Szellemi fogyatékosok sportpszichológiája >
Baranya István pszichológus - Értelmi fogyatékos labdarúgók (III. rész)

A Magyar Labdarúgó Szövetség történetében 2005 és 2006-ban fordult elő először, hogy nyári országos táborába fogyatékos gyerekeket foglalkoztatott. A Bozsik Program keretében 128 fő fogyatékos fiatal labdarúgó kapott meghívást az MLSZ Zánkai Utánpótlás Táborába. A tanulásban akadályozott tanulók közül 5 csapat (5x8 fő + 10 tanár), a hallássérültek közül 5 csapat (5x8 fő + 10 tanár) és az értelmileg akadályozott tanulók közül 5 csapat (5x8 fő + 10 tanár) vett részt a tornán. A táborvezető és programigazgató Baranya István volt, helyettese Kereki Zoltán, két szakmai munkatárs pedig Deli József és Varga János voltak. Felejthetetlen élményt szerezve a fiatal "fogyatékos" labdarúgóknak nagyszerű program vette kezdetét, melyet az UEFA kitüntető, elismeréssel jutalmazott. (képen - Baranya István MLSZ Bozsik Iskolai programigazgató két UEFA kitüntető diplomával)

bővebben >>>

Baranya István pszichológus - Értelmi fogyatékos labdarúgók (II. rész)

Az enyhe fokban sérült értelmi fogyatékosok (hagyományos elnevezéssel: debilisek) az értelmi fogyatékosok egyik alcsoportját képezik. Olyan gyermekek, fiatalok és felnőttek, akiknél az intellektuális alulteljesítés a neuroendokrin-rendszer öröklött vagy korai életkorban szerzett enyhe sérülésén, és/vagy funkciózavarán alapszik. Az eddig ismert neuro- és pszichodiagnosztikai eljárásokkal nem mindig különíthetők el pontosan a gyengetehetségű épektől, illetve a mentálisan retardáltaktól. A sport és különösen a labdarúgás a legnépszerűbb a körükben. Sikerélményt, közösséghez tartozást, motiváltságot jelent számukra.

bővebben >>>

Baranya István pszichológus - Értelmi fogyatékos labdarúgók (I. rész)

Magyarországon  hivatalosan és intézményesen 1929-től beszélhetünk a mozgáskorlátozottak sportjáról A Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon jogelődjében, a Nyomorék Gyermekek Országos Otthonában dolgozó orvosok és pedagógusok ekkor ismerik fel a sport rehabilitációs értékét és embert formáló erejét. 1929-ben megalakítják a Nyomorékok Sport Egyesületét (NYSE). Ennek keretein belül rendszeres iskolai gyógytorna- és a sportfoglalkozásokat szerveznek, s a fiatalok a háziversenyeken keresztül jutnak el az épek úgynevezett integrált sportversenyeire. (Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság)

bővebben >>>

A magyarországi parasport története

Hazánkban 1929-től származtatható a mozgáskorlátozottak sportja. A "Mozgásjavító" Általános Iskola és Diákotthon jogelődje a "Nyomorék Gyermekek Országos Otthona" (1903) tanulói számára az ott dolgozó orvosok és pedagógusok felismerik a sport rehabilitációs értékét és embert formáló erejét. Ennek a felismerésnek érdekében 1929-ben megalakítják a

Nyomorékok Sport Egyesületét (NYSE). A rendszeres iskolai gyógytorna és a sportfoglalkozások, a háziversenyeken keresztül jutnak el az "épek integrált" budapesti
sportversenyeihez asztalitenisz, atlétika és a labdarúgás sportágakban.

bővebben >>>

Sport

" A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni.
A sport tehát mindenre megtanít. "
(Hemingway)

A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett.

bővebben >>>