Profi sportoló, játékos >

Dúsgazdag sportolók lélektana  - Baranya István pszichológus. UEFA 'Pro'

Nincs olyan személy a Földöm, aki ne sportolt volna már, vagy közvetett úton ne találkozott volna maga is a sport miliőjével. Vannak akik kedvtelésből, vannak akik  fanatizmusból, mások amatőr módon sportolnak, és vannak olyanok is akik professzionális módon  sportolnak. Más-más indíték és más-más életvitel, de mindegyik főszereplője mag az ember. Hogy ez tehetség, szerencse, véletlen, vagy tudatosan felépített  sportkarrier, életpálya nehéz lenne általánosítani. Egy biztos, a  fiatal nemzedék előtt  embernek maradni, példaképnek lenni nem egyszerű feladat. Ez azért is fontos, mert számos kutatás témája az utánpótláskorú  sportolók  motiváltsága. A leggyakrabban két területet  szoktak vizsgálni, kutatni a sportpszichológusok: az intrinzik (belső) motiváltságot és az extrinzik (külső) motiváltságot. Esetünkben kérdés az, hogy a ma fiatal sportolóinknál - a sportkarrierjük szempontjából - melyik  motiváció az erősebb ?


1. Beckham ölebei:
A brit futballsztár szereti a kutyákat, olyannyira, hogy egy-egy blökire 4 ezer eurót is elkölt alkalmanként."Sportolni csodálatos dolog és ha ebből még meggazdagszik valaki, az maga a Mennyország"  állítja az egyik dúsgazdag ukrán labdarúgó. Egy másik hír: London - A recessziós brit gazdaság sanyarú helyzetével dacolva az elmúlt egy esztendőben is jelentősen gyarapították vagyonukat a brit élsport leggazdagabbjai, akik közül David Beckham, az angol labdarúgás világsztárja tudhatja a legnagyobb összeget bankszámláján. A világhírű focisztárok bankszámláin pihenő dollármilliók nagy része mára már nem csak a labdarúgásból származik. A leggazdagabb, milliomos sportolók bevételeinek jelentős része reklámszerződésekből folyik be, ehhez pedig a tehetségnél jóval több szükségeltetik. A sárm, izgalmas személyiség, a zűrös és egyben érdekes magánélet mind növeli egy-egy focista piaci értékét.
Míg a kislányok többnyire színésznői, énekesi, vagy modellkarrierről álmodnak, addig férfiágon a futballsztárság számít az egyik lejövedelmezőbb és ugyanakkor legizgalmasabb jövőképnek. A játék élvezete mellett nem csupán focirajongók millióinak elismerésével, gyönyörű lányok fokozott érdeklődésével, hanem izgalmas reklámfilm-forgatásokból, fotózásokból származó sokmillió dolláros bevétellel is kecsegtet. A legsikeresebb focistákat mára a világ tehetőseinek krémjéhez sorolják, nem véletlenül, hiszen amellett, hogy klubjuk busásan megfizeti őket, a legnagyobb vállalatok is versengenek értük. Nem titok, hogy sportszermárkák, drága órák, vagy akár mobiltelefonok népszerűsítéséért valóságos vagyont zsebelhetnek be az aranylábú sportolók. David Beckham jelenleg a világ  leggazdagabb focistájának számít. Alapfizetése évi 7,5 millió dollár, vagyis 1,5 milliárd forint, amelyhez hozzájön a 14,4 millió dollárnyi, azaz közel 3 milliárd forintnyi egyéb jutalékokból és a reklámokból befolyó bevétel is. Mindent összevetve a leismertebb focista 22,3 millió dolláros, azaz közel 4,6 milliárd forintos évi összbevétellel dicsekedhet. Igaz a jelenlegi hírek szerint ez  heti 50 millió forint javadalom, amit jótékonysági célokra költ.


2. A régiek sem panaszkodhatnak:
Christian Vieri - az olasz csapat nagy "öregje" 19,8 millió dolláros, vagyis több mint 4 milliárd forintos éves bevétele az ötödik leggazdagabb helyére volt elég. A karrierjének végső szakaszában lévő dúsgazdag Vieri ennek megfelelően nemrégiben át is tette székhelyét Monacóba. Bár bankszámlája az élvonalban van, a vébé ideje alatt valószínűleg kevesebb szerephez jut majd.
Zinedine Zidane  - az élbolyból természetesen a franciák sem maradhatnak ki. Országuk nagy fociklasszisát, Zinedine Zidane-t háromszor választották már az év játékosának. A vébé után végleg visszavonuló Zidane sikereit nem csak a pályán aratja, gyakran választják reklámfilmek főszereplőjévé is. 19 millió dolláros, vagyis 3,9 milliárd forintos éves bevételével "Zizou" a hatodik leggazdagabb játékosnak számít.
Alessandro del Piero - egy másik olasz "veterán" 14,3 millió dolláros, azaz több mint 2,9 milliárd forintos összbevételével a hetedik a listán, őt Frank Lampard, a Chelsea játékosa követi, aki alapfizetésével és reklámbevételeivel együtt évente több mint 12,2 millió dollárt, vagyis 2,5 milliárd forintot tehet zsebre.
Thierry Henry - az Arsenal "volt" csapatkapitánya, Thierry Henry mindent egybevetve közel 12,2 millió dollárt, azaz majdnem 2,5 milliárd forintot keres évente. A francia focista egyébként versenyben volt idén az év játékosa címért, amelyet végül Ronaldinho kapott, igaz a Claudia Schifferrel való közös Pepsi Gold reklámforgatás vélhetőleg kárpótolta valamelyest. Őt követően John Terry áll a tizedik leggazdagabb helyén. A brit hátvéd fizetésével és a reklámok után járó bevételekkel együttesen 12 millió dollárt, vagyis 2,46 milliárd forintot kasszíroz évente.

