Táplálkozási és életviteli tanácsadás >
 

Az élsport, a szabadidősport  és természetesen a fiatal fejlődő szervezet is táplálkozási és életviteli követelményeket támaszt felénk. Testünk olyan organizmus, amely bonyolultabb, mint bármely gépezet, éppen ezért megfelelő energia bevitel és karbantartás nélkül teljesítménye romolhat, és hamarabb tönkre is mehet. A helyes életvitel, azaz a sportolás, tanulás, pihenés optimális aránya (köznapibb nevén: napi bioritmus)  meghatározója a teljesítménynek.

 

 

Három - táplálkozási és életviteli - területen kívánunk tanácsadói segítséget nyújtani az iskolán és a  szülőkön keresztül az iskolásoknak, sportolóknak:

 • Sporttáplálkozás
 • Táplálkozási evési zavarok
 • Alvás, alvászavarok

1. Sporttáplálkozás

 • Élsport: A eredményesség, a jó teljesítmény és az ezt megalapozó edzéseknél kulcskérdés az ún.  sporttáplálkozás. Itt nem lehet általánosítani, hiszen sportáganként, versenyformánként változó. Gyakori, hogy a top sportolók  étrendjét személyre szabott.
 • Szabadidősport: A helyes, kiegyensúlyozott táplálékbevitel nemcsak az élsportolók számára nélkülözhetetlen, hanem a szabadidő sportolóknak éppen ugyanúgy. A szabadidő sportolók terhelése a jelentéktelentől a versenysportolókéval vetekedőig terjedhet, ezért az étrendnek is ehhez kell igazodnia.

Pszichológusi tanácsadás aporttáplálkozásban: 

 1. heti táplálkozási szokások feltérképezése, diagnosztizálás
 2. élsportolói étrend összeállítása
 3. egyéni, személyre szabott kalóriatáblázat összeállítása

2. Táplálkozási, evési zavarok

 • Bulimia nervosa: Alaptünetek: falásrohamok, testsúlycsökkentő manipulációk (önhánytatás, hashajtózás, vízhajtó), aggodalmaskodás a testsúly és alak miatt, valamint a tünetek bizonyos gyakorisága (legalább heti két falásroham). A falási roham során, olyan mennyiségű étel elfogyasztása jellemzi e betegséget, mely biztosan nagyobb, mint amennyit a legtöbb ember megenne hasonló időtartam alatt és körülmények között. A testsúly-kompenzáló manőverek segítségével gyakran normál testalkatúak, így problémájuk hosszú ideig rejtve maradhat.
 • Anorexia nervosa: Alaptünetek: súlyhiány, súlyfóbia, testképzavar, amenorrhoea. A súlyhiány: legalább 15 %-os. Jellemző az elhízástól való félelem súlyos soványság esetén is. A betegek önpercepciója torzult, kövérnek tartják magukat. Mások alakját azonban jól meg tudják ítélni, a testképzavar csak a saját testre vonatkozik. Az anorexiások egyik csoportja testsúlycsökkentő "manőverként" a koplalást, diétázást alkalmazza, míg mások, az étel elutasításán túl önhánytatással, hashajtás/vízhajtással, intenzív testmozgással stb. kontrollálják súlyukat.
 • Éjszakai evés szindróma: az éjszakai evők napi táplálékuknak általában több mint felét este 8 után fogyasztják el, legalább egy alkalommal felkelnek az éjszaka folyamán, hogy egyenek valamit. Jellemző az éjszakai túlevés, reggeli étvágytalanság és alvászavar.  Ez a szindróma elhízáshoz vezet. Újabb vizsgálatok szerint az éjszakai evés szindróma a stresszre adott abnormális válaszreakció.
 • Gyermekkori elhízás (obesitas) A gyermekkori obesitas napjainkban népbetegséggé vált. Leggyakoribb formája a familiaris-alimentaris eredetű elhízás. A kövérség szignifikáns rizikófaktora számos kórállapot kialakulásának, ez által jelentősen növeli az egészségügy kiadásait. Leghatásosabb kezelése a prevenció.

Pszichológus  tanácsadás az evészavaroknál:

  1. evészavar diagnosztizálása
  2. viselkedés- és kognitív terápia:
  3. csoportterápia,
  4. családterápia

 

3. Alvászavar: Az alvás alapvető létszükséglete a szervezetnek, mert az  idegrendszert  regenerálja.  Az alvás tulajdonképpen, egy módosult tudatállapot, a külvilággal való kapcsolatunk jóval felszínesebbé válik, izmaink elernyednek. Ezen órák alatt töltjük fel szervezetünk raktárait, a tudatalattink pedig rendet rak az előző nap eseményei között.

Az alvászavar csökkenti az emberi, sportolói teljesítményt. Ennek hatására ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi (szomatikus) betegségek is kialakulhatnak.Az alvászavarok közé tartozik a hyposomnia vagy insomnia, mely nehezített elalvással, az alvásnak ébredéssekkel megszakított mintázatából vagy folyamatos alvást követő túl korai ébredésből állhat.  Ennek valamelyest éppen ellentéte a hypersomnia, mely fokozott alvásigényen alapuló állapot, ilyen például a nappali aluszékonyság.

Pszichológusi tanácsadás:

  • alvásvizsgálat
  • viselkedés- és kognitív terápia: