogelődjében, a Nyomorék Gyermekek Országos Otthonában dolgozó orvosok és pedagógusok ekkor ismerik fel a sport rehabilitációs értékét és embert formáló erejét. 1929-ben megalakítják a Nyomorékok Sport Egyesületét (NYSE). Ennek keretein belül rendszeres iskolai gyógytorna- és a sportfoglalkozásokat szerveznek, s a fiatalok a háziversenyeken keresztül jutnak el az épek úgynevezett integrált sportversenyeire. (Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság)

bővebben >>>

Végtag nélküli sportolók III. - Baranya István pszichológus

Xavi százezer euróval segít

 Barcelona, március 7., 13.15 Az UEFA Év Csapatának kapitányaként kapott összeget a taposóaknák áldozatainak ajánlja fel. A ma esti, Leverkusen elleni BL-nyolcaddöntő előtt veheti át Xavi, a Barcelona csapatkapitánya azt a 100 ezer euróról szóló csekket az UEFA-tól, amelyet azért kap az Európai Labdarúgó Szövetségtől, mert o lett az Év Csapatának kapitánya. A 32 éves középpályás az összeget nem tartja meg, egyből továbbadja az UEFA stratégiai partnerének, a Nemzetközi Vöröskeresztnek, hogy a segélyszervezet a taposóaknák afganisztáni áldozatainak megsegítésére használja fel.
Forrás: NB I.hu)

 

bővebben >>>

Végtag nélküli sportolók II. - Baranya István pszichológus

"Gepárdlábaim szuperhatalmat adnak"
(Aimee Mullins)

Aimee Mullins különös betegséggel született, egyik lábában sem voltak szárkapocscsontok, egyévesen térd alatt mindkettőt amputálni kellett. Speciális protézisével atletizál, volt már m A fibular hemimelia nevű rendellenesség miatt úgy tűnt, a most 34 éves amerikai Aimee Mullins  nem tud majd járni, életét tolószékben tölti. Az orvosok protézissel akarták járni tanítani, ehhez azonban térd alatt le kellett vágni a lábait.

 

bővebben >>>

Végtag nélküli sportolók I. - Baranya István pszichológus

Hazánkban 1929-től származtatható a mozgáskorlátozottak sportja. A "Mozgásjavító" Általános Iskola és Diákotthon jogelődje a "Nyomorék Gyermekek Országos Otthona" (1903) tanulói számára az ott dolgozó orvosok és pedagógusok felismerik a sport rehabilitációs értékét és embert formáló erejét. Ennek a felismerésnek érdekében 1929-ben megalakítják a

Nyomorékok Sport Egyesületét (NYSE). A rendszeres iskolai gyógytorna és a sportfoglalkozások, a háziversenyeken keresztül jutnak el az "épek integrált" budapesti
sportversenyeihez asztalitenisz, atlétika és a labdarúgás sportágakban.

bővebben >>>

Testi  és értelmi fogyatékosok sportja a  Paralimpián - Baranya István pszichológus

"A lélek mozgásban"

A paralimpiai játékok testi és értelmi fogyatékosok, sérültek számára rendezett nemzetközi sportversenyek az  olimpiai játékok mintájára. A kerekesszékesek első versenyeit 1948-ban, az olimpiával párhuzamosan rendezték. 1960-tól vált rendszeressé a Fogyatékosok Világjátéka. 1992-től szervezetileg összekapcsolták az olimpiával, és annak a helyszínén, három héttel annak vége után rendezik meg. Nem tartozik a paralimpiához a siketlimpia  és az értelmi fogyatékos sportolók számára rendezett speciális olimpia  Az első téli paralimpiai játékokat 1976-ban rendezték Svédországban.

bővebben >>>

A sportági kötődés és lemorzsolódás kritikus periódusai a labdarúgásban - Baranya István pszichológus

A világ legnépszerűbb sportága a labdarúgás. A FIFA statisztikái szerint 210 tagországában az igazolt labdarúgók száma eléri a 250 milliót. Magyarországon ez a szám 160 ezerre tehető, de ehhez az adathoz az is hozzátartozik, minden második igazolt sportoló labdarúgó.  Nem mehetünk el tehát közömbösen a labdarúgó sportág mellet, hiszen a regisztrált, igazolt labdarúgók többszöröse űzi kedvtelésből a sportágat. Nem is beszélve arról a médiafelületről, szurkolói, érdeklődő háttérről és különösen a sportágat körülvevő üzletről, pénzmozgásról, amely időnként csillagászati összegeket tartalmaz. Mindezek mellet a labdarúgás képzési rendszere, a belépők és a kilépők aránya számottevő mozgást mutat. Jól érzékelhetőek azok a kritikus életszakaszok, ahol a sportághoz kötődik a fiatal labdarúgó, és azok a szakaszok is, amikor lemorzsolódnak.

bővebben >>>


Plusz hat évet jelent az egészséges életmód

Akár hat évvel is hosszabb lehet a várható élettartamuk azoknak a hetvenes éveikben járó embereknek, akik aktívak maradnak és egészséges életvitelt folytatnak - állítják svéd kutatók. A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai 1810, 75 év feletti embert vontak be követéses tanulmányukba, melynek eredményét a The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat online kiadásában ismertették.

bővebben >>>

Élet az élsport után II.

Drog, csempészet, dopping, erőszak, depresszió és öngyilkosság. Élsportolók, világ- és olimpiai bajnokok találkoznak ezekkel a szörnyűségekkel. Pedig látszólag boldogok lehetnének, elvégre a bajnokoknak nincsenek anyagi gondjaik, ráadásul siker és megbecsülés övezi az életüket. Mégis, néhányan közülük lecsúsznak a lejtőn, s csak az alján veszik észre, hogy derékba tört az életük. Néhány napja két élvonalbeli labdarúgót vettek őrizetbe drogügyek miatt

bővebben >>>


 

Élet az élsport után I.

