Pszichológia és sport >
Baranya István sportpszichológus: Mennyi idő alatt regenerálódik a szervezet?

Az élsportban kulcskérdésé vált a regenerálódó képesség. A labdarúgásban például heti két tétmérkőzés kimeríti a szervezete, de ez a többi labdajátékra is jellemző. A ciklikus sportágaknál és a küzdősportoknál is hasonló a helyzet. Egy-egy világkupa, vagy versenysorozatnál döntő tényező a versenyek közötti regenerálódó képesség. Cikkünkben az USA Austini Texasi Egyetem, az amerikai hadsereg Környezetgyógyászati Kutatóintézetének és a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem kutatóinak tudományos véleményét, kutatásait mutatjuk be a témában.

bővebben >>>

A hirtelen szívhaláltól való sportolói félelem lélektana - Baranya István sportpszichológus

Alig van annál csodálatosabb érzés, amikor az ember a futás, kocogás után a zuhany alatt önelégülten nyugtázza sportteljesítményét. A kellemes fáradtság, a teljesítmény együttes élménye magabiztosságot ad. Ismert, hogy az akaratlagos emberi tevékenységet a szomatikus idegrendszer szabályozza. A mozgások, a futás, kocogás is ezek közé tartozik, különösen a sportfutás. A szakirodalmak egész sora foglalkozik a kezdő, haladó és a profi futók edzésével Elsősorban edzéselméleti módszertani és különösen élettani oldaláról közelítik meg a dolgokat. A futásnak, kocogásnak van azonban egy el nem hanyagolható pszichés oldala is.

bővebben >>>

A hirtelen szívhaláltól való sportolói félelem lélektana - Baranya István sportpszichológus

A hirtelen szívhalál a leggyakoribb haláleset a mai civilizált társadalomban. Ez a tragédia a sportolókat sem kíméli. Fiatal, életerős sportolók csuklanak össze a pályán, edzés és mérkőzés közben. Sajnos sokszor az orvosi segítség ellenére is életüket vesztik. A teljesítmények fantasztikus növekedésével, nap mint nap újabb világrekordok születésével, az állandó topforma tartásával, a gyors regenerálódás és rehabilitáció igényével "természetellenes" elvárásokra  kényszerítjük a szervezetet. Mondják, hogy  élsportolók többsége két  végéről égeti a gyertyát. Az extra fizikai és pszichés igénybevétel hatásához a szervezet alkalmazkodni igyekszik, de nem minden esetben tud.  A normál határértékek felett a kompenzáció, a gyors regenerálódás segíthet, de ezzel egy időben beindulnak a védekező mechanizmusok. Végső eset amikor a szervezet fő egységei közül valamelyik feladja.  A keringési bázis központja a szív is ezek közé sorolható. Nemcsak az  organikus szervei elváltozás, hanem a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer kórós változásai is okozhatnak ritmuszavart, kamrafibrillációt.   Féljünk, vagy ne féljünk a hírtelen szívhaláltól?  Megelőzhető-e a tragédia ?  Szervei, vagy lélektani  okai vannak a hirtelen szívhalálnak?  Tanulmányunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

bővebben >>>

Vallás és a hit sportpszichológiai jelentősége - Baranya István sportpszichológus UEFA 'Pro'

A sport pedagógiájának és pszichológiájának leglényegesebb területe a győzelembe vetett hit, a mentálisan erős sportolók személyiségének kialakítása.                         Pál apostol írja:
Nem tudjátok, hogy a pályán küzdők mind futnak ugyan, de a díjat csak egy nyeri el? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. A versenyzők valamennyien megtartóztató életet élnek, minden tekintetben. Ők hervadó koszorúért, mi pedig hervadhatatlanért.(1Kor 9,24-25)
Sokan első látásra talán furcsállják ezt a szókapcsolatot. Milyen értelemben lenne kötődése az egyháznak a sporthoz ?  II. János Pál pápa így fogalmazott: "Az Egyháznak szüksége van a sportra és a sportnak is szüksége van az Egyházra".

bővebben >>>

Az öröm és a bánat könnyei a sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Számtalanszor sírunk. Hol ezért, hol azért"A könnyek a fájdalom mesélői" - sok helyen találkoztál már ezzel a megfogalmazással. Sokan mondják, hogy az életnek vannak olyan pillanatai, amikor a szónak nincs elég kifejezőereje, amikor képtelenség elmondani azt, ami a lelkünkben zajlik. Azt öröm és bánat egyaránt okozhatja.  Könnyezünk, azonban másért is: hidegtől,  irritáló anyagoktól, a szem védekező reflexei miatt, de a könny tartja nedvesen  szemünket is.

