Profi sportoló, játékos >
SPORTPSZICHOLÓGIAI SZEMÉLYISÉGPROFIL K.J. kick-box

A tesztet felvette és kiértékelte:
Baranya István - sportpszichológus

Ramada Resort - Aquaworld - Bp

bővebben >>>

SPORTPSZICHOLÓGIAI SZEMÉLYISÉGPROFIL D.D. válogatott íjász, élsportoló

A tesztet felvette és kiértékelte:
Baranya István - sportpszichológus

Ramada Resort - Aquaworld - Bp

bővebben >>>

Baranya István sportpszichológus: Mennyi idő alatt regenerálódik a szervezet?

Az élsportban kulcskérdésé vált a regenerálódó képesség. A labdarúgásban például heti két tétmérkőzés kimeríti a szervezete, de ez a többi labdajátékra is jellemző. A ciklikus sportágaknál és a küzdősportoknál is hasonló a helyzet. Egy-egy világkupa, vagy versenysorozatnál döntő tényező a versenyek közötti regenerálódó képesség. Cikkünkben az USA Austini Texasi Egyetem, az amerikai hadsereg Környezetgyógyászati Kutatóintézetének és a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem kutatóinak tudományos véleményét, kutatásait mutatjuk be a témában.

bővebben >>>

Sportsérülések személyiségháttere

Amellett, hogy a pszichológiai képességek a sportbeli teljesítmény fontos meghatározói, a fizikai sérülékenységre való fogékonyságot is befolyásolják. A kutatók az 1960-as években kezdték felismerni, hogy bizonyos pszichológiai jellemzők meghatározzák a versenysporttal kapcsolatos, orvosi figyelmet igénylő sérülések gyakoriságát és súlyosságát. A korai kutatások eredményei azonban az alacsony mintaszám és a kidolgozatlan módszertani alapok miatt nem mutattak egységes képet. Olyan evidens, a tudományos vizsgálódás kezdeti szakaszára jellemző megállapítások születtek csupán, mint hogy "a sérült futók kevésbé keményfejűek és egyenesek, mint a nem sérültek".

bővebben >>>

Börtöncellából a bokszvilág trónjára - Bernard Hopkins életének lélektana - Baranya István sportpszichológus

"Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja".
(Robart Louis Stevenson)

Hopkins nem bokszolónak készült, de az élet  megpróbáltatásai, a kiemelkedés vágya - erre az útra állította. Ő az az ember, akit a tehetség és az akarat együtt emelt a magasba. Az amerikai börtönökben az erő az úr, a börtön prizonizáció sajátságos világa sok mindenre megtanítja a fogvatatottakat. Hopkins itt tanult meg bokszolni, igaz a börtönszabályok szerint, ami erősebb iskola mint az utcáé.  Túlélt mindent, tekintélyt szerzett magának, majd kint  képezte önmagát.  Eredményei tehetsége és elszántsága miatt felfigyeltek rá. Ez azonban még kevés lett volna a sikerhez, ha nincs meg a mai napig tapasztalható utánozhatatlan lelki összerendezettsége. A mérkőzésein a mozgása és különösen az arckifejezései árulkodóak. Gudricza Szabolcs írása ad igazi választ Hopkins pszichéjére.

bővebben >>>

A  mosoly ereje a sportban - Baranya István pszichológus , UEFA 'Pro'

"Minden kivételes ajándék a mosoly, hiszen: nem kerül semmibe, de szívmelengető. Csak egy pillanatig él, de az emléke megmarad. Örömet szerez, és táplálja a jóindulatot. Kiváló ellenméreg irigység és rosszindulat ellen. Biztatást a csüggedőnek, erőt önt belé. Nem lehet megvenni, kölcsönkérni, ellopni, nem jelent földi javakat senkinek mindaddig, amíg önként és jó szívvel meg nem ajándékoznak vele. Ha valaki túl fáradt ahhoz, hogy rád mosolyogjon, nézz rá derűsen, mert senkinek sincs nagyobb szüksége a mosolyra, mint neki...... aki már nem tud mosolyogni!"
 (Carnegie, Dale)

bővebben >>>

Az érzelmek szerepe sportban (II.) PROFIK - Cristiano Ronaldo és gesztusok, érzelmek

Cristiano Ronaldo pályája és élete elég régóta reflektorfényben van, ezért nehéz róla újat írni. Így aztán meg sem próbáljuk, viszont egy olyan párharcra érdemes lehet visszatekinteni, amely a sok nagy mérkőzése és gólja között talán kissé árnyékban maradt, noha a portugál klasszis számára érzelmileg fontosabb volt az átlagosnál. Nevelőegyesület. Így hívják azokat a csapatokat, amelyeknél szigorú szerződések alapján, vaskos pénzkötegekért cserébe nem saját maguknak, hanem Európa mamutklubjainak "termelik" a tehetségeket. Az angol Manchester United természetesen rég körbebástyázta magát ilyen partnerekkel, és főleg a kontinens harmadik és negyedik szintjéről választott "lelőhelyeket" - ugyanakkor a belga Antwerp, a dán Bröndby és mások mellett például az előzőeknél nagyobb nevű Sporting CP is bevett partnere lett!

bővebben >>>

A sport és a zene

Szövegdoboz:  Az emberi közösség életének, az emberi kapcsolatoknak, magának az egyénnek   ősidők óta része a zene.  Ismert, hogy a zene zenének sokféle hatása van.  Egyes sportágak zenei aláfestés alatt  zajlanak, míg  másoknál a szurkolói zenei buzdítás maga a motiváció. Gyakran ajánlják a sportolóknak, hogy hallgassanak zenét a verseny előtt. De miért is? Elég egy olyan zenét kiválasztani a sportolónak, amit szeret? A válasz természetesen nem, semmi sem lehet ilyen egyszerű ...

bővebben >>>

Dúsgazdag sportolók lélektana  - Baranya István pszichológus. UEFA 'Pro'

Nincs olyan személy a Földöm, aki ne sportolt volna már, vagy közvetett úton ne találkozott volna maga is a sport miliőjével. Vannak akik kedvtelésből, vannak akik  fanatizmusból, mások amatőr módon sportolnak, és vannak olyanok is akik professzionális módon  sportolnak. Más-más indíték és más-más életvitel, de mindegyik főszereplője mag az ember. Hogy ez tehetség, szerencse, véletlen, vagy tudatosan felépített  sportkarrier, életpálya nehéz lenne általánosítani. Egy biztos, a  fiatal nemzedék előtt  embernek maradni, példaképnek lenni nem egyszerű feladat. Ez azért is fontos, mert számos kutatás témája az utánpótláskorú  sportolók  motiváltsága. A leggyakrabban két területet  szoktak vizsgálni, kutatni a sportpszichológusok: az intrinzik (belső) motiváltságot és az extrinzik (külső) motiváltságot. Esetünkben kérdés az, hogy a ma fiatal sportolóinknál - a sportkarrierjük szempontjából - melyik  motiváció az erősebb ?

bővebben >>>

A sporttáplálkozás szerepe a profi és az elit utánpótlás sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A táplálkozás mindennapos velejárója az életünknek. Tapasztaljuk, hogy iparágak és a táplálkozási tanácsadók és termékeik arzenálja  üzletágként veti be magát  ebbe a világba. Direkt és indirekt beavatkozások tömkelege kecsegteti a laikusokat  az esztétikus testarányok, a fittség, a megfelelő és helyes táplálkozási szokások irányába. A professzionális sport azonban más világ, ott minden a sportteljesítmény és az eredményesség alá van rendelve. Ez a világ semmit sem hagy a véletlenre, ennek szolgálatában a táplálkozás az egyik legfontosabb tudományterületté nőtte ki magát.

bővebben >>>

A profi sport biológiai órái.
Az edzés optimális élettani és pszichés időpontjai.
(Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro')