Az élsportolók mindennapjai sajátságos világ övezi. Legfeljebb hírekből, egy-egy  egyéni sportolói beszámolóból, edzői eszmefuttatásból ismerhetjük ezt az életformát. Aki maga is átélte, tud csak igazán különbséget tenni az aktív élsportolói időszak és az azt követő élet között.  Számos élettörténetről hallunk, talán nincs is két egyforma. Vannak azonban tipikus esetek, melyekre érdemes odafigyelni, már csak azért is, hogy az edzők, sportvezetők tanuljanak a példákból. Ezzel is segítve az élsportból az élsport utáni életbe való átmenetét a sportolójának.

bővebben >>>


 

A testmozgás véd a memóriavesztéssel szemben

A súlyzós edzések és a sétálás védelmet nyújtanak a memóriavesztés és az időskori Alzheimer-kór ellen, derült ki az új tanulmányokból, melyeket az Alzheimer Szövetség éves konferenciáján mutattak be Vancouverben.Az egyik tanulmány megállapított, hogy az egyébként ülő életmódot folytató idősebb emberek, akik egy éven át hetente három alkalommal mérsékelt tempóban sétáltak, azoknál megnőtt az agy memóriáért felelős területe. Az amerikai kutatás során összesen 120 idősebb, ülő életformát élő, demencia nélküli embert vizsgáltak meg.

bővebben >>>


Sportoló gyerekek étrendje

A gyerekek egészséges fejlődéséhez alapvetően fontos a rendszeres fizikai aktivitás, azonban a növekedéssel kapcsolatos szükségletek különböznek a felnőttek táplálkozási igényeitől. Az élelmezéstudományi kérdést az Európai Élelmezési Információs Tanács folyóirata, a Food Today legújabb száma foglalta össze.

bővebben >>>

Serdülő labdarúgók mozgásfejlődése - Baranya István pszichológus

A utánpótlás-sport  képzési rendszerében az egyik legkritikusabb időszak a serdülőkor. Korábbi fejezeteinkben már tárgyaltuk  ennek legfontosabb, legkritikusabb területeit. A mozgásfejlődés, vagy "sportosabban"  megfogalmazva, a sportági technika, labdanélküli és labdás koordináció fejlesztése is az egyik legkritikusabb időszakához érkezik a serdülőkorban.
Ezért az edző felkészültsége, a sportolója életkori sajátosságok ismerete, a képzés módszerei, szakmaisága kulcskompetenciáknak számítanak. Mindezek értelmes alkalmazása, vagy rossz, szakszerűtlen sulykolása  javíthatja, vagy ronthatja a játékos képzettségét. A serdülőkori mozgásfejlődést a labdarúgáson keresztül  mutatjuk be.

bővebben >>>

Serdülő a sportöltözőben - Baranya István pszichológus
Lány: túl nagy a mellem, szenvedek! Fiú: nekem már borotválkoznom kell !

A serdülő fiúkkal foglalkozó edzők gyakran találkoznak azzal a problémával, amikor edzés után a gyereke fele nem akar fürödni, vagy alsónadrágban teszi azt. A későn érő lány egy hatalmas pulóver alá bújik, hiszen szégyelli, hogy nyolcadik osztályos, de a melle még mutatóba sem kezdett el nőni. Az edző és a testnevelő felelősége a serdülőkori fejlettségi különbségekből adódó lelki  problémákat orvosolni.

bővebben >>>

Karrier az élsport után

Mihez kezd egy világklasszis élsportoló pályafutása befejezése után?  Sokan edzőnek, sportmenedzsernek, sportdiplomatának állnak. Mások új szakmát tanulnak ki, és egy teljesen más területen építenek karriert.  Három olyan élsportoló beszél munkájáról, karrierváltásáról, akik úgy döntöttek, a sportpálya helyett a vállalati szférában helyezkednek el. Kulcsár Krisztián párbajtőröző bankár lett, Rácz Mariann kézilabdázó a pénzügyi tanácsadásban találta meg a számítását, míg Czakó Krisztina műkorcsolyázó informatikusként keresi kenyerét. Az élsportolók erényeit a fejvadászok is elismerik.

bővebben >>>

Középkorúak sportja

Egy svéd kísérlet során húsz éven át figyeltek meg 2205 férfit, és kiderült, hogy ugyanúgy egészségesebbek azok, akik már fiatal koruktól fogva sportolnak, mint azok, akik csak 50 éves korukban kezdtek el aktívan mozogni.  Három csoportra osztották a kísérlet résztvevőit. Az egyik csoport aktívan sportolt, vagy mozgott - ez akár kertészkedés is lehetett -, minimum három órát egy héten. A másik csoport visszafogottabban mozgott, inkább csak időnkénti sétákkal tudta le a mozgást. Míg a harmadik csoport a lusták csoportja volt, akik semmit nem csináltak. Nem nehéz megjósolni, hogy ez utóbbi csoport volt a legbetegesebb, körükben tapasztaltak legtöbb esetben korai elhalálozást. Ám azt is észrevették, hogy azok, akik akár 50 évesen, sok évtizedes lustaság után döntöttek úgy, hogy felhagynak mozgásszegény életmódjukkal, azok 10 éven belül olyan jó fizikai egészségnek örvendtek, mint azok, akik fiatal koruktól sportoltak.

bővebben >>>

Életminőség és közérzet az élet alkonyán II. - Dr. Majercsik Eszter Ph.D.

A 20 összetevőből álló, 0 és 40 pont közötti eredményt produkáló Életelégedettségi Teszt felvételére és kiértékelésére nem mindig áll rendelkezésre elegendő idő. Ilyenkor ne féljünk alkalmazni a közérzet önértékelésére vonatkozó egyszerű kérdésfelvetést, hogyan ítélik meg betegeink saját egészségi állapotukat életkorcsoportjukba tartozókéval összehasonlítva.  Az egészség önértékelését az elmúlt évtizedekben számos nagy egészségügyi felmérésben alkalmazták. A megkérdezettektől arra kértek választ iskolai osztályzáshoz hasonló módon, milyennek minősíti saját egészségét korosztályához viszonyítva. Nyilvánvaló, hogy minél jobban kielégítettek valakinek az igényei, minél kevesebb hiányt szenved, annál jobban érzi magát, annál jobb a közérzete. A közérzet a szükségletek kielégítettségi szintjét tükrözi.

bővebben >>>

Életminőség és közérzet az élet alkonyán I. - Dr. Majercsik Eszter Ph.D.