bővebben >>>

A sport és a zene

Szövegdoboz:  Az emberi közösség életének, az emberi kapcsolatoknak, magának az egyénnek   ősidők óta része a zene.  Ismert, hogy a zene zenének sokféle hatása van.  Egyes sportágak zenei aláfestés alatt  zajlanak, míg  másoknál a szurkolói zenei buzdítás maga a motiváció. Gyakran ajánlják a sportolóknak, hogy hallgassanak zenét a verseny előtt. De miért is? Elég egy olyan zenét kiválasztani a sportolónak, amit szeret? A válasz természetesen nem, semmi sem lehet ilyen egyszerű ...

bővebben >>>

Hipnózis a sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A módosult tudatállapot a szubjektív élménymintázatok olyan időleges megváltozása, amely jól elkülöníthető a normális éber tudatállapottól. A módosult tudatállapot akár spontán, például alvás vagy autóvezetés közbe, azaz ingerszegény környezetben is felléphet. Máskor erős érzelmi hatásra, például természeti katasztrófa vagy szülés alatt alakul ki. Ilyenkor szubjektív élményeink a megszokottól eltérő más mintázatot öltenek: figyelmünk, környezetünk észlelése, képzeleteink, fantáziavilágunk, emlékezési képességünk, élményeink feldolgozása megváltozik. Felborul a tér- és idő érzékelésünk, változik a testképünk és az önkontrollunk sérül.

bővebben >>>

Esztergomban a mindennapos testnevelés mellett tettek hitet. A VI. Esztergomi Pedagógiai Konferencia

Esztergom egyik legpatinásabb épülete, a Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ adott otthont - a Baranya István igazgató, pszichológus  által szervezett -  VI. Esztergomi Pedagógiai Szakmai Konferenciának. A 2005-ben életre hívott programsorozat - amelyen ismert politikusok is tiszteletüket tették - ezúttal is jeles előadókat vonultatott fel.

bővebben >>>

Elhunyt Prohászka János a Dorogi Bányász  legendás labdarúgója

Elment a Mester.
Elhunyt Prohászka János a Dorogi Bányász  legendás labdarúgója

Aznap annyi minden történt.  A szokásos pénteki teremfocira készültük (immár több mint 25 éve tesszük ezt)

  1. Hallottad ? Mondta Csunderlik Tibi.
  2. Igen hallottam.

Motyogtam megrendülve, elharapva a szó végét. Mert, itt már nincs mit mondani. Gondolatok, emlékek sokasága elevenedik meg, csak, ilyenkor ezek maradnak. Nemrég temettük Peszeki Gézát, most Jani bácsi.

bővebben >>>

Amikor kóros a sportolás - exorexia

Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé. A mai világban minden azt sugallja, hogy sikereink záloga a jó megjelenés. Egyre-másra szaporodnak azon felmérések, melyek azt hangoztatják, hogy a jó megjelenésű munkavállaló előnyt élvez a többiekkel szemben, a kellemes külsejű emberek könnyebben találnak maguknak párt, sőt, még a sarki vegyesboltban is hamarabb kiszolgálják őket. Ehhez hozzátartozik a divatos ruhatár, az ápoltság, a karcsú test. Sokan bármit megtennének azért, hogy külsejük a mai kor szépségideáljának megfeleljen.

bővebben >>>

Szociometria a csapatnál - Baranya István pszichológus

Minden csapat, sportközösség  sajátságos struktúrával rendelkezik. Ennek a társas alakzatnak a vizsgálatával meghatározható az egyén helye a közösségen belül, vagyis az, hogy hogyan sikerült beilleszkednie abba a csoportba, amelyben tevékenykedik. Számos összetevője van annak, hogy egy csapat eredményes, sikeres legyen. Elsősorban motivált közösségként kell működniük, ahol  egyértelmű, világos  értékrend uralkodik. Az edző feladata ennek kialakítása és szinten tartása és fejlesztése. A csapata és saját eredményessége múlik ezen  Sportnyelven fogalmazva a kérdést: az edzőé a csapat, vagy csak foglalkoztatja őket ?

bővebben >>>

Személyiségzavar az élsportolóknál (sportpszichopatológia) - Baranya István pszichológus

Sokan úgy gondolják, hogy az élsportolók különleges emberek. Abban igazuk van, hogy átlag feletti képességekkel (tehetség, motiváltság, kreativitás)  rendelkeznek. Az is igaz, hogy többségük egy elszeparált, sajátságos  világban él. Edzés, versenyzés - edzés versenyzés, edzőtábor, utazás éveken át. A top sportolónál csak egy számít: az eredmény ! A világon mindenhol, minden sportágban óriási a konkurencia. A sportolót megérintő profi világ kő kemény próba testnek és léleknek egyaránt. Sokan állják a sarat és még inkább motiváltakká válnak, vannak akiknek kapaszkodniuk kell, és vannak olyanok is, akik elvéreznek, eltűnnek a "süllyesztőben".  Az említett állandó nyomást sokféleképpen lehet feldolgozni. Kórosabb esetekben személyiségzavar alakulhat ki.

