Utánpótlás edző pszichológiája >
Sportsérülések személyiségháttere

Amellett, hogy a pszichológiai képességek a sportbeli teljesítmény fontos meghatározói, a fizikai sérülékenységre való fogékonyságot is befolyásolják. A kutatók az 1960-as években kezdték felismerni, hogy bizonyos pszichológiai jellemzők meghatározzák a versenysporttal kapcsolatos, orvosi figyelmet igénylő sérülések gyakoriságát és súlyosságát. A korai kutatások eredményei azonban az alacsony mintaszám és a kidolgozatlan módszertani alapok miatt nem mutattak egységes képet. Olyan evidens, a tudományos vizsgálódás kezdeti szakaszára jellemző megállapítások születtek csupán, mint hogy "a sérült futók kevésbé keményfejűek és egyenesek, mint a nem sérültek".

bővebben >>>

Gyermekekkel foglalkozni kitüntetés, edzőnek lenni felelősség - Baranya István sportpszichológus, UEFA 'Pro'

Az élet értékéről.
"Ember módra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek. Ha megkísérled - feltűnés és hiú szerep nélkül - segíteni az embereknek. Néha csak azzal, hogy nem hallgatod el az egyszerű igazságokat. Néha csak azzal, hogy nem mondod tovább, amit mások hazudnak. Néha csak azzal, hogy nem mondasz igent, mikor mindenki kiabál: "Igen, igen!" Egy életen át, következetesen, nem beleegyezni abba, ami az emberek hazugsága, nagyobb hősiesség, mint alkalmilag hang mellveregetve tiltakozni ellene."
Márai Sándor: Füveskönyv
(részlet)

bővebben >>>

Példa egy 16 éves utánpótláskorú labdarúgók személyiségprofiljának mérésére, kiértékelése.  A Big Five Questionnaire - Children (BFQ-C) teszt  - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az olasz pszichológus Gian-Vittorio Caprara és munkatársai által kifejlesztett Big Five Kérdőív (BFQ) a személyiség átfogó felmérésére kidolgozott teszt. Ennek gyermek- és serdülőkorúak személyiségjellemzőinek mérésére kidolgozott változata a Big Five Questionnaire - Children (BFQ-C ), amely 65 tételből álló kérdőív. A sportpszichológiával foglalkozó szakértők szerint az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbban felhasználható modell.

bővebben >>>

OTP-MOL Bozsik Program tudományos háttere - Baranya István pszichológus, UEFA Pro

A Magyar Labdarúgó Szövetség  "Magyar Futball Jövőjéért" című  közép-hosszú távú szakmai programjában kiemelt szerepet tulajdonított az egységes szakmai elveken alapuló, átlátható és a kizárólagosan az MLSZ irányítása alá tartozó egységes utánpótlás-nevelési rendszernek. Fő célkitűzése nem lehet más mint az utánpótlás korú labdarúgók tömegbázisának szélesítése, az igazolt labdarúgók számának növelése, a sportág népszerűsítése. Ennek a programnak a csúcspontja volt a nyári Zánkai Labdarúgó Utánpótlás Tábor

bővebben >>>

A sportági kötődés és lemorzsolódás kritikus periódusai a labdarúgásban - Baranya István pszichológus

A világ legnépszerűbb sportága a labdarúgás. A FIFA statisztikái szerint 210 tagországában az igazolt labdarúgók száma eléri a 250 milliót. Magyarországon ez a szám 160 ezerre tehető, de ehhez az adathoz az is hozzátartozik, minden második igazolt sportoló labdarúgó.  Nem mehetünk el tehát közömbösen a labdarúgó sportág mellet, hiszen a regisztrált, igazolt labdarúgók többszöröse űzi kedvtelésből a sportágat. Nem is beszélve arról a médiafelületről, szurkolói, érdeklődő háttérről és különösen a sportágat körülvevő üzletről, pénzmozgásról, amely időnként csillagászati összegeket tartalmaz. Mindezek mellet a labdarúgás képzési rendszere, a belépők és a kilépők aránya számottevő mozgást mutat. Jól érzékelhetőek azok a kritikus életszakaszok, ahol a sportághoz kötődik a fiatal labdarúgó, és azok a szakaszok is, amikor lemorzsolódnak.

bővebben >>>


 

Életkor krízisek

(Baranya István pszichológus)

"Porból lettünk, porrá leszünk."

Az ember születik és meghal, közben fejlődik és visszafejlődik. Mindez egy ősi genetikai program alapján. Ahhoz, hogy megértsük az egyes életkorok kríziseit, előbb néhány alapfogalmat kell tisztázni.

bővebben >>>

 

 

 


 

A tehetség 1.

Zsenik, géniuszok, talentumok, avagy a kivételes tehetségek pszichológiája. (1.rész: Zsenik, géniuszok, talentumok a világban)

Az emberi tehetség a legfontosabb emberi kincs. Ennek pszichológiai magyarázata komoly ás átfogó terület, ezért háromrészes sorozatban kívánunk foglalkozni e témával. 1.rész:  Zsenik, géniuszok, talentumok a világban  2.rész: Hipotézisek, magyarázatok, kutatások 3.rész: A tehetséggondozás  lehetőségei.

bővebben >>>