Relaxációs eljárások>
 

relaxAz alvás és az ébrenlét mellett létezik egy harmadik fontos élettani állapot, az ellazult - idegen szóval relaxált - állapot. Mindazokat a módszereket jelöljük ezzel az összefoglaló névvel, amelyeknek alapját az izmok tónusának ellazulása képezi. Vizsgálatok szerint ilyenkor csupa pozitív változás jelentkezik testünkben. Az emberi test olyan tökéletesen van megszerkesztve, hogy a legsúlyosabb elváltozások kijavítására is képes. Hasonlóan tökéletes regenerációra képes maga az agy is. Az agyunk "emlékszik" a tökéletes állapotára, és folyamatosan igyekszik is azt visszaállítani. Az idegrendszer akkor tud megfelelően regenerálódni, ha elegendő mértékű regenerálódásban, pihenésben, relaxálásban van része. Az ilyen önszabályozó technikák elsajátítása sportpszichológussal történő tanulási folyamat. Később a sportoló önállóan alkalmazza és beépíti a saját edzés, felkészülés, versenyzési rendszerébe.

Relaxációs módszerek:
- A progresszív relaxáció módszere - Jacobson módszere az izomzat áthangolásával éri el a nyugalmi állapotot
- Autogén tréning - A tréning az autoszuggesztió módszerén alapul: a tudatos koncentráció révén mély ellazulás érhető el
- Biofeedback (kardiovaszkuláris) - amelyekkel a szívtevékenység- és vérnyomásváltozásokat lehet nyomon követni. Az eljárás azonnali visszajelzést ad a feszültség különböző fiziológiai megnyilvánulásairól, ezért lehetőséget ad, hogy a gyakorló célzottan fellépjen az adott tünet ellen, például lassabban lélegezzen, jobban
ellazítsa az izmait.
- Légzéskontroll - kezelés során arra törekszünk, hogy lelassuljon a légzés, helyreállítva ezzel az oxigén/széndioxid arányt. A kezelés épít arra a fiziológiai jelenségre is, hogy az elnyújtott kilégzés fokozza az ellazulást, ami a szorongás ellen dolgozik.
- Meditáció olyan lelkiállapotra, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni.
- Alvás - vannak olyan reggelek, amikor nemcsak testileg érezzük magunkat frissebbnek, hanem szellemileg és lelkileg is úgy érezzük, teli vagyunk energiával, és nincs rajtunk az a nyomás, ami előző nap még jelen volt. Nem az alvás mennyisége, hanem milyensége határozza meg, hogy mennyire pihentető. A mély, nyugodt éjszaki alváshoz hasonló állapotot el lehet érni relaxációs technikákkal is.