Az idősellátás nem csak a szakembereknek, hanem a társadalom egészének az ügye, mert mindenkit valamilyen formában érint közvetve, vagy közvetlenül. Idősként már részese is lehet a folyamatnak, vagy fiatalként még előtte áll. Minden ember idősödése során változásokon megy keresztül.  Ezek nem csak biológiai változások, hanem a szociális kapcsolatokat is érintik. Az öregkorról kialakított félelmekkel teli elképzelések elsősorban a pszichoszociális hatások mentén alakulnak ki.

bővebben >>>

Időskor és sport II.

A baltimori longitudinális öregedési felmérés 1958-ban elkezdett és napjainkban is folytatódó vizsgálat, melynek eddigi eredményei egyértelműen igazolják, hogy a rendszeres fizikai aktivitás - legyen az sporttevékenység, vagy a  hétköznapi életbe  beépített  mozgásprogram - ellensúlyozza az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani hatásokat, csökkenti a mortalitást és a morbiditást, megnyújtja az élettartamot, különösen az aktív élettartamot Újabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy az alacsony intenzitású edzés, vagy akár szabadidőben végzett mozgás is megfelelő a kardiovaszkuláris prevenció szempontjából3. Az idős sportolók magasabb kardiovaszkuláris fittségi szintet mutatnak inaktív kortársaikhoz hasonlítva. Teljesítőképességük dekádonként mindössze 4%-kal csökken, az inaktív csoport 8%-ával szemben.

bővebben >>>

Időskor és sport I.

A világ népessége, ezen belül az időskorúak aránya egyre növekszik. A 65 évesnél idősebb emberek mintegy 80%-a küzd egy vagy több egészségügyi problémával. A meghosszabbodott élettartam mellett az egyén és társadalom szempontjából fontos, hogy az évek egészségben teljenek el, a cél az élettartam meghosszabbítása

bővebben >>>

Egy fogyatékkal élő sportolónő története, avagy egy levél margójára.

Hogy mit ér az akarat és a kitartás? Azt különösen egy fogyatékkal élő, ráadásul sportoló tudja talán a legpontosabban. Lengyel Zsófi évek óta küzd és dolgozik azért, hogy egyre romló, már szinte tökéletesen elveszett látása ellenére világhírű sportoló lehessen.

bővebben >>>

Serdülőkor sportpszichológiája VII. - Baranya István pszichológus
(A serdülőkori szocializáció szinterei : család, egyesület, iskola, társadalom)

A sport közösségi tevékenység, mindig is az volt. Edző és tanítványa,  sporttársak, csapattársak, ellenfelek, riválisok és mások közösséget alkotnak, értékrendet közvetítenek az egyén felé. Az ebben szerepet vállaló felkészítő edzőknek, sportvezetőknek, testnevelőknek és a háttérben (vagy előtérben) meghúzódó családnak kiemelt a szerepe. A fiatalkori személyiségfejlődés szempontjából  a sporton belüli  szocializáció akár az élet végéig tartó életformát, magatartásmodellt  is közvetíthet.

bővebben >>>

Serdülőkor sportpszichológiája VI. - Baranya István pszichológus
(serdülőkori krízisek)

A serdülőkort a harmadik "születésnek" is nevezik. Az első  amikor az édesanya életet ad gyermekének, a második  a családi szocializáció kezdete. A harmadik "születés" a serdülőkorra tehető, a családról, szülőtől való fokozatás leválás időszak. Igaz ugyan, hogy a leválás az élővilágban  természetes folyamat, evolúciós örökség. Gondoljunk csak az állatvilágra, amikor az anyaállat elhagyja kicsinyét. Az embernél  bonyolultabb jelenségről van szó, amely genetikusan kódolt, de nem zökkenőmentes. A serdülőkori válság, fejlődési krízis, amikor az élet más szakaszaihoz viszonyítva gyorsabban jelennek meg lényeges, a fejlődéssel törvényszerűen jelentkező változások.

bővebben >>>

Serdülőkor sportpszichológiája V. - Baranya István pszichológus
(akceleráció, retardáció)

Az ember  fejlődésének folyamatai eltérőek lehetnek. Serdülőkorban különösen nagyok az egyéni különbségek, amely feladat elé állítja az  edzőket. Egy fejlettebb játékos Gyakori halljuk, hogy  labdarúgásban  egy fejlettebb serdülő (fizikális fölénye alapján) eldöntheti a mérkőzést, csenevészebb társát  pedig edzője eltanácsolja a csapattól. Tornában 16 éves kínai lányok (felnőtt kategóriában) nyerik az olimpiai aranyérmeket.  Hol a határ és miben áll az edző felelősége ?  Az eredmények hajszolása megéri-e, hogy gyermeklányokat kiégessünk, koravénné változtassunk ?  Testileg fejletlenebb, de láthatóan ügyes labdarúgókat és más sportolókat  félreállítsunk ?  A kőkemény profi világban nehéz kérdések ezek, de a normális emberi gondolkodás szerint, első az ember, annak egészsége, személyiségfejlődése.

bővebben >>>

Serdülőkor sportpszichológiája IV. - Baranya István pszichológus
(hormonális változások, nemi érés)

