Mentális tréing >
 

Ismert, hogy az agy csodálatos teljesítményekre képes, gondolataink teremtő erővel bírnak. Mindez fejleszthető, különösen eredményes lehet a sportban, a sportteljesítmények fokozása céljából. A pozitív gondolkodás, a meditáció és relaxáció azon módszerek közé tartoznak, amelyek segítenek abban, hogy agysejtjeink frissek, fiatalosak és terhelhetők maradjanak.

AZ ÚJSÁGÍRÓKNAK, MŰSORVEZETŐKNEK AKJÁNLOTT MENTÁLIS TRÉNINGJEINK ÉS RELAXÁCIÓS MÓDSZEREINK:

1.) Az un. "belső" mentális tréningjeink:

  • mentális kondicionálás - a módosult tudatállapot, relaxált állapot elérése
  • mentális technikai tréning - szuggesztív mondatokkal az önirányítottság biztosítása
  • mentális szilárdság, kitartás tréningje, amellyel hangulati, önértékelésbeli, célkövető fókuszáltság érhető el


2.) Relaxációs módszereink:

  • A progresszív relaxáció módszere - Jacobson módszere az izomzat áthangolásával éri el a nyugalmi állapotot
  • Autogén tréning - A tréning az autoszuggesztió módszerén alapul: a tudatos koncentráció révén mély ellazulás érhető el
  • Biofeedback (kardiovaszkuláris) - amelyekkel a szívtevékenység- és vérnyomásváltozásokat lehet nyomon követni. Az eljárás azonnali visszajelzést ad a feszültség különböző fiziológiai megnyilvánulásairól, ezért lehetőséget ad, hogy a gyakorló célzottan fellépjen az adott tünet ellen, például lassabban lélegezzen, jobban ellazítsa az izmait.
  • Légzéskontroll - kezelés során arra törekszünk, hogy lelassuljon a légzés, helyreállítva ezzel az oxigén/széndioxid arányt. A kezelés épít arra a fiziológiai jelenségre is, hogy az elnyújtott kilégzés fokozza az ellazulást, ami a szorongás ellen dolgozik.
  • Meditáció olyan lelkiállapotra, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni.
  • Alvás - vannak olyan reggelek, amikor nemcsak testileg érezzük magunkat frissebbnek, hanem szellemileg és lelkileg is úgy érezzük, teli vagyunk energiával, és nincs rajtunk az a nyomás, ami előző nap még jelen volt. Nem az alvás mennyisége, hanem milyensége határozza meg, hogy mennyire pihentető. A mély, nyugodt éjszaki alváshoz hasonló állapotot el lehet érni relaxációs technikákkal is.

A mentális tréning üléseinek száma: 5-10 alkalom, alkalmanként 45 perc