Profi edző >
A legnagyobb profi edző, aki ember maradt...

Mint az MLSZ Felnőttképzési Intézet akkori igazgatója, 2007. januárjában az a Szakmai Napokon volt módom találkozni Sir Alex Fergusonnal. Két bajnoki között vállalta, hogy Magyarországra utazik és előadást tart a magyar edzőknek. Az előadás Budapesten volt a Brit Nagykövetség dísztermében. Igazgatóként a  konferenciát én vezettem, fantasztikus volt ilyen nagyság mellett állni és a magyar edzői elit előtt koordinálni az interaktív gondolatait. Szavai őszinték voltak, akkor is amikor azt mondta: "az első szakkönyv amit a kezemben tartottam Csanádi Árpád: Labdarúgás I-III. volt. Angolra fordított változatából tanultam sok mindent."

(A fenti képen: Sir Alex Ferguson és Baranya István MLSZ FI 'volt' igazgató)

Természetesen a hivatalos program és a kötelező protokoll után ismerhette meg igazán az ember a világ legsikeresebb edzőjét. A Le Meridien Hotelben ebédeltünk az UEFA az MLSZ és Brit diplomácia vezetőinek körében. Személyes beszélgetésre is sor került, melynek szavai a mai napig itt csengenek a fülemben. Vidám, közvetlen, emberi  stílusa  (ismerve szakmai nagyságát) zavarba ejtett. Rooney-ról kérdeztem, melynek kapcsán egy sztorit mesélt a góllövőjéről. "Azt szeretem a legjobban, amikor odajön hozzám Rooney, és megkérdezi, hogy milyen csapattal állunk fel a meccsen. Te kimaradsz, válaszolom neki. Mire ő: de most tényleg, milyen csapattal állunk fel a meccsen?  Mire én: nem tudom, még gondolkodom rajta. Rooney tovább nyaggat.  Azt mondja: nekem lenne egy kezdőcsapatom, elmondhatom? És elmondja, hogy ő kiket küldene a pályára. Látszik rajta, hogy ilyesmiken töri a fejét. És majdnem pontosan eltalálja azt a kezdőcsapatot, amelyikre gondolok. Ért a focihoz a srác, az kétségtelen."

Mit lehet erre mondani...?

Egy évekkel későbbi manchesteri nyilatkozata olvashattuk valamelyik magyar sport orgánumban:

"A Manchester United célja ebben a szezonban: megszerezni a 19. bajnoki címet, és zsinórban harmadszor bejutni a BL-döntőbe. S mi a helyzet a Glazer-család ellen tiltakozó szurkolókkal? "A klub adósságai nyugtalanítják a drukkereket, ami természetes dolog. Csakhogy ezek a tulajdonosok, akiket a szurkolók a legszívesebben elűznének, eddig mindenben támogatták az elképzeléseimet. Egyszer sem mondták azt, hogy erre vagy arra nincs pénz. Volt pénz, mindig. Most éppen a középhátvéd Smallingra, akiért 10 millió fontot fizettünk a Fulhamnek. Szóval nehéz dolog igazságot tenni."

"Ferguson kitért Cristiano Ronaldóra is. "Távozásának egyetlen oka volt: el akart menni. Leültünk beszélgetni, és láttam a szemén, hogy menni akar. Azt mondta: főnök, a Real Madridban akarok játszani. A kapcsolatunk továbbra is jó. A múlt héten boldog születésnapot kívántam neki sms-ben. Most volt 25 éves. Azt válaszolta, hogy hiányzom neki. Végül is hat éven át dolgoztunk együtt."

A legnagyobb profi edző, aki ember maradt...

 

Baranya István
pszichológus
UEFA Pro (h)