Motivációs vizsgálatok és tesztek >
 

"Aki a sportpályán megtanulta a küzdést, a szabályok betartásának fontosságát, az ellenfél tiszteletét, a bírói döntések elfogadását, az megtanult veszteni és nyerni. Az igazi sportember képes a vesztés után újra felállni és tovább küzdeni, ezáltal a civil életben is hasznosabb, értékesebb tagja lesz a társadalomnak, mint aki könnyen feladja a küzdést, vagy csak szabálytalan, törvénytelen úton tud eredményt elérni." (Schulek Ágoston)

 

Rendkívül fontos, hogy az amatőr sportoló motivált legyen, hiszen nincs is más eszköze, ami segítené, tevékenységét. Különösen az intrinzik (belső) motiváltsága bír jelentőséggel, hiszen ez az a belső hajtóerő amiért sportol. A sport, a társak, az edző szeretete, a győzelem  öröme, az edzések és a versenyek utáni elégedettség, a sportközösségekben rejlő összetartó erő mind ezek közé tartozik. Fontos, hogy az amatőr sportoló is ismerje belső hajtóerőit, esetleg gyengeségeit, ezért ajánljuk az egyéni pszichológiai motivációs vizsgálatot.

AZ AMATŐR SPORTOLÓKNAK AJÁNLOTT   MOTIVÁCIÓS  VIZSGÁLATAINK, TESZTJEINK

 • Speciális motivációs kérdőív: elsősorban a sportoló az intrinzik (belső) és az extrinzik (külső) motiválhatóságát  mutatja meg
 • BFQ -  (Big Five Kérdőív):   A személyiség mérésére kidolgozott átfogó önjellemző kérdőív, melynek alapját a személyiségkutatások eredményeként kibontakozó ötfaktoros személyiségmodell alkotja. A 132 tételből álló mérőeszköz a személy alapvető érzelmi, interperszonális és motivációs jellegzetességeit méri.

Dimenziói a következők:

 1. energia,
 2. barátságosság,
 3. lelkiismeretesség,
 4. érzelmi stabilitás
 5. nyitottság
 • EPQ - (Eysenck Personality Questionnaire) A teszt  a személyiségtesztek sorába tartozik, négy különböző dimenzió szempontjából  jellemzi a vizsgálati személyt, melyek a következők:
 1. pszichoticizmus
 2. extroverzió
 3. neuroticizmus vagy emocionális labilitás
 4. konformizmus.
 • CPI - (California Psychological Inventory) Kezdetben az amerikai hadsereg katonáinál kezdték és közel 50 éve használják, köztük előszeretettel, gyakorisággal az USA és a nyugat-európai  élsportolóknál.  A teszt segítségével a pszichológus általános képet kap a profi sportoló személyiségének 4 fő dimenziójáról:
 1. teljesítménymotiváció
 2. a személyes érdeklődés irányultsága
 3. kiegyensúlyozottság - interperszonális hatékonyság
 4. szocializáltság - felelősségérz