A szervezet élettani és pszichés működésének - napi ritmusában - megvan a maga ideje. A 24 órás napi bioritmus irányítja szinte minden élőlény alapvető fiziológiai funkcióit. Ennek a ritmusnak a felborulása alapvetően befolyásolja az emberi egészséget, és akár anyagcserezavarokhoz, álmatlansághoz, depresszióhoz, szívkoszorúér-megbetegedéshez és rákhoz vezethet. Az átlagember  a napi biológiai ritmus "csúcspontjain" tudja a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatát. A profi sportoló azonban nem átlagember. Számára versenyek, mérkőzések és az arra felkészítő edzése, nem is beszélve a regeneráció fontosságáról átírhatják az "átlagembernél " tapasztalt szokványos napi ritmus sorrendiségét. Mindez túlmutat az általános edzéselmélet terhelés és pihenés dogmáin.

bővebben >>>

Az edzés és a versenyzés biológiai órái (I.) - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Gyakori kérdés a sportban, különösen az élsportban, hogy mely napszakban  edzünk, és melyik időpont  a legoptimálisabb a mérkőzések megvívásához. Ez több dologtól függ, de nem lehet figyelmen kívül hagyni szervezetünk működésének napi ritmusát. A szervezetünkben létezik egy biológiai óra, amely szerveink működését szabályozza, összehangolja. A ritmust az agyunk által termelt hormonok (szerotonin, melatonin) szintje befolyásolja

bővebben >>>

A CPI (California Psychological Inventory) teszt alkalmazása az edzők személyiségvizsgálatakor - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az európai labdarúgó top-csapatok és más csapatsportágak menedzsmentje nem bíz semmit a véletlenre.  Kő kemény profi világ a bizniszről szól. Euró és dollár milliók cserélnek gazdát, egy-egy labdarúgót csillagászati összegekért vesznek meg.  Régen rájöttek, hogy csak a legfelkészültebb, legalkalmasabb emberekkel lehet ezt a tempót és eredményességet tartani. Felnőtt és utánpótlás csapatoknál dolgozó edzők, vezetők, háttérmunkatársak kiválasztásához, a   személyiségprofiljuk felmérésének az egyik legalkalmasabb pszichológiai tesztje a CPI (California Psychological Inventory) .

bővebben >>>

Klinikai és személyiségtesztek a sportpszichológiában-  Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) - Baranya István pszichológus, UEFA Pro

A sportpszichológus kezében többféle lehetőség van a sportoló mély személyiségjegyeinek, mentalitásának feltárására. A Minnesota Többtényezős Személyiségleltár (MMPI) 1943 óta a világ egyik legszélesebb körben használt klinikai pszichológiai mér eszköze. 1989-ig 140 nyelvre fordították le. A klinikai tesztet továbbfejlesztették. Az MMPI-2 pszichometriai jellemzői jobban kimunkáltak, mint az első változaté. Az eredeti mérőeszköz több mint 100 tételét átalakították, az új tételek olyan területeket tapogatnak le, mint pl. általános egészségi állapot, társas attitűdök, öngyilkossági hajlam, A-típusú viselkedés, fóbiák, szerhasználat, általános neurológiai állapot. Az MMPI-A a 14-18 éves fiatalok személyes, társas és viselkedési problémáit tárja fel, serdülő-specifikus tételek és skálák segítségével.

bővebben >>>

Sportpszichológus a labdarúgó akadémiákon (diagnosztizálás)- Baranya István (pszichológus, UEFA Pro) előadása, az UEFA Elit 'A' edzőképző tanfolyamon

Más lélektani  ágazatok, különösen azok, amelyek a mozgásfejlődéssel, tanítás-tanulással, személyiségfejlődéssel, az egyénnel és a csoporttal a csapattal és a motivációval, mentalitással foglalkoznak, előszeretettel keresnek maguknak "terepet" a sporttevékenység területén. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit a sportpszichológia integrálta. Elégséges-e sportpszichológiáról beszélni egy-egy labdarúgó akadémia kapcsán ?  Vagy ezekben az intézményekben specialistákra van szükség, akit - tevékenységéből adódóan -  LABDARÚGÓ SPORTPSZICHOLÓGUSNAK definiálnak.

