Főoldal >

Baranya István pszichológus vagyok. Az élsportban, kiválasztásban, oktatásban, sportpszichológiában, pszichodiagnosztikában sportszakember-képzésben, az MLSZ-ben, az UEFA edzőképzésben, a OKJ-s edzőképzésben és a sportpszichológiában közel 25 éve tevékenykedem. A felhalmozott szakmai tapasztalatokat - munkatársaimmal - a sportpszichológia szolgálatába kívánjuk állítani.

Tesszük ezt azért is, mert a XXI. században az élsport kivételes képességeket és felkészültséget kíván a sporttolótól, edzőtől egyaránt. A kőkemény profi sportban az elsőségért tolongók között - a topforma elérése, csúcson tartása - a test és a lélek harmonikus egységét követeli. Nem feledkezhetünk meg azonban az iskolai sportról, a gyerekekről, az utánpótlás kiválasztásról, az amatőr sportolókról, a fogyatékkal élők sportjáról és senior sportolókról és felkészítőikről sem. Nemzetközi és hazai szakanyagaink, kutatásaink közzététele és sportpszichológiai vállalásaink a legmodernebb módszerekkel segítik a sportolót és felkészítőjét.

Miden sportágban és korosztályban készen állunk a sportpszichológiai diagnosztikára (mérések, tesztek, anamnézis), az ezt követő beavatkozásra, tanácsadásra és ha szükséges a terápiára. Nem csodatevésről és mágiáról van szó (ahogy azt a laikusok többsége gondolja), hanem egy olyan szolgáltatásról, ahol a sportolót, az edzőt képesé teszünk a mentális problémák, a krízisek (pozitív, negatív szituációk egyaránt), stressz helyzetek és motivációs nehézségek leküzdésére

És ami alán a legfontosabb, hogy a vizsgálatok eredményeként, az edző, testnevelő, felkészítő tudományosan alátámasztott objektív személyiségképet kap a sportolójának, mentalitásáról, győzni akarásáról, motiválhatóságáról, vagy netalán patológiás problémáiról. Természetesen az edzőt is vizsgáljuk, hiszen az ő pszichéje, motivációs ereje projektálódik a sportolójára, csapatára, amely döntően befolyásolhatja annak teljesítményét.

Vállaljuk továbbá sportegyesületek, iskolák, önkormányzatok, cégek közösségi rejtett hálózatának pszichológiai feltárását és coaching, tréning formájában az elit közösségfejlesztést. Kiemelten foglalkozunk az egyes munkakörök betöltéséhez való pszichés alkalmasság megállapításával.

Baranya István - pszichológus