Kommunikációs készség fejlesztés>
 

A kommunikáció a siker elengedhetetlen kritériuma Egy élsportolónak gyakran kell beszélnie nagyobb hallgatóság előtt. A hatásos előadás, megnyilvánulás képessége éppen ezért nélkülözhetetlen egy profi sportoló számára. A ilyen jellegű, velünk született képességek fejleszthetők! Megfelelő gyakorlással egy gyengébb képességű kommunikátor is hatékonyabbá válhat.

Mindenek előtt tudatosan kell készülni a nyilvános szereplésre, ismerni kell az írásos és a szóbeli közlésfajták tartalmi és formai sajátosságait. A sportoló kommunikációs adottságainkat készséggé kell formálni, melyben döntő szerepe van a pszichológusnak.

A sportpszichológus a kommunikáció három területére tudja felkészíteni a sportolót:

1. Verbális kommunikáció - a beszéd és az írás.
2. Vokális kommunikáció - a verbális kommunikációba van kódolva, az alatt. A beszéd mellett a hanggal is nagyon sok mindent kifejezhetünk. A hang hatékonyan jelzi az izgalmat és a szorongást. A szorongás beszédzavarhoz is vezethet, például dadogáshoz, amely rendkívül meggyengíti a sportoló megítélését.
3. Non-verbális kommunikáció - a nem szavakkal való közlés, a nem szándékos és nem tudatos közlésmód, azaz a mimika, a testtartás, a gesztusok pedig a beszélő sportoló érzelmeit fejezik. Mivel minden ember érzelmi lény, és a döntéseit a legtöbbször érzelmi alapon hozza, ezért belátható, mennyire fontos, hogy felismerjük ésértelmezni tudjuk a beszélgető partnerünket.