Intuíció és a pozitív mentalitás tanítása >
 

Bármit csinálsz az életben, azt vagy profi szinten, vagy sehogy!
De semmit ne csinálj csak úgy!
(Kemény Dénes)

Az edzői tapasztalatok semmivel sem pótolhatóak. A tapasztalatok alapján tárulnak föl a szakma részletei, összefüggései, törvényszerűségei. Nemzetközi szinten bizonyított tény, hogy ezek játsszák a legfontosabb szerepet, az edzői eredményességet illetően.

 

A XXI. százat elit sportjában előtérbe került az edzői pozitív mentalitás és az intuíció.

Például:
- Borussia Dortmundnál - Jürgen Klopp Amikor átvette a csapat irányítását még nem volt meg a képesítése az edzősködéshez, de a ráhatása a játékosokra már akkor hatalmas volt. Szenzációsan tud motiválni, erőt sugározni. Lelkesedés, pozitív beállítottság jellemzi, a mai napig.

- 2004-ben az Athéni Olimpiai döntőben 8:7-nél (a Szerb támadásnál) 46 másodperc volt hátra amikor Kemény Dénes időt kért, ..aztán még egy lövés szerb oldalról, de Szécsi véd, vége, eldőlt, Magyarország olimpiai bajnok. Mindkét példa igazolja, hogy megtanulható szakmai ismereteken kívül egy sor olyasvalami, ami az edző mentalitásnak, intuíciónak a függvénye. A mérkőzések, versenyek végkimenetele nüánszokon múlhat, de ahhoz, hogy a játékos, sportoló abban a másodpercben jól döntsön, akarata, győzniakarása, mentalitása rendben legyen, az edzőnek saját mentalitását kell tudni átadni, megtanítani a sportolójának. Ettől lesznek egyek, ettől érti meg a csapat, a sportoló az edző céljait, elképzeléseit és ezzel fogadja el az edzője személyét, énjét. Erre pedig napjainkban égető szüksége van, hiszen újra előtérbe került a gondolkodó játékosok, sportolók képzése.

AZ EDZŐKNEK AJÁNLOTT MÓDSZEREINK :

A sportpszichológus erősítheti az edző mentális, intuíciós képességeit, és elsősorban azt, hogy ezeket át is tudja adni játékosának, csapatának. Ehhez néhány találkozóra (ülés) van szükség. Ezeknél a beszélgetéseknél a pszichológus az alábbi edzői képességeket fejleszti:

- gondolkodó edző személyiségének kialakítása,
- profi döntések kialakításának képessége,
- az energiáját és koncentrációját egy bizonyos pontra, célra aktiválni,
- a céljait felismerni és a tudatalattiában rögziteni,
- edzői pályafutás tapasztalatainak pszichikus összegzése,
- az edzői életút tudatos felépítése.