bővebben >>>

Személyiség - személyiségzavar  - Baranya István pszichológus

"A lélek olyan, mint egy tiszta lap, melyet a világ ír tele, vagy inkább mint egy üres kancsó, melyet a világ tölt meg színes boraival. S ha nincs két egyforma lélek, vagyis ha minden embernek külön egyénisége van, az egyrészt azon alapul, hogy nincs kettő, aki ugyanazt a világot látná, másrészt, hogy nincs kettő, aki ugyanúgy látná a világot. (...) Mindenikünk lelkében a világ tükröződik vissza, de mindenikünkben másként tükröződik. S a lélek maga, az egyéniség nem egyéb, mint a világnak egy sajátságosan színezett tükörképe."

(Babits Mihály)A személyiség definíciója

bővebben >>>

Élet az élsport után II.

Drog, csempészet, dopping, erőszak, depresszió és öngyilkosság. Élsportolók, világ- és olimpiai bajnokok találkoznak ezekkel a szörnyűségekkel. Pedig látszólag boldogok lehetnének, elvégre a bajnokoknak nincsenek anyagi gondjaik, ráadásul siker és megbecsülés övezi az életüket. Mégis, néhányan közülük lecsúsznak a lejtőn, s csak az alján veszik észre, hogy derékba tört az életük. Néhány napja két élvonalbeli labdarúgót vettek őrizetbe drogügyek miatt

bővebben >>>


 

Élet az élsport után I. Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az élsportolók mindennapjai sajátságos világ övezi. Legfeljebb hírekből, egy-egy  egyéni sportolói beszámolóból, edzői eszmefuttatásból ismerhetjük ezt az életformát. Aki maga is átélte, tud csak igazán különbséget tenni az aktív élsportolói időszak és az azt követő élet között.  Számos élettörténetről hallunk, talán nincs is két egyforma. Vannak azonban tipikus esetek, melyekre érdemes odafigyelni, már csak azért is, hogy az edzők, sportvezetők tanuljanak a példákból. Ezzel is segítve az élsportból az élsport utáni életbe való átmenetét a sportolójának.

bővebben >>>


 

A testmozgás véd a memóriavesztéssel szemben

A súlyzós edzések és a sétálás védelmet nyújtanak a memóriavesztés és az időskori Alzheimer-kór ellen, derült ki az új tanulmányokból, melyeket az Alzheimer Szövetség éves konferenciáján mutattak be Vancouverben.Az egyik tanulmány megállapított, hogy az egyébként ülő életmódot folytató idősebb emberek, akik egy éven át hetente három alkalommal mérsékelt tempóban sétáltak, azoknál megnőtt az agy memóriáért felelős területe. Az amerikai kutatás során összesen 120 idősebb, ülő életformát élő, demencia nélküli embert vizsgáltak meg.

bővebben >>>


 

Életkor krízisek

(Baranya István pszichológus)

"Porból lettünk, porrá leszünk."

Az ember születik és meghal, közben fejlődik és visszafejlődik. Mindez egy ősi genetikai program alapján. Ahhoz, hogy megértsük az egyes életkorok kríziseit, előbb néhány alapfogalmat kell tisztázni.

bővebben >>>


 

Itt az ideje, hogy a pszichológia egy kicsit megrázza magát

Alacsony képzettségű, gyorstalpalón végzett emberek - grafológusok, asztrológusok - kezdtek el olyan pályákon működni, amelyek a mindennapi életben a pszichológia riválisaiként jelennek meg. Szolgáltatásaikat úgy állítják be, mintha a modern tudomány eszközeivel igazolható tudás állna mögöttük - de ez nem így van. Ezért a pszichológiának most kicsit meg kell ráznia magát, hogy megmutassa: egy kicsit különb, kicsit bonyolultabb ezeknél a segédfoglalkozásoknál. Interjú Pléh Csaba akadémikussal, a BME Kognitiv Tudomány Tanszékének oktatójával.
(képen: Pléh Csaba pszichológus -  fotó: Neumer Katalin)

bővebben >>>


 

Sport és pszichológia (Baranya István-pszichológus)

Verseng az ember, hol másokkal harcol, hol önmagával. Akárhogy is van - belső késztetése a győzni akarás viszi előre, amit ma motivációként definiálunk. Az ókorba, a közép- és az új korban a harcászat, a sport, a versengés mindennapos tevékenysége volt elődeinknek. Ha győz, ha veszít tapasztalatokat szerez, amit később önmaga hasznosít, vagy átad az utódainak. Ez viszont már nevelés, ami ősi dolog. Nevelő és nevelt, edző és edzett, felkészítő és sportoló, egyik sincs a másik nélkül. Sajátságos kapcsolat ez ember és ember, ember és csoportja, közössége, csapata között. Mondhatjuk, hogy összetartoznak, tehát egymásra utaltak.

bővebben >>>