Idősek, szeniorok sportpszichológiája >
Plusz hat évet jelent az egészséges életmód

Akár hat évvel is hosszabb lehet a várható élettartamuk azoknak a hetvenes éveikben járó embereknek, akik aktívak maradnak és egészséges életvitelt folytatnak - állítják svéd kutatók. A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai 1810, 75 év feletti embert vontak be követéses tanulmányukba, melynek eredményét a The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat online kiadásában ismertették.

bővebben >>>

Életminőség és közérzet az élet alkonyán II. - Dr. Majercsik Eszter Ph.D.

A 20 összetevőből álló, 0 és 40 pont közötti eredményt produkáló Életelégedettségi Teszt felvételére és kiértékelésére nem mindig áll rendelkezésre elegendő idő. Ilyenkor ne féljünk alkalmazni a közérzet önértékelésére vonatkozó egyszerű kérdésfelvetést, hogyan ítélik meg betegeink saját egészségi állapotukat életkorcsoportjukba tartozókéval összehasonlítva.  Az egészség önértékelését az elmúlt évtizedekben számos nagy egészségügyi felmérésben alkalmazták. A megkérdezettektől arra kértek választ iskolai osztályzáshoz hasonló módon, milyennek minősíti saját egészségét korosztályához viszonyítva. Nyilvánvaló, hogy minél jobban kielégítettek valakinek az igényei, minél kevesebb hiányt szenved, annál jobban érzi magát, annál jobb a közérzete. A közérzet a szükségletek kielégítettségi szintjét tükrözi.

bővebben >>>

Életminőség és közérzet az élet alkonyán I. - Dr. Majercsik Eszter Ph.D.

Az idősellátás nem csak a szakembereknek, hanem a társadalom egészének az ügye, mert mindenkit valamilyen formában érint közvetve, vagy közvetlenül. Idősként már részese is lehet a folyamatnak, vagy fiatalként még előtte áll. Minden ember idősödése során változásokon megy keresztül.  Ezek nem csak biológiai változások, hanem a szociális kapcsolatokat is érintik. Az öregkorról kialakított félelmekkel teli elképzelések elsősorban a pszichoszociális hatások mentén alakulnak ki.

bővebben >>>

Időskor és sport II.

A baltimori longitudinális öregedési felmérés 1958-ban elkezdett és napjainkban is folytatódó vizsgálat, melynek eddigi eredményei egyértelműen igazolják, hogy a rendszeres fizikai aktivitás - legyen az sporttevékenység, vagy a  hétköznapi életbe  beépített  mozgásprogram - ellensúlyozza az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani hatásokat, csökkenti a mortalitást és a morbiditást, megnyújtja az élettartamot, különösen az aktív élettartamot Újabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy az alacsony intenzitású edzés, vagy akár szabadidőben végzett mozgás is megfelelő a kardiovaszkuláris prevenció szempontjából3. Az idős sportolók magasabb kardiovaszkuláris fittségi szintet mutatnak inaktív kortársaikhoz hasonlítva. Teljesítőképességük dekádonként mindössze 4%-kal csökken, az inaktív csoport 8%-ával szemben.

bővebben >>>

Időskor és sport I.

A világ népessége, ezen belül az időskorúak aránya egyre növekszik. A 65 évesnél idősebb emberek mintegy 80%-a küzd egy vagy több egészségügyi problémával. A meghosszabbodott élettartam mellett az egyén és társadalom szempontjából fontos, hogy az évek egészségben teljenek el, a cél az élettartam meghosszabbítása

bővebben >>>