A profi edző >

Emberi kapcsolatok és kapcsolatteremtési formák a profi labdarúgóedzőknél -
Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A világon   Magyarországon volt először profi labdarúgó bajnokság, melyet 1926-ba  a Profi Labdarúgás Irányító Szervezete (PLASZ) írt ki.  Nagyot változott azóta a világ, de a profi labdarúgás a mai napig életképes, sőt egyre inkább fejlődik. Érzékelhető, hogy ez a kőkemény világ valami más.  Milliárdokért vásárolnak játékosokat a csapatok, a BL és az EL főtáblára jutás busásan megtérül.  Az edzők  minősítése egyszerű: győztes vagy vesztes. Ebben a miliőben nincs helye az érzelmeknek.  Vagy mégis. ?

2013. március 6-án a Manchester United - Real Madrid   BL-nyolcaddöntőn az angolok vesztettek.   Nani kiállítása sorsdöntő volt, amely megpecsételte a Manchester sorsát. A mérkőzés során két mester José Mourinho és Alex Ferguson - a szokásostól eltérő módon - többször beszélt egymással. Először Nanai kiállításánál, másodszor a lefújás után, harmadszor a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón (üzenettel). Egyik sem volt szokványos, de meglepő annál inkább. Valószínű, hogy itt többről van szó mint holmi udvariasságról (persze az sem kizárt). Tisztelet, barátság, kollegalitás egyszóval emberi kapcsolat volt a két edző között.

 

 

Az emberi kapcsolat

Nélkülözhetetlen hogy megfelelő kapcsolatunk legyen embertársainkkal.
Az a képesség, hogy jól kijövünk embertársainkkal, a legértékesebb, legfontosabb tulajdonság, nemcsak a társas kapcsolataink, hanem a lelki egészségünk szempontjából is.
Boldogságunk nagyrészt emberi kapcsolatainkból származnak. Ugyanígy, problémáink többségét is a nem megfelelő kapcsolatok okozzák.
A jó emberi kapcsolat egyik ismertetőjegye, hogy nem okoz másoknak felesleges szenvedést, és csillapítja az értelmetlen kínokat.

Az egyén és a közösség

Majdnem minden munkánk és kívánságunk más emberek létével függ össze. Olyan ételeket eszünk, amelyeket más ember készít, olyan ruhákat hordunk, amelyeket mások állítanak elő, és olyan házakban lakunk, amelyeket más keze épített. A legtöbb dolgot, amit tudunk és hiszünk, más emberek közöltek velünk olyan nyelven, amelyet ismét mások alkottak. Amit az egyes ember ér, és jelent, azt nem annyira mint egyén éri, hanem mint a nagy emberi társadalom egyik tagja.
Hogy az egyes ember mit ér a társadalomnak, másoknak és persze önmagának az elsősorban attól függ, hogy érzései, gondolatai és tettei mennyire irányulnak a többi ember létének előmozdítására vagy éppen akadályozására.

Kapcsolatteremtő  készség
Az embert az iskolában megtanítják írni, olvasni, számolni, de figyelni és főleg odafigyelni senki sem tanítja! Figyelmünk ne legyen passzív hallgatás. Az odafigyelés mindig aktív. Ennek megtanulható, begyakorolható fogásai vannak. Fegyelmezd a figyelmed! Az emberek átlagosan 120 szó/perc sebességgel beszélnek. Viszont gondolkodni 4-500 szó/perc sebességgel tudunk. Van tehát bőven kapacitás az elkalandozásra. Ezt az időt kell pozitívan kihasználni. A következőkre:

 1. Anticipálj!
  Magyarul: próbáld meg előre látni, mi lesz a játékosod következő szava, mondata. Hová akar kilyukadni. A rossz edző tíz percig mesél semmiről. A jó edző már egy perc után "anticipálja", hogy a játékos meséje valaminek az érdekében folydogál.
 2. Jegyzetelj!
  A folyó beszéd szinte mindig túlbiztosított. (szakszóval redundáns) Ismétlésekbe, körülírásokba, példálózásba bocsátkozunk. Erre szükség van a megértés érdekében, de már a felidézéshez szükségtelen. A jegyzetelés a lényeget hivatott rögzíteni. Egyben annak is bizonyítéka, hogy figyelsz a másikra, fontosnak tartod a közlendőjét.
 3. Értelmezz!
  Nem csak a diplomáciában működik az a gyakorlat, mely szerint a szavak a gondolatok elrejtését szolgálják. A mondatok értelme gyakran kimondatlan. Ki kell bányászni a szövegből.
 4. Figyelj a testbeszédre!

Ez egy külön kommunikációs csatorna. A testbeszéd megerősíti vagy cáfolja a kimondott szavakat. Egyszerre kell értelmezni a hallottakat és látottakat.

 1. Tolmácsolj!
  Mindenki saját szótárat, értékrendet használ tapasztalatainak rendezésére. Ezért szinte szó szerint le kell fordítani önmagunk számára a híreket és eseményeket. Amit nem fordítunk le, azt nem vagyunk képesek megjegyezni. Arra nem emlékszünk. Ezt a fordító munkát az agy automatikusan végzi, de jó, ha tudatosan is besegítünk. A kulcsszó hozzá: azaz, vagyis.
 2. Létesíts szemkontaktust!

Időnként, de ne hosszan és mereven, nézz szembe a játékosoddal, kollégáddal. Részint le lehet olvasni a másik arcáról, hogy őszintén gondolja-e amit mond. Másrészt érzi, hogy figyelsz rá. Továbbá meglátod, hogy mikor lehet, illetve szükséges (illik) megszólalnod.

 1. Hümmögj!
  A játékos, edzőkolléga szövegének követése úgynevezett továbblendítő hangokkal és kifejezésekkel a legtöbb kultúrában bevett szokás. Annál jobb, minél sokszínűbb a repertoár. A sztereotip "aha" monoton ismételgetése inkább az oda nem figyelés jele.
 2. Kérdezz!
  Jó bizonyítéka a fokozott figyelemnek a megfelelő helyen alkalmazott közbekérdezés. "Ezt meg hogy érted?" "Ez tényleg így volt?" "Szerinted komolyan gondolják?" Persze a kérdéseket nem szabad elcsépelni, mert a kellemes kommunikáció legfőbb ismérve a spontán közvetlenség. A partner könnyen észreveheti a hamisságot.

Carnegie, aki a múlt század kezdetén szegény bevándorlóként indult, és több mint 500 millió dolláros vagyont gyűjtött, egyszer azt mondta:
" többet fizetek azért a képességért, hogy valaki kijön másokkal, mint bármi más dologért."