Az újszülöttek a két nem valamelyikébe jön a világra, látható módon  rendelkeznek nemiségük egyértelmű jeleivel, ám természetesen nem tudják magukról, hogy fiúnak, vagy lánynak születtek.  A nemi azonosságtudat -- az éntudattal együtt - csak később, környezeti hatások folytán alakul ki bennük. Ennek meghatározó korszaka  a serdülőkor. Az ember "XX vagy XY" nemi kromoszómával születik- azaz  a nemi státusza genetikailag meghatározott - addig a nemhez tartozó pszichológiai, szociológiai szerepünk hosszú folyamat során alakul ki.  A társas fejlődés két összetevője a szocializáció, amely során a gyermek elsajátítja a társadalmi normákat, illetve ezekhez integrálódik, másrészt a személyiségalakulás, amely során egyénisége alakul ki. Kialakul benne ( az a tudat, hogy melyik nemhez tartozik, azaz a nemi identitása. Ennek kiemelkedő és meghatározó szakasza a serdülőkor.

bővebben >>>

Serdülőkor sportpszichológiája III. - Baranya István pszichológus
(hormonális változások, nemi érés)

A serdülést mennyiségi és hangsúlyos minőségi változások jellemzik. A serdülés maga egy belsőleg determinált élettani folyamat, amely a hypophysisben, és  az egész szervezet hormonális apparátusának (gonadok, mellékvesék, pajzsmirigy) ezen régióiban való láncszerű oda-vissza  mechanizmusának következménye. A mennyiségileg és minőségileg megváltozott hormonok, az idegrendszerre és az általa befolyásolt  két fontos  területre vannak hatással

    • testarányok változására
    • másodlagos nemi jelleg kialakulására

    bővebben >>>

Serdülőkor sportpszichológiája II. - Baranya István pszichológus
(testi növekedés)

A serdülés olyan fejlődési szakasz, amikor a gyermek szervezetében a felnőtté válás lépcsőfokait jelző fizikai változások mennek végbe.
Ennek egyik első látható jele a testi növekedés hirtelen felgyorsulása. Mind a fiúk, mind a lányok testsúlya és magassága gyorsabban növekszik, mint csecsemő koruk óta bármikor. A fiúk 20-25 centimétert, a lányok akár 15-20 centimétert is nőhetnek 2-3 év alatt.

bővebben >>>

Serdülőkor sportpszichológiája I. - Baranya István pszichológus
(serdülőkorról általában, kulturális meghatározottság)

A serdülőkor valójában nem más, mint  átmenet a gyermekkor és a felnőtté válás között. Változik a serdülő külseje, mentalitása, gondolkodása, a társakhoz és elsősorban a felnőttekhez való viszonya. Pszichológiai és pedagógiai szempontból talán a legkritikusabb szakasz, hiszen a serdőlő státusa  köztesnek tekinthető. Az identitás kialakítása, az újfajta társas kapcsolatrendszerekhez, a másik nemhez, a teljesítményhez és az ambícióhoz kialakított viszony tapasztalatai életre szólóan meghatározhatják a személyiség alakulásának és a személyes életútnak az irányait. Makro és mikrokörnyezete  másfajta társas szerepviselkedést vár el tőle, és ő is megváltozott szerepekre vágyik. Személyiségfejlődésük nagyban függ a korábbi szülő-gyerek kapcsolat minőségétől, az elsajátított értékrendtől, a gyereket ért addigi szocializációs hatásoktól, a kultúrától, melyben a serdülő nevelkedik. A felnőtté válás folyamata természetesen nem fejeződik be a serdülőkor végével, de ez a szakasz igen jelentős a személyiségfejlődés során.

bővebben >>>

Kisiskoláskor sportpszichológiája VII.  - Baranya István pszichológus
(mozgástanulás pszichológiája)

Sportegyesületeknél, sportkluboknál, az iskolai testnevelésben  alapvető cél a sportképességek fejlesztése, a képzés, a tehetség kibontakoztatásának segítse. Számos összetevője van ennek, melyek közül van amit nem tudunk befolyásolni és vannak olyanok is melyeket tudunk. A sportbeli tehetség, olyan  öröklött tulajdonságok, ami vagy van, vagy nincs. Létezése  a Gondviselés adománya. Azt is tudjuk, hogy a tehetség  nem vezet mindjárt eredményességhez, csúcsok megdöntéséhez, sikerhez. Edző és tanítványának (nem is beszélve a külső hatásokról) közös munkája kell a tehetség felfedezéséhet, kamatoztatásához, fejlesztéséhez. Minden életkornak, így a kisiskoláskornak is megvannak a legfontosabb sportbáli prioritásai. Számos szakember szerint a kisiskolás kor (7-11 év) a mozgástanulás ún. aranykora.

bővebben >>>

Kisiskoláskor sportpszichológiája VI.  - Baranya István pszichológus
(érzelmi intelligencia a sportban -  (EQ) Emotional Quotient)

A sportban az érzelmi intelligencia az egyik legfontosabb kapcsolati tőke az edző és a tanítvány között. Ennek alapeleme az empátia Az empátia a pozitív emberi kapcsolatok legfőbb eszköze, e képesség segítségével vagyunk képesek megérteni embertársainkat, átélni az ő érzelmi állapotukat. Az edző-sportoló kapcsolat kulcs kompetenciája az őszinte, hiteles kommunikáció: azt mondjuk, amit gondolunk, szavaink, cselekedeteink, szóbeli és metakommunikációs  közléseink között harmónia van, képesek vagyunk az emberi szeretetre és együttérzésre.

 

bővebben >>>

Kisiskoláskor sportpszichológiája V.  - Baranya István pszichológus
(sportegyesületi és  klub  szocializáció

A sportegyesületi szocializáció is a másodlagos szocializáció közé sorolható. (szerk.: a család az elsődleges)  Ez nem alárendelt szerepet jelent, hanem az időbeli egymásutániságra utal. Személyi közvetítője az edző, közege pedig a csapat és a sporttársak. Ennek alapján az egyesületi szocializációt két szempontból tudjuk megközelíteni.

