Családterápia >
 

Kijelenthetjük, hogy a gyermekek nevelésében kulcskérdés a család. Sajnos tapasztaljuk, hogy ma már szinte nincs olyan család, ahol ne lenne valamilyen szakadás, törés a család életében. Hogy lehet így teljes odaadással sportolni a gyermeknek, amikor a gondolatai a családi viszályokon járnak. Nem tud koncentrálni a feladatokra, és maga is sérült személyiséggé válik.

 

 

 

Ezen segít a családterápia.

A családterápia alatt azt értjük, ha az egész családra úgy tekintünk, mint egy egységes rendszerre, s ennek megfelelően a családot egészként, egységként kezeljük. A családi problémák megoldásánál a gyógyító beavatkozás a családon belüli emberi kölcsönhatásokon alapul, s erre a felismerésre alapozva a családterápia a családon belüli változást és beavatkozást a családtagok közötti kommunikáció révén próbálja létrehozni, oly módon, hogy az adott családnak megváltozik az élményátélési módja a korábban szenvedést okozó problémára.

A családterápia  hatékony gyógymód a családon belüli problémák kezelésére akár a házaspár tagjai közötti, vagy generációk közötti konfliktusok esetén. Különösen javasolt a családban előforduló alkoholproblémák, evészavarok esetében (pl. anorexia nervosa, bulímia nervosa), hangulati zavarokban, és szorongásos megbetegedésekben, a családon belüli halálesetek feldolgozásánál, s végül, de nem utolsó sorban a gyermekpszichiátriai kórképekben szintén hatékony terápiás módszer.