Stressz-kezelés>
 

stresszA versenyek, mérkőzések edzések, a csapatba kerülés, a kvalifikálás, a kvótaszerzés okozta stressz komoly megterhelést jelent a sportoló számára. Hiába a tehetség, a klasszis, ha az élsportoló belső szorongásai, őrlődései, tartós stressz állapotot eredményeznek és állandó nyomás alatt tartják a versenyzőt. A sportoló ideges, feszült és ez az idegállapot természetesen kihat a teljesítményére. A sportpszichológus feladata az, hogy ezen segítsen.

 

 

stresszMindenki emlékszik például Robert Enke (Német labdarúgó-válogatott kapus) öngyilkosságára, aki 32 évesen vetett véget életének. A szakma szerint elkerülhető lett volna a tragédia, ha időben pszichológus kezeli.
Ennél jóval enyhébb stressz okozta problémákon tud segíteni a pszichológus.

 

 


Ennek két módja van:

1. Stressz kezelés: azt jelenti, hogy csökkentjük a profi sportolót érő stresszek mennyiségét, azaz a pszichológus felkészíti a sportolót arra is, hogy hatékonyabban tudjanak szembenézni a stressz helyzetekkel
A stresszt kétféleképpen lehet csökkenteni:
- vagy csökkentjük a terhelést, aminek az egyén ki van téve (edző bevonásával)
- vagy növeljük az egyén alkalmazkodó képességét. (sportoló-pszichológus)

2. Stressz feloldás: Az emberi test olyan tökéletesen van megszerkesztve, hogy a legsúlyosabb elváltozások kijavítására is képes. Hasonlóan tökéletes regenerációra képes maga az agy is. Az agyunk "emlékszik" a tökéletes állapotára, és folyamatosan igyekszik is azt visszaállítani. Az idegrendszer akkor tud megfelelően regenerálódni, ha elegendő mértékű regenerálódásban, pihenésben, relaxálásban van része. Az ilyen önszabályozó technikák elsajátítása sportpszichológussal történő tanulási folyamat. Később a sportoló önállóan alkalmazza és beépíti a saját edzés, felkészülés, versenyzési rendszerébe.

Relaxációs módszerek:

  • A progresszív relaxáció módszere - Jacobson módszere az izomzat áthangolásával éri el a nyugalmi állapotot
  • Autogén tréning - A tréning az autoszuggesztió módszerén alapul: a tudatos koncentráció révén mély ellazulás érhető el
  • Légzéskontroll - kezelés során arra törekszünk, hogy lelassuljon a légzés, helyreállítva ezzel az oxigén/széndioxid arányt. A kezelés épít arra a fiziológiai jelenségre is, hogy az elnyújtott kilégzés fokozza az ellazulást, ami a szorongás ellen dolgozik.
  • Meditáció olyan lelkiállapotra, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni.
  • Alvás - vannak olyan reggelek, amikor nemcsak testileg érezzük magunkat frissebbnek, hanem szellemileg és lelkileg is úgy érezzük, teli vagyunk energiával, és nincs rajtunk az a nyomás, ami előző nap még jelen volt. Nem az alvás mennyisége, hanem milyensége határozza meg, hogy mennyire pihentető. A mély, nyugodt éjszaki alváshoz hasonló állapotot el lehet érni relaxációs technikákkal is.