 

bővebben >>>

Kisiskoláskor sportpszichológiája IV.  - Baranya István pszichológus
(szocializáció)

A szocializáció olyan tanulási folyamat, amely során a személy társadalmi lénnyé válik, megtanulja megismerni önmagát, kialakítja a társas viszonyait, saját értékrendjét, elsajátítja az együttélés és a  kölcsönös elfogadás szabályait, ezen keresztül beépül a társadalomba. A szocializáció az egész életen át tartó folyamat. Egyes kutatók a születéstől számítják, mások a fogantatástól és vannak olyanok is, akik generációkban, kulturális átörökítésben gondolkodnak. Egyben, azonban mindenki egyet ért: minden életkornak - így a kisiskolás életkornak is - megvannak az életkori sajátosságokhoz tartozó szocializációs szabályai.

bővebben >>>

Kisiskoláskor sportpszichológiája III. - Baranya István pszichológus
(hiperaktív gyermek - ADHD)

Szülők, tanárok, orvosok párbeszédében és a média különböző fórumain egyre gyakrabban halljuk ezt a kifejezést: hiperaktív a gyermek.!  Átok, vagy áldás ? Ezek ugyanis azok a gyerekek, akikkel a legtöbb baj van az iskolában, az osztályközösségben, a családban. A sportban is hasonló a helyzet. Egyes edzők taníthatatlannak tartják őket, mások viszont - a nagy mozgásigényük miatt - szívesen foglalkoznak velük.

bővebben >>>

Kisiskoláskor sportpszichológiája II. - Baranya István pszichológus
(kognitív, megismerő funkciók és az értelmi  tevékenység fejlődése)

 

 

 

 

 

 

A kisiskolás életében - az óvoda után - a legjelentősebb változás az iskolába lépés. Csaknem minden megváltozik és egy új értékrend kezd kialakulni, amely egyúttal jelentős szocializációs  szakasz. Az óvodai volt csoporttársak mellett az  új iskolatársaival egy új osztályközösséget kezd kialakulni. Az iskola külsőségeiben,  belső kommunikációs rendszerében, hierarchikus rendjében nagyobb, bonyolultabb világ az óvodánál. A mindennapos tanulás, leckeírás, másnapi számonkérés jelentősen megváltoztatja a kisiskolás  napirendjét. Fontos tudni, hogy a különböző  sportágak, ebben az időben kezdik bekapcsolni a gyermeket az egyesületi életbe. A kisiskolás kor a legszenzitívebb a labdajátékok technikai elemeinek tanulására, de az egyéni sportágakban (úszás, torna, korcsolya, tenisz.) is ugyanez a helyzet.  A kisiskolás fogékony a világ történéseire, megismerő tevékenysége, kognitív képességei nagyban segítik ez.

bővebben >>>

Kisiskoláskor sportpszichológiája I. - Baranya István pszichológus
(testi, élettani, idegrendszeri  fejlődés)

" A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni.
A sport tehát mindenre megtanít. "
(Hemingway)

A  fejlődéspszichológia ezt az életszakaszt a 6-10. életévhez köti. A kisiskolás életkor az óvodás kor 3-6/7 év) után következik és a serdülőkorig (11-16/17 év) tart. A magyarországi közoktatás  struktúrájában, az általános iskolák alsó tagozatába járnak e korban a gyerekek. Ez az életkor számos minőségi ugrást jelez. Elsősorban az iskolaérettség meghatározó jelentőségű, de ezt követően az iskolai tanulás (mint fő tevékenységi forma) veszi kezdetét. A kisiskolás előtt kinyílik a világ, az iskolában és azon kívül (pl. sportegyesület, szakkör, zeneiskola.stb.) új társakat talál és az őt körülvevő felnőttek is változnak.

bővebben >>>

Az óvodáskor sportpszichológiája IV.

(szocializáció)

Három éves korra a gyerekek elindulnak az önállóság útján, éntudata új elemekkel gazdagodik. Noha a szocializáció a születés pillanatában kezdődik, a szülői elvárások a 3. életévben (óvodáskor kezdete) kezdődnek. De mi is az a szocializáció ?

 

bővebben >>>

 

 


 

Az óvodáskor sportpszichológiája III.

(mozgástanulás)

Az óvodás rendkívül sokat mozog, nagy a mozgásigénye. Ismert, hogy a legfőbb tevékenysége a játék, melynek során előszeretettel utánozza a felnőtteket. A játék útján próbálja átélni azokat az élményeket, számára vonzó felnőtt tevékenységeket, melyek egy gyermek számára a valóságban sokáig elérhetetlenek. Ezt nevezzük szerepjátéknak. Ez egyúttal tanulási folyamat is. Ezt a szenzitív szakaszt számos mozgástanulásra fel lehet használni. Mindig sok lehetőséget kell adni a változatos mozgásformák gyakorlására (persze csak életkori adottságaiknak megfelelően, a biztonságot maximálisan szem előtt tartva)

bővebben >>>

 


 

Az óvodáskor sportpszichológiája II.

Előző fejezetünkben az óvodáskorúak  kognitív fejlődésével foglalkoztunk. Most az idegrendszeri  és testi  fejlődést elemezzük.

bővebben >>>

 

 

 

 

 


 

Az óvodáskor sportpszichológiája I.

A pszichológia az óvodáskort a  3 - 6/7  éves kor közötti időszakban  tárgyalja. A mai közoktatási törvény szerint 3. évben lehet beiratkozni az óvodába és szülői kérésre, akár 8 éves koráig is óvodás maradhat a gyermek.

bővebben >>>

 

 

 

 

 


 

Életkor krízisek

(Baranya István pszichológus)

"Porból lettünk, porrá leszünk."

