Kiégés (burnout) intervenció és prevenció >
 

Az  élvonalbeli,  profi edzők óriási nyomás alatt dolgoznak. Az ilyen tartós  pszichés állapotra a szervezet érzékelhető módon reagál.
Két példa a labdarúgásból:

- Ralf Rangnick a múlt héten egyik pillanatról a másikra mondott le a Schalke 04 edzői tisztjéről, mert kiégett.    Németországban kilencmillió ember küzd a burnout szindrómával, számukra jó példát mutatott Rangnick.

- Óriási a stressz: Arrigo Sacchi januárban átvette a Parma csapatát, de nem bírta szíve, három hét után lemondott Életben maradt.

 

 

 

Szakértők szerint különösen veszélyeztettek az idealisták, akik azt gondolják, hogy erejük végtelen, hogy mindent kibírnak, és állandóan a tökéletességre törekszenek, akik nem ismerik el, hogy a kimerültség általános emberi dolog és egyáltalán nem számít személyes gyengeségnek.

A kiégési szindróma (angolul: burnout) tünetegyüttes, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stressz hatások következtében létrejövő fizikai, érzelmi, mentális kimerülés. A szakirodalom szerint ennek 12 fázisa van:

 

 

 

A KIÉGÉSSEL  KÜZKÖDŐ  EDZŐKNEK  AJÁNLOTT   INTERVENCIÓS  MÓDSZEREINK :

1-4. Kezdetben működésbe lépnek a szervezet védekező és jelző rendszerei, melyek kompenzálják, kiegyenlítik a külső és belső hatásokat. Könnyen visszafordítható.
Pszichológus:

- egyéni beszélgetés

- tanácsadás (1-3 ülés)

5-8. Tartós  stressz, érzelmi megterhelés, nyomás alatt lévő edzőknél  organikus és pszichés  betegségek, zavarok alakulnak ki: személyiségváltozások, pszichoszomatikus és neurotikus zavar, magas vérnyomás,  gyomorfekély, immungyengeség, alvászavar, cukorbetegség.stb. Visszafordítható.

Pszichológus:

- tanácsadás (1-15 ülés)

- motivációs interjú

- személyiség és klinikai tesztek (diagnosztika)

- a "normál"  edzői személyiség  visszaállítása

 

9-12 Hosszútávú fokozott érzelmi megterhelésnél, állandó stressz helyzetben, teljesítmény- és eredménykényszer  következtében létrejön a teljes fizikai-érzelmi-mentális kimerülés azaz a kiégés  (angolul: burnout) szindróma. Terápiás beavatkozást igényel

Pszichológus:

  • egyéni beszélgetés (első interjú)
  • terápiás interjú
  • krízisintervenció
  • kognitív terápia (1-12 ülés
  • rövid kognitív viselkedésterápia (1-8 ülés)