Amatőr edző >
Külső vagy belső kontrollos edző vagyok ? - Baranya István sportpszichológus (UEFA 'Pro')

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem. Miért sikeres az egyik edző és miért nem a másik ? Egyáltalán mitől sikeres valaki ? Milyen tulajdonságokkal, kvalitásokkal , személyiségvonásokkal rendelkezik egy edző?
A személyiség tanulás útján fejlődik. Minden emberrel vele születik az aktivációs szintje, mely meghatározza a személyiségtípusát és melynek birtokában elindul a személyiségfejlődés útján

bővebben >>>

Gyermekekkel foglalkozni kitüntetés, edzőnek lenni felelősség - Baranya István sportpszichológus, UEFA 'Pro'

Az élet értékéről.
"Ember módra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek. Ha megkísérled - feltűnés és hiú szerep nélkül - segíteni az embereknek. Néha csak azzal, hogy nem hallgatod el az egyszerű igazságokat. Néha csak azzal, hogy nem mondod tovább, amit mások hazudnak. Néha csak azzal, hogy nem mondasz igent, mikor mindenki kiabál: "Igen, igen!" Egy életen át, következetesen, nem beleegyezni abba, ami az emberek hazugsága, nagyobb hősiesség, mint alkalmilag hang mellveregetve tiltakozni ellene."
Márai Sándor: Füveskönyv
(részlet)

bővebben >>>

Az amatőr labdarúgóedző pszichológiája (I.)  A felnőtt edző   - Baranya István sportpszichológus, UEFA 'Pro'

Magyarországon az igazolt labdarúgók 93 %-át az amatőrök alkotják. A 18 év alatti játékosok száma meghaladja a 80 ezer főt. Az utánpótlás korúak között, azonban különbséget kell tenni az ún. élvonalbeli (akadémiák, NB I-es csapatok, kiemelt up. nevelő egyesületek) és az amatőr szinten foglalkoztatott játékosok között. A feltételrendszerek, a képzés, a versenyrendszer, a foglalkoztatás  is ehhez mérten mást kíván.  Az edzőknek is más-más  a feladatuk ezen a téren. Nem mindegy, hogy  heti 1-3 alkalommal vezetnek edzéseket az "amatőr" utánpótláskorúaknak, vagy napi rendszerességgel - akár bentlakásos rendszerben - készítik fel a az élvonalbeli, professzionális  futballra tanítványaikat.

bővebben >>>

Az amatőr labdarúgóedző pszichológiája (I.)  A felnőtt edző   - Baranya István sportpszichológus, UEFA 'Pro'

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) definiálta a labdarúgás piramisát. A felépítmény alapja az amatőr labdarúgás, amelynek számos szervezettségi formája  van. Talán a legnagyobb lefedettséggel és múlttal az amatőr felnőtt labdarúgás rendelkezik. Ebben a világban kulcsszerep hárul az amatőr edzőre.  Nyugodtan kijelenthetjük, hogy szerepe "több mint edző".  Az amatőrök felnőtt világában három edzőtípust, edzői személyiségtípust mutatunk be. Tanácsokat is adunk tevékenységükhöz.

bővebben >>>

A  mosoly ereje a sportban - Baranya István pszichológus , UEFA 'Pro'

"Minden kivételes ajándék a mosoly, hiszen: nem kerül semmibe, de szívmelengető. Csak egy pillanatig él, de az emléke megmarad. Örömet szerez, és táplálja a jóindulatot. Kiváló ellenméreg irigység és rosszindulat ellen. Biztatást a csüggedőnek, erőt önt belé. Nem lehet megvenni, kölcsönkérni, ellopni, nem jelent földi javakat senkinek mindaddig, amíg önként és jó szívvel meg nem ajándékoznak vele. Ha valaki túl fáradt ahhoz, hogy rád mosolyogjon, nézz rá derűsen, mert senkinek sincs nagyobb szüksége a mosolyra, mint neki...... aki már nem tud mosolyogni!"
 (Carnegie, Dale)

bővebben >>>

Az érzelmek szerepe a sportban (I.) AMATŐRÖK - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az emberi cselekvés állandó kísérője az érzelem, emóció. Kísérő jelleg azt jelenti, hogy a megismerési folyamattól független érzelem nincs. Vagyis: a valóság nem közömbös számunkra. Amit érzünk, tapasztalunk szubjektív érzést vált ki belőlünk. Érzelmeink állandóan jelen vannak, ha másként nem, közérzet formájában. Vagyis olyankor is, ha ez nem tudatosul bennünk. Így nagymértékben befolyásolja a magatartását, teljesítményét eredményét az egyénnek.

bővebben >>>

Családon belüli erőszak (I. rész)

"Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik emberi miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak, szerteágazó gyökerekkel - biológiai, társadalmi, kulturális, gazdasági, érzelmi és politikai."
(WHO World Report on Violence and Health, 2002)

 

Családon belüli erőszak ha valaki a hozzátartozója biztonságát, testi-lelki épségét veszélyezteti vagy károsítja, önrendelkezésében vagy szexuális önrendelkezésében korlátozza, testi erőszakot követ el vagy annak elkövetésével fenyeget, illetve e személy tulajdontárgyait szándékosan tönkreteszi, s ezzel elviselhetetlenné teszi az áldozat számára az együttélést. 

bővebben >>>