Az ember születik és meghal, közben fejlődik és visszafejlődik. Mindez egy ősi genetikai program alapján. Ahhoz, hogy megértsük az egyes életkorok kríziseit, előbb néhány alapfogalmat kell tisztázni.

bővebben >>>

 

 

 


 

Itt az ideje, hogy a pszichológia egy kicsit megrázza magát

Alacsony képzettségű, gyorstalpalón végzett emberek - grafológusok, asztrológusok - kezdtek el olyan pályákon működni, amelyek a mindennapi életben a pszichológia riválisaiként jelennek meg. Szolgáltatásaikat úgy állítják be, mintha a modern tudomány eszközeivel igazolható tudás állna mögöttük - de ez nem így van. Ezért a pszichológiának most kicsit meg kell ráznia magát, hogy megmutassa: egy kicsit különb, kicsit bonyolultabb ezeknél a segédfoglalkozásoknál. Interjú Pléh Csaba akadémikussal, a BME Kognitiv Tudomány Tanszékének oktatójával.
(képen: Pléh Csaba pszichológus -  fotó: Neumer Katalin)

bővebben >>>

 


 

A reklámok hatásai - avagy a hatáskeltő elemek sikerének titka

Sokak számára ismeretes, hogy a média kereskedelmi hirdetései arra hivatottak, hogy a hallgatóságot, a nézőket vásárlásra motiválják. Erre a célra rengeteg eszköz áll a készítők rendelkezésére, és ezt ki is használják. A reklámok egyrészről a közjó érdekeit szolgálják, véleményünket, életstílusunkat és attitűdünket befolyásolják, másrészről a megbízók számára sok hasznot nyújtanak. Az időfogság miatt csak néhány perc áll rendelkezésükre az alkotóknak, hogy a kereskedelmi és egyéb termékeket impulzívan, figyelemfelkeltően és maradandóan mutassák be. Ennek elérése érdekében kognitív (megismerő, a megismerésre vonatkozó) és szociális folyamatokra kell hatniuk.

bővebben >>>

A sportkarrier vége

Mostanában elég sok hír volt visszavonuló, esetleg visszatérő sportolókról. Néhányuk önszántukból teszik meg a lépést, néhányuknak közbeszól valami (sérülés, betegség.), de az élmény nagyjából ugyanaz. Cikkünkben arról beszélünk, hogy hogyan is küzdenek meg vele.

bővebben >>>

A hírnév vonzó

A hírnévvonzó, még akkor is, ha a tulajdonosa semmilyen különleges képességgel nem rendelkezik. De vajon normális, ha a valóságshow-hősöket tartjuk követendő példának?

bővebben >>>

Öngyilkos sportolók és sportvezetők

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint napjainkban az egy év alatt történt erőszakos halálesetek több mint fele öngyilkosság, azaz közel egymillió ember hal meg évente a világon öngyilkosság következtében. A közelmúltban A sportban is megszaporodtak az öngyilkossági esetek. Néhány ezek közül:
Chris Schelstraete egy belga másodosztályú bajnoki előtt az öltözőben vetett volna véget életének. "Schelstraete a mérkőzés előtt bement a hivatalos személyeknek fenntartott mellékhelyiségbe, és egy késsel felvágta az ereit.
Néhány héttel ez után az FC Köln - FSV Mainz Bundesliga-bajnoki levezetésére kijelölt Babak Rafati szintén ereit felvágva akart véget vetni életének, de asszisztensei még időben találtak rá hotelszobájában. Az iráni játékvezető állapota azóta a kórházi kezelésnek köszönhetően folyamatosan javul.

bővebben >>>

A legnagyobb profi edző, aki ember maradt...

Mint az MLSZ Felnőttképzési Intézet akkori igazgatója, 2007. januárjában az a Szakmai Napokon volt módom találkozni Sir Alex Fergusonnal. Két bajnoki között vállalta, hogy Magyarországra utazik és előadást tart a magyar edzőknek. Az előadás Budapesten volt a Brit Nagykövetség dísztermében. Igazgatóként a  konferenciát én vezettem, fantasztikus volt ilyen nagyság mellett állni és a magyar edzői elit előtt koordinálni az interaktív gondolatait. Szavai őszinték voltak, akkor is amikor azt mondta: "az első szakkönyv amit a kezemben tartottam Csanádi Árpád: Labdarúgás I-III. volt. Angolra fordított változatából tanultam sok mindent."

bővebben >>>

A tehetség 2.

Kreativitás, a kreatív ember pszichológiája

Sokan és sokféleképpen próbálták már megfogalmazni, hogy mitől változik, mitől "megy előre" a világ?   Látszólag egyszerű a kérdés, de a válaszok és azok igazolhatósága már nem. Teremtés, hit, evolúció, populáció, forradalmak, természeti katasztrófák, tudomány, demokrácia, diktatúrák, kultúrák, törvények, stb., mind-mind a lehetséges és vitatható magyarázatok között szerepelnek. Egyben azonban megegyeznek a kutatók: az értékrendekkel rendelkező kreatív ember egészen biztosan mozgatórugója a világ fejlődésének. Hogy aztán ez az emberiség szempontjából káros (pl. atombomba) vagy hasznos (pl. C vitamin), annak eldöntése már nem ennek a tanulmánynak a feladata.

bővebben >>>

Mennyi alvásra van szükségünk?

Az általánosan megfelelőnek tartott, elégséges alvásmennyiség nyolc óra; de vajon aki kilenc órát durmol éjszakánként, az túl sokat, aki hetet, az meg túl keveset? És egyáltalán: aggódjunk-e amiatt, hogy túl keveset vagy túl sokat alszunk?

 

bővebben >>>

Vitaminok az egészségért

"A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.
A sport a test útján nyitja meg a lelket."

                                      (Szent-Györgyi Albert)

A középkorban a friss zöldségféléktől, gyümölcsöktől elzárt embereket a betegség szinte megtizedelte, amíg rá nem jöttek, hogy csodálatos módon gyógyulnak a betegek a nyers zöldségféléktől, gyümölcsöktől, sőt a savanyított káposztától is. A tengerek, óceánok hajósainak - a hosszú utak - legfenyegetőbb, járványosnak hitt betegsége a "tengeri pestis", más néven a skorbut volt. Egy véletlen folytán az egyik hajóra jóval több savanyú káposztát vittek fel, melyet rendszeresen fogyasztottak a tengerészek. Azon a hajón nem volt skorbut.

