Karrier tanácsadás>
 

"Az aranyérmet 10 mp alatt vesz át a játékos, de ahhoz, hogy odáig eljusson gyakran 10 év." kell'"
(Bengt Johansson)

A tehetség és a kivételes sportképességek a csúcsra röpíthetik a sportolót. Ez csak a kivételeknek adatik meg. A topformához jutás, annak megtartása, túlszárnyalása egyénileg és csapat szinten is komoly lelki megpróbáltatás. Számos esetet ismerünk, amikor a sportoló nem képes kihozni önmagából a maximumot, és olyat is amikor nem képes túllépni önmagát, és olyat is amikor a egy-egy sportteljesítmény és az azzal járó népszerűség összeroppantja. Ki ne hallott volna örök tehetségekről, akik elkallódtak, vagy olyan sportolókról, akik magánéletük miatt "elzüllöttek", esetleg sportpályafutásuk után ellehetetlenültek, egzisztenciális gondokkal küszködtek.

Nem tudjuk, és nem akarjuk a sportoló helyett a döntéseket meghozni. Az élete alakítása az Ő kezében van. De hozzá tudunk segíteni, hogy kihozza magából a legtöbbet, ismerje önmaga erősségeit és gyengéit, tudjon mérlegelni és jó döntéseket hozni.
A tanácsadás a terápiától annyiban különbözik, hogy annál "hétköznapibb", kisebb horderejű problémák esetén veszik igénybe, illetve sokszor döntési helyzetek nehézségei esetén.

 

A sportpszichológia karrier tanácsadás egy olyan sportpszichológus és sportoló közötti kommunikációs folyamat, ahol bizalmas légkör alakul ki, amely lehetővé teszi a sportoló lelkületének, személyiségének feltárását, a változást, fejlődést.

2-3 alkalommal - egy-egy óra időtartamban - kerül sor a konzultációra, karrier-tanácsadásra. Az első alkalommal a legfontosabb, hogy a sportpszichológus és páciense megismerkedjen. Második alkalommal konkrétumokat beszélnek meg, majd harmadik alkalommal a jövőt beszélik át.