Amatőr sportoló, játékos >
SPORTPSZICHOLÓGIAI SZEMÉLYISÉGPROFIL J.K. labdarúgó

A tesztet felvette és kiértékelte:
Baranya István
sportpszichológus

Ramada Resort - Aquaworld - Bp.

bővebben >>>

SPORTPSZICHOLÓGIAI SZEMÉLYISÉGPROFIL SZ.CS. kosárlabda, labdarúgó

A tesztet felvette és kiértékelte:
Baranya István
sportpszichológus

Ramada Resort - Aquaworld - Bp.

bővebben >>>

A  mosoly ereje a sportban - Baranya István pszichológus , UEFA 'Pro'

"Minden kivételes ajándék a mosoly, hiszen: nem kerül semmibe, de szívmelengető. Csak egy pillanatig él, de az emléke megmarad. Örömet szerez, és táplálja a jóindulatot. Kiváló ellenméreg irigység és rosszindulat ellen. Biztatást a csüggedőnek, erőt önt belé. Nem lehet megvenni, kölcsönkérni, ellopni, nem jelent földi javakat senkinek mindaddig, amíg önként és jó szívvel meg nem ajándékoznak vele. Ha valaki túl fáradt ahhoz, hogy rád mosolyogjon, nézz rá derűsen, mert senkinek sincs nagyobb szüksége a mosolyra, mint neki...... aki már nem tud mosolyogni!"
 (Carnegie, Dale)

bővebben >>>

Az érzelmek szerepe a sportban (I.) AMATŐRÖK - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az emberi cselekvés állandó kísérője az érzelem, emóció. Kísérő jelleg azt jelenti, hogy a megismerési folyamattól független érzelem nincs. Vagyis: a valóság nem közömbös számunkra. Amit érzünk, tapasztalunk szubjektív érzést vált ki belőlünk. Érzelmeink állandóan jelen vannak, ha másként nem, közérzet formájában. Vagyis olyankor is, ha ez nem tudatosul bennünk. Így nagymértékben befolyásolja a magatartását, teljesítményét eredményét az egyénnek.

bővebben >>>

Az amatőr sportoló

Az amatőr sportoló státusza
Megkülönböztetünk amatőr és profi sportolókat. Az amatőr (a francia amateur "szerető, kedvelő" szóból, az amer "szeretni" igéből) vagy műkedvelő olyan személy, aki nem foglalkozásszerűen, hanem kedvtelésből - hivatalos (szak)képesítés nélkül - végez adott tevékenységet. Az amatőrök tevékenységüket hivatásszerűen nem végezhetik. Amatőr sportoló sportegyesület vagy sportvállalkozás keretében sportolhat. A sportegyesületek olyan társadalmi szervezetek, amelyek alaptevékenysége sporttevékenység szervezése, a sporttevékenység feltételeinek megteremtése

bővebben >>>