bővebben >>>


Elit akadémiák utánpótlás játékosainak pszichológiája - Baranya István (pszichológus, UEFA Pro) előadása, az UEFA Elit 'A' edzőképző tanfolyamon

Győrben az ETO Parkban folytatódott az UEFA Elit 'A' edzőképző tanfolyam, ahol a   Labdarúgó Akadémiák és az élvonalbeli csapatok  szakmai igazgatói  pszichológiát hallgattak. Az előadó Baranya István  (pszichológus, UEFA Pro edző) volt, aki előadásában az utánpótláskorú labdarúgók lélektani sajátosságait elemezte.  Az első részben a pszichológia és a labdarúgó sportpszichológia fejlődésének, elméleti hátterének, alapvető diszciplínáinak tendenciáit hallhatták az  edzők, majd átfogó elemzést kaptak  az utánpótlás korosztályok pszichológiai életkori sajátosságairól. Ezt követően pedig megismerkedhettek a sportpszichológus - edzőt, edzői teamet segítő - diagnosztizáló és terápiás  tevékenységével.

bővebben >>>


Motiváció a labdarúgásban (GYŐZELEM UTÁNI VÁGY) - Baranya István pszichológus (UEFA Pro)

A motiváció alkalmassá teszi az embereket arra, hogy megtanulják, ami ahhoz kell, hogy örömöt találjanak abban, amit csinálnak. A világ legnépszerűbb sportja a labdarúgás. A FIFA 204 tagállamában 250 millió igazolt labdarúgó sportol versenyszerűen. Ennek többszöröse - mint amatőr - szabadidejében, kedvtelésből. Futballoznak amatőrök és profik, férfiak és nők, gyerekek, fiatalok, felnőttek, öregfiúk, szeniorok, veteránok, sőt fogyatékkal élők és mozgássérültek is. Mi motiválja őket ? Kell-e motiváltság a játékhoz ? Mi a különbség az amatőr és a profi labdarúgó motiváltsága között ? Megannyi kérdés, melyekre választ adni nem olyan egyszerű.

bővebben >>>

Motiváció II. (alapfogalmak) - Baranya István pszichológus (UEFA Pro)

A pszichológia egyik fontos kérdése, milyen késztetésekből fakad, valamint milyen erők állnak a viselkedés hátterében. Miért tudunk bizonyos cselekvésekre, hatalmas energiákat mozgósítani, míg másokra viszont nem. A motiváció alapfogalmai közül a szükséglet, a drive és a homeosztázis fogalmának értelmezésére térünk ki.

bővebben >>>

Szociometria a csapatnál - Baranya István pszichológus

Minden csapat, sportközösség  sajátságos struktúrával rendelkezik. Ennek a társas alakzatnak a vizsgálatával meghatározható az egyén helye a közösségen belül, vagyis az, hogy hogyan sikerült beilleszkednie abba a csoportba, amelyben tevékenykedik. Számos összetevője van annak, hogy egy csapat eredményes, sikeres legyen. Elsősorban motivált közösségként kell működniük, ahol  egyértelmű, világos  értékrend uralkodik. Az edző feladata ennek kialakítása és szinten tartása és fejlesztése. A csapata és saját eredményessége múlik ezen  Sportnyelven fogalmazva a kérdést: az edzőé a csapat, vagy csak foglalkoztatja őket ?

bővebben >>>

Személyiségzavar az élsportolóknál (sportpszichopatológia) - Baranya István pszichológus

Sokan úgy gondolják, hogy az élsportolók különleges emberek. Abban igazuk van, hogy átlag feletti képességekkel (tehetség, motiváltság, kreativitás)  rendelkeznek. Az is igaz, hogy többségük egy elszeparált, sajátságos  világban él. Edzés, versenyzés - edzés versenyzés, edzőtábor, utazás éveken át. A top sportolónál csak egy számít: az eredmény ! A világon mindenhol, minden sportágban óriási a konkurencia. A sportolót megérintő profi világ kő kemény próba testnek és léleknek egyaránt. Sokan állják a sarat és még inkább motiváltakká válnak, vannak akiknek kapaszkodniuk kell, és vannak olyanok is, akik elvéreznek, eltűnnek a "süllyesztőben".  Az említett állandó nyomást sokféleképpen lehet feldolgozni. Kórosabb esetekben személyiségzavar alakulhat ki.

