Konfliktus és agressziókezelés >
 

Tapasztaljuk, hogy az utóbbi években az erőszakos jelenségek, az ehhez társuló iskolai konfliktusok egyre jobban megjelenik az intézményekben.

 

 

 

 

A leggyakoribb konfliktus párok

  1. tanuló-tanuló ellen
  2. tanuló-tanár ellen
  3. szülő-tanár ellen
  4. szülő-tanuló ellen

De gyakoriak, csoportosan elkövetett rendbontások is. Az esetek jelentős része felderítetlen marad, de a felderített, kivizsgált esetek sem hoznak hosszú távú jó megoldást.

AMIT AJÁNLUNK AZ  ISKOLÁKNAK

  1. Resztoratív gyakorlatok: olyan jóvátételi megoldások, amikor a bűnös, elkövető (beismerve tettét) a bántalmazott jóvátételi, helyreállító kapcsolatot épít ki. Ez lehet személyes, vagy csoportos. Ezért, a resztoratív technikák az iskolában a kapcsolatokról, a támogató közösségek kiépítéséről kell, hogy szóljanak, melyben a bántó vagy sértő viselkedést nem nézik el, hanem a következmények felvállalását és a változtatást, a jóvátételt és kapcsolatok helyreállítását segítik elő.
  2. Szociometria: Az osztály, csoport szociometria segítségével közel 20 féle szociometriai mutatót kap az edző kézhez, melynek értelmezését szöveges magyarázattal is segítjük. A szociometria által szolgáltatott eredmények - a gyakorló pedagógus, nevelő számára - feltárják és leegyszerűsítik a csoportfejlesztés bonyolult előkészítő folyamatát. feltárják a belső kapcsolatrendszereket, feszültségeket, klikkeket, felszínre hozzák a visszahúzó, bomlasztó közösségeket és kimutatják a húzóerőket, a tanár támaszait.
  3. Csoportterápia:  a legproblémásabb esetekben szükséges a csoportterápia. Az eset minden részvevője, akár az egész osztály részt vesz a terápiás üléseken, amely 5-8 alakalom.