 

bővebben >>>

Családon belüli erőszak (II. rész)

A családon belüli erőszak általunk leggyakrabban tapasztalt formája a párkapcsolati erőszak, amelynek számos megnyil­vánulási formája van. Az alábbiakban csupán a legjellegzete­sebb példákat soroljuk fel.

bővebben >>>

Életünk a tévé

Szövegdoboz:  A televízió szinte mindannyiunk életének szerves része. Csak nagyon kevés háztartásból hiányzik - sőt sokan kicsit furcsán is néznek azokra, akiknek nincs tévéjük. Életünk, hétköznapjaink sokszor elképzelhetetlennek tűnik nélküle - kicsiny hazánkban körülbelül nyolcmillióan nézik napi rendszerességgel. Cikkünknek - amely részben önvallomás - nem az a célja, hogy riogasson, vagy kimondja: a tévé gonosz találmány, azonnal dobjuk ki.
A televízió szinte mindannyiunk életének szerves része. Csak nagyon kevés háztartásból hiányzik - sőt sokan kicsit furcsán is néznek azokra, akiknek nincs tévéjük. Életünk, hétköznapjaink sokszor elképzelhetetlennek tűnik nélküle - kicsiny hazánkban körülbelül nyolcmillióan nézik napi rendszerességgel. Cikkünknek - amely részben önvallomás - nem az a célja, hogy riogasson, vagy kimondja: a tévé gonosz találmány, azonnal dobjuk ki. Nyilvánvalóan sok hasznos tulajdonsága is van, mégsem ezekre helyezem a hangsúlyt. Tényeket, kutatási adatokat és saját tapasztalatokat szeretnék megosztani, a tanulságot úgyis mindenki leszűri magának. Amiről tudjuk, hogy kellemetlenül érinthet, azzal inkább szóba sem állunk - így aztán lehetséges, hogy sokan már itt abbahagyják az olvasást, és továbblapoznak, valami kellemesebbet, izgalmasabbat, tanulságosabbat keresve. Akik mégis maradnak, azok számára szeretnék néhány konkrét tényt közzétenni (forrás: http://www.trash yourtv.com):

bővebben >>>

Az amatőr sportvezető megváltozott személyisége a rendszerváltás után

A rendszerváltás előtt az amatőr sportvilágot az állam által irányított  tömegesítés és a mozgalmak, akciókampányok  jelentették. Közülük a legismertebb az eredetileg Toldi Miklós, később Kilián György Testnevelés Mozgalom (KTM) névvel beiktatott kampány 1963 és 1970 között. Az Edzett Ifjúságért Tömegsportmozgalmat (EFTÖM) 1976-tól 1988-ig tudjuk követni. A rövidebb lélegzetűek közül meg kell említeni 1964 és 1969 között az Ifjúság a Szocializmusért kampány sportvonatkozásait; az 1970-re kiírt Felszabadulási Sport-jelvényszerző; az 1980. évi Aranyjelvényesek az Olimpiára és az 1984. évi Olimpiai Ötpróba nevű akciókat. Több országos szervezet (KISZ,  MHSZ,  SZOT,  TOT,  KISOSZ)  irányította, szervezte  ezeket a mozgalmakat. A jelvényszerző próbákat, programokat,  az országos sportigazgatási központ tömegszervezeti referensei dolgozták ki.

bővebben >>>

Családon belüli erőszak (I. rész)

"Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik emberi miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak, szerteágazó gyökerekkel - biológiai, társadalmi, kulturális, gazdasági, érzelmi és politikai."
(WHO World Report on Violence and Health, 2002)

 

Családon belüli erőszak ha valaki a hozzátartozója biztonságát, testi-lelki épségét veszélyezteti vagy károsítja, önrendelkezésében vagy szexuális önrendelkezésében korlátozza, testi erőszakot követ el vagy annak elkövetésével fenyeget, illetve e személy tulajdontárgyait szándékosan tönkreteszi, s ezzel elviselhetetlenné teszi az áldozat számára az együttélést. 

bővebben >>>

A tehetség 1.

Zsenik, géniuszok, talentumok, avagy a kivételes tehetségek pszichológiája. (1.rész: Zsenik, géniuszok, talentumok a világban)

Az emberi tehetség a legfontosabb emberi kincs. Ennek pszichológiai magyarázata komoly ás átfogó terület, ezért háromrészes sorozatban kívánunk foglalkozni e témával. 1.rész:  Zsenik, géniuszok, talentumok a világban  2.rész: Hipotézisek, magyarázatok, kutatások 3.rész: A tehetséggondozás  lehetőségei.

bővebben >>>

A hatalom...

"A kikényszerített  tiszteletben mindig félelem van."
(Quintus Fabius Maximus)

Gramsci a hatalom változatait a különböző szférák és az ott betöltött szerepük szerint különbözteti meg, ezek tehát többek között:  politikai, gazdasági, katonai,  média, tudományos, oktatási és természetesen sport természetűek. A sportra, vagy inkább  az azt körülvevő közegre mindig is az volt a jellemző, hogy hatalom közeliek voltak. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a sport gyakorta a hatalom eszköze volt. Történelmi tények igazolják állításainkat, de most maradjunk a XXI. századnál.

bővebben >>>


A magyarországi parasport története

Hazánkban 1929-től származtatható a mozgáskorlátozottak sportja. A "Mozgásjavító" Általános Iskola és Diákotthon jogelődje a "Nyomorék Gyermekek Országos Otthona" (1903) tanulói számára az ott dolgozó orvosok és pedagógusok felismerik a sport rehabilitációs értékét és embert formáló erejét. Ennek a felismerésnek érdekében 1929-ben megalakítják a

Nyomorékok Sport Egyesületét (NYSE). A rendszeres iskolai gyógytorna és a sportfoglalkozások, a háziversenyeken keresztül jutnak el az "épek integrált" budapesti
sportversenyeihez asztalitenisz, atlétika és a labdarúgás sportágakban.

