Krízisintervenció >
 

Még a legrutinosabb,  évtizedeket  óta  pályán lévő  top edzőkkel is előfordulhat, hogy krízishelyzetbe kerülnek. A krízis erős stressz hatására jön létre, meghaladja az egyén képességeit. Akut emocionális zavar, melyben az emberek(edzők) annyira megsemmisülve érzik magukat, hogy képtelenek a helyzet megoldására.. A krízis akár sportági, akár magánéleti megviseli az egyént. (Például: amikor kirúgják az edzőt, elveszti az egzisztenciáját, vagy magánéleti válságban van)   A krízishelyzetben lévő edzőnek  azonnal segítséget kell nyújtani, melyre kiváló módszer a krízisintervenció.

G. Caplan (1964) szerint  krízisállapot: egy olyan lélektanilag kritikus szituáció, amely a személy számára érzelmileg hangsúlyos, kiemelten fontos az adott időszakban, nem elkerülhető, az egyén kénytelen szembenézni vele, minden figyelme és erőfeszítése a megoldásra irányul, de a szokásos probléma megoldási eszközökkel az illető számára nem leküzdhető.

Miden ilyen estben  krízisintervencióra (beavatkozásra) van szükség.

AZ EDZŐKNEK  AJÁNLOTT   INTERVENCIÓS  MÓDSZERÜNK :

A sportpszichológus feladata:

  1. támasznyújtás, stabilizálni a krízisben  lévő edző állapotát
  2. diagnózis állítása (interjú és beavatkozás)
  3. ülések, terápiák, a normál életvitel visszaállítása, motiválás
  4. utánkövetés

Krízisintervenció: krízis állapot oldására irányuló célzó törekvések, segítik  az egyént a rendezett lelkiállapot minél hamarabbi elérésében. Viszonylag könnyű kapcsolatot létesíteni krízisben lévő egyénnel, viszonylag könnyen befolyásolható. A krízisintervenció általában 4-5 ülést jelent, ezalatt stabilizálódik a kliens(edző). Ha mélyebb és összetettebb problémák is felmerülnek, akkor pszichológiai tanácsadásra vagy pszichoterápiára van szükség. 1-1 ülés 2-3 napig védi meg az egyént a dekompenzációtól, ezért legalább heti két ülésre van szükség krízisben lévő kliens esetén.