3. Balotelli bulija:

A Manchester City botrányairól híres fenegyereke 6 ezer eurót tapsolt el egy görbe ibizai este folyamán

 

 

 

 

 

4. C. Ronaldo fészke:
A Real Madrid portugál klasszisa ezt a külsőre szerény, de valójában 5 millió euró értékű ingatlant vette meg először Spanyolországban.

 

 

 

 

 

5. Neymar külön utakon, a levegőben:
A brazil csillagnak sietnie kellett a svédek elleni barátságos meccset követően, így kibérelte ezt a magángépet, amelyen szerencsére kényelmesen helyet foglalhatott

 

 

 

6. A Rooney-rezidencia:
Wayne és Coleen Rooney ebben az aprócska kunyhóban tengeti mindennapjait, az értéke csekély 5 millió font. Az angolok bikája, Wayne Rooney a negyedik a leggazdagabb focisták sorában. Az évi 19,9 millió dolláros, vagyis közel 4,1 milliárd forintos keresetére alighanem szüksége is van, hiszen a brit sajtó által csak "shopaholic-ként" (megszállott vásárlóként) definiált  menyasszonya, Colleen Mcloughlin híres költekezéséről. A vébé egyik legfiatalabb focitehetségének alapfizetése 6,4 millió dollár, azaz 1,3 milliárd forint, amelyhez hozzájönnek még a további reklámbevételek. A milliomos Rooney vébészereplése egy lábközépcsont-törés miatt egyelőre kétséges. Az, hogy láthatjuk-e majd játszani, péntekig dől el. Az angol focisztár addig is részt vesz csapata edzésein.


7. Özil 220-asba kapcsolt:

A Real német középpályása a szerelmese a luxusautóknak, ez az egyik gyöngyszeme a gyűjteményének, egy 220 ezer eurót érő Ferrari 458.

 

 

 

 

8. Ribéry extravagáns az utakon is:

A Bayern fazonszabásza az utcai megjelenésre is ad, erről árulkodik ez a feltűnő zöld színben pompázó Lamborghini Gallardo LP560-4 Spyder. Ára: 200 ezer euró.

 

9.Ibrahimovic freskója:
Az inkább góljairól vagy épp hangzatos nyilatkozatairól ismert svéd azért a luxust sem veti meg, igaz, ezt a 4 millió eurós, a Comói-tó melletti villáját már eladta, de azért a mennyezeti freskó és az apró kert így sem mindennapi:

 

 

A német olimpiai bajnok súlyemelő Matthias Steiner 42 év alatt keres annyit, mint a golfsztár Tiger Woods - egy nap alatt. A 32 éves fekete golfcsillag naponta 250 ezer eurót keres, 7,5 milliót havonta és 91 millió eurót évente. Ezzel változatlanul ő vezeti a legjobban kereső sportolók listáját.
A Forbes magazin szerint a lista:

  • 1. Tiger Woods, USA, golf, 91 millió euró
  • 2. Phil Mickelson, USA, golf, 49,5 millió euró
  • 3. David Beckham, GBR, labdarúgás, 47,5 millió euró
  • 4. Michael Jordan, USA, kosárlabda, 33,5 millió euró
  • 5. Oscar de la Hoya, USA, ökölvívás, 33,0 millió euró
  • 6. Valentino Rossi, ITA ,gyorsasági motor, 32,0 millió euró
  • 7. LeBron James, USA, kosárlabda, 31,6 millió euró
  • 8. Roger Federer, SUI, tenisz, 27,5 millió euró
  • 9. Jeff Gordon, USA, NASCAR, 25,5 millió euró

 

Ha véletlenül, hírtelen  nagyon gazdag sportoló leszel, itt van négy jó tanács Minarik Ede mosodástól:

1. Ne vegyél egyszerre nagyon sok dolgot
2. Ne akarj minden ismerősödnek mindent megvenni
3. Kerüld a (rossz) befektetéseket
4. Köss házassági szerződést, hogy elkerüld a kellemetlen válás anyagi következményeit