bővebben >>>

Az amatőr sportoló

Az amatőr sportoló státusza
Megkülönböztetünk amatőr és profi sportolókat. Az amatőr (a francia amateur "szerető, kedvelő" szóból, az amer "szeretni" igéből) vagy műkedvelő olyan személy, aki nem foglalkozásszerűen, hanem kedvtelésből - hivatalos (szak)képesítés nélkül - végez adott tevékenységet. Az amatőrök tevékenységüket hivatásszerűen nem végezhetik. Amatőr sportoló sportegyesület vagy sportvállalkozás keretében sportolhat. A sportegyesületek olyan társadalmi szervezetek, amelyek alaptevékenysége sporttevékenység szervezése, a sporttevékenység feltételeinek megteremtése

bővebben >>>

Szívügyünk a futball

Szívügyük a futball, avagy halál a kispadon
Az edzői hivatás nem számít nyugdíjas állásnak, és itt nem csak arra gondolunk, hogy egy-egy rosszabb eredmény után a szakember könnyen munka nélkül maradhat. Az óriási stressz bizony gyakran egészségügyi problémákat okoz, a legfrissebb példa a Newcastle United edzőjének, Joe Kinnearnek az esete, akit nemrégiben kórházba kellett szállítani egy mérkőzés
előtt. Hasonló kényszerszünetet kellett tartania korábban Johan Cruyffnak vagy éppen Gérard Houllier-nek is, és sajnálatos módon nem egy edző a kispadon lelte a halálát.
Joe Kinnear 1999-ben egy meccset megelőzően kapott szívrohamot, idén pedig bypass-műtéten esett át.

bővebben >>>

Profi sportoló

Profi (hivatásos) sportoló státusza Magyarországon

A hivatásos sportolók sporttevékenységüket a sportvállalkozással kötött munkaszerződés alapján végzik, ehhez elengedhetetlen, hogy a sportoló a sportszövetség által kibocsátott hivatásos sportolói versenyengedéllyel rendelkezzen. Egyidejűleg sportegyesületi tagsággal csak abban az esetben rendelkezhet a profi sportoló, ha ezt sportszövetségének szabályzata lehetővé teszi. A sportoló munkaviszonyára főszabály szerint a Munka törvénykönyvében foglalt rendelkezések alkalmazandók a sportról szóló törvényben foglalt eltérésekkel, amelyek közül a legjelentősebbek, hogy munkaszerződés kizárólag határozott időtartamra köthető, próbaidő kikötésére pedig nincs lehetőség. Üzemi balesetnek minősül, amennyiben a sportolót a munkaviszonya keretében kifejtett sporttevékenység során szenved sérülést. A sportszövetség szabályzata a munkáltatóknak kötelezővé teheti, hogy hivatásos sportolóik javára élet- és sportbaleset-biztosítást kössenek. Egy-egy szerződés sok esetben rendkívül összetett jogi konstrukciókat tartalmazhat, amelyek pontos
kihatásai nem feltétlenül egyértelműek megfelelő jogi szaktudás és tapasztalat hiányában, a szerződéstervezetek kidolgozása, a megkapott szerződéstervezetekhez módosítási javaslatok vagy igények elkészítése során indokolt ügyvéd segítségét igénybe venni.

bővebben >>>

Az anyagcsere

Az anyagcsere az élő szervezet, minden élő sejt legjellegzetesebb, alapvető sajátsága. Az élő szervezet lélegzésével, táplálkozásával, egész életműködésével tevékeny részese környezetének

 

 

bővebben >>>


A sport nevelő hatása és a szülők tízparancsolata.

A sport óriási előnye abban rejlik, hogy, a sportolás közben ún. belső késztetés - a motiváltság dominál. Ennél még izgalmas kérdés, hogyan és milyen hatásfokkal valósul meg az egyén nevelése a sport által, illetve a sportág közegében. A család, a szülők szerepe elvitathatatlan. Sok szülő abba a hibába esik, hogy a gyermekében szeretné viszontlátni azt, akivé ő maga vált, vagy válni szeretett volna. Adódóik a kérdés: mit tegyünk hát.tudatosan irányítsuk gyermekünk sportkarrierjét, vagy hagyjuk hogy önmaga alakítsa azt.? Nehéz a válasz, mert ebben a kérdésben a szülő felelőssége megkerülhetetlen.

bővebben >>>

Sport

" A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni.
A sport tehát mindenre megtanít. "
(Hemingway)

A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett.

bővebben >>>

A szurkolók világa és tömeglélektana (Baranya István - pszichológus, UEFA 'Pro' edző)

Mindig voltak nézői a sportküzdelmeknek. Ősidőktől kezdve - gondosan tervezett és épített - arénák, cirkuszok, stadionok és más szabadtéri és fedett létesítmények tették kényelmessé és élvezetessé a nézők, szurkolók kényelmét. Egyes kutatásaiból az is kiderül, hogy a szurkolók eredendően a futballhoz kapcsolódnak, minthogy ez a legrégebbi labdajáték. Ennek kialakulásáról több változat közül Freyer (2003) szerint: "Labdajátékuk ókori megjelenése egy mítoszhoz kötődik. Egy ikerpár a mai labdarúgáshoz hasonló játékban mérkőzött meg az alvilág isteneivel. bővebben >>>

Sport és pszichológia (Baranya István-pszichológus)

Verseng az ember, hol másokkal harcol, hol önmagával. Akárhogy is van - belső késztetése a győzni akarás viszi előre, amit ma motivációként definiálunk. Az ókorba, a közép- és az új korban a harcászat, a sport, a versengés mindennapos tevékenysége volt elődeinknek. Ha győz, ha veszít tapasztalatokat szerez, amit később önmaga hasznosít, vagy átad az utódainak. Ez viszont már nevelés, ami ősi dolog. Nevelő és nevelt, edző és edzett, felkészítő és sportoló, egyik sincs a másik nélkül. Sajátságos kapcsolat ez ember és ember, ember és csoportja, közössége, csapata között. Mondhatjuk, hogy összetartoznak, tehát egymásra utaltak.

bővebben >>>