Szenvedélybetegségek kezelése >
 

Szenvedélybetegségnek nevezzük azokat a magatartásmódokat, melyek magukba foglalják, bizonyos kémiai anyagok - károsító hatásuk és a környezet tiltása, büntetése ellenére  történő - rendszeres fogyasztását, valamint  a  hozzászokás (a szer fogyasztása növekvő motivációs erőt ad) és a depedencia  (függőség) kialakulását.  Tehát magát a szenvedélybetegséget leginkább a ránk- vagy környezetünkre rossz hatást gyakorló szerekre (vagy viselkedési formára) való rászokásnaknevezhetjük. Tönkrement házasságok, széthullott családok, eltékozolt tehetségek és karrierek írhatók a szenvedélybetegségek rovására.
 Fajtái:

    1. kémiai  szerektől való függés (dependence):  pl. drog  (több fajtája van), kávé, cigi, alkohol, gyógyszer függőség.
    2. viselkedési dependenciák: pl. bulimia nervosa, anorexia nervosa, játék, internet függőség, veszélykeresés, kleptománia, pirománia., szex-addikció, munkamánia, fogyasztási-vásárlási szenvedély.
    3. szerencsejáték-függőség: pl. kártya, lóverseny, rulett, játékgépek, tip-mix, lottó, tortó és egyéb fogadások.

Az állandó nyomás, a stressz  - és az ezek elől való menekülés - az egyik oka annak, hogy Európában az él edzők jelentős része valamilyen szenvedélybetegséggel küszködik.  Pótcselekvések ezek, melyek megkeserítik és akár tönkre is tehetik az edző karrierjét, életét. A szenvedélybetegség egy kontrollvesztési folyamat, aminek tünetei az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válhatnak. Az egyes függőségek mechanizmusa részleteiben sokféle, de közös elem a vágyakozás (craving) a szenvedély tárgya, eszköze iránt, mely vágyakozás beteljesítése egyfajta átmeneti kielégüléssel jár. Az átmenetiség miatt hamarosan újratermelődik az igény, és egyfajta egyre sűrűbben ismétlődő cselekménysorról beszélhetünk.

A szenvedélybetegséggel küszködő edzők a legritkább esetben képesek önmaguktól kilábalni  a problémáikból, sőt egyik szenvedélybetegség vonzza a másikat., és sajnos ezek a betegségek életreszólóak.  Ebben az estben csak szakember tud segíteni.

PSZICHOLÓGUSI   SZOLGÁLTATÁSUNK:

A pszichológus feladata és amit kínálunk (lépésről-lépésre):

1. Diagnosztikus és indikációs szakasz
- személyes találkozás a szenvedélybetegséggel küszködő edzővel (első interjú)
- motivációs interjú
- projektív tesztek felvétele (Rorschach-teszt, TAT)
- Kilinikai és személyiség tesztek felvétele (MMPI, BFQ, TCI)

2. Terápia
- Kognitív terápia: A hibás gondolkodás és maladaptív hiedelmek felismerése és módosítása
- Kognitív viselkedésterápia
3. Relaxáció, kognitív légzéskontroll
4. Utókezelés: a visszaesés elkerülése érdekében