bővebben >>>

Személyiség - személyiségzavar  - Baranya István pszichológus

"A lélek olyan, mint egy tiszta lap, melyet a világ ír tele, vagy inkább mint egy üres kancsó, melyet a világ tölt meg színes boraival. S ha nincs két egyforma lélek, vagyis ha minden embernek külön egyénisége van, az egyrészt azon alapul, hogy nincs kettő, aki ugyanazt a világot látná, másrészt, hogy nincs kettő, aki ugyanúgy látná a világot. (...) Mindenikünk lelkében a világ tükröződik vissza, de mindenikünkben másként tükröződik. S a lélek maga, az egyéniség nem egyéb, mint a világnak egy sajátságosan színezett tükörképe."

(Babits Mihály)A személyiség definíciója

bővebben >>>

Motiváció kapcsolata  az érzelmekkel és a vággyal - Baranya István pszichológus

E titkos erő... az akarat.
Halhatatlan lelkünk sarja,
Mindenhová elér karja.
Állják bár útját gránitfalak,
Várj bizton, az idő el nem szalad,
Légy türelemmel, hisz tiszta sor,
Mikor a lélek parancsol,
Az istenek fejet hajtanak.

(Ella Wheeler Wilcox)

bővebben >>>

Motiváció - Baranya István pszichológus

A képesség azt jelenti, hogy miben vagy tehetséges. A motiváció dönti el, hogy mit teszel. A hozzáállás pedig meghatározza, hogy milyen jól fogod csinálni.
(Lou Holtz)

bővebben >>>

A tehetség 1.

Zsenik, géniuszok, talentumok, avagy a kivételes tehetségek pszichológiája. (1.rész: Zsenik, géniuszok, talentumok a világban)

Az emberi tehetség a legfontosabb emberi kincs. Ennek pszichológiai magyarázata komoly ás átfogó terület, ezért háromrészes sorozatban kívánunk foglalkozni e témával. 1.rész:  Zsenik, géniuszok, talentumok a világban  2.rész: Hipotézisek, magyarázatok, kutatások 3.rész: A tehetséggondozás  lehetőségei.

bővebben >>>

Profi sportoló

Profi (hivatásos) sportoló státusza Magyarországon

A hivatásos sportolók sporttevékenységüket a sportvállalkozással kötött munkaszerződés alapján végzik, ehhez elengedhetetlen, hogy a sportoló a sportszövetség által kibocsátott hivatásos sportolói versenyengedéllyel rendelkezzen. Egyidejűleg sportegyesületi tagsággal csak abban az esetben rendelkezhet a profi sportoló, ha ezt sportszövetségének szabályzata lehetővé teszi. A sportoló munkaviszonyára főszabály szerint a Munka törvénykönyvében foglalt rendelkezések alkalmazandók a sportról szóló törvényben foglalt eltérésekkel, amelyek közül a legjelentősebbek, hogy munkaszerződés kizárólag határozott időtartamra köthető, próbaidő kikötésére pedig nincs lehetőség. Üzemi balesetnek minősül, amennyiben a sportolót a munkaviszonya keretében kifejtett sporttevékenység során szenved sérülést. A sportszövetség szabályzata a munkáltatóknak kötelezővé teheti, hogy hivatásos sportolóik javára élet- és sportbaleset-biztosítást kössenek. Egy-egy szerződés sok esetben rendkívül összetett jogi konstrukciókat tartalmazhat, amelyek pontos
kihatásai nem feltétlenül egyértelműek megfelelő jogi szaktudás és tapasztalat hiányában, a szerződéstervezetek kidolgozása, a megkapott szerződéstervezetekhez módosítási javaslatok vagy igények elkészítése során indokolt ügyvéd segítségét igénybe venni.

bővebben >>>