Profi menedzser, vezető >
A  mosoly ereje a sportban - Baranya István pszichológus , UEFA 'Pro'

"Minden kivételes ajándék a mosoly, hiszen: nem kerül semmibe, de szívmelengető. Csak egy pillanatig él, de az emléke megmarad. Örömet szerez, és táplálja a jóindulatot. Kiváló ellenméreg irigység és rosszindulat ellen. Biztatást a csüggedőnek, erőt önt belé. Nem lehet megvenni, kölcsönkérni, ellopni, nem jelent földi javakat senkinek mindaddig, amíg önként és jó szívvel meg nem ajándékoznak vele. Ha valaki túl fáradt ahhoz, hogy rád mosolyogjon, nézz rá derűsen, mert senkinek sincs nagyobb szüksége a mosolyra, mint neki...... aki már nem tud mosolyogni!"
 (Carnegie, Dale)

bővebben >>>

Az érzelmek szerepe sportban (II.) PROFIK - Cristiano Ronaldo és gesztusok, érzelmek

Cristiano Ronaldo pályája és élete elég régóta reflektorfényben van, ezért nehéz róla újat írni. Így aztán meg sem próbáljuk, viszont egy olyan párharcra érdemes lehet visszatekinteni, amely a sok nagy mérkőzése és gólja között talán kissé árnyékban maradt, noha a portugál klasszis számára érzelmileg fontosabb volt az átlagosnál. Nevelőegyesület. Így hívják azokat a csapatokat, amelyeknél szigorú szerződések alapján, vaskos pénzkötegekért cserébe nem saját maguknak, hanem Európa mamutklubjainak "termelik" a tehetségeket. Az angol Manchester United természetesen rég körbebástyázta magát ilyen partnerekkel, és főleg a kontinens harmadik és negyedik szintjéről választott "lelőhelyeket" - ugyanakkor a belga Antwerp, a dán Bröndby és mások mellett például az előzőeknél nagyobb nevű Sporting CP is bevett partnere lett!

bővebben >>>

A sporttáplálkozás szerepe a profi és az elit utánpótlás sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A táplálkozás mindennapos velejárója az életünknek. Tapasztaljuk, hogy iparágak és a táplálkozási tanácsadók és termékeik arzenálja  üzletágként veti be magát  ebbe a világba. Direkt és indirekt beavatkozások tömkelege kecsegteti a laikusokat  az esztétikus testarányok, a fittség, a megfelelő és helyes táplálkozási szokások irányába. A professzionális sport azonban más világ, ott minden a sportteljesítmény és az eredményesség alá van rendelve. Ez a világ semmit sem hagy a véletlenre, ennek szolgálatában a táplálkozás az egyik legfontosabb tudományterületté nőtte ki magát.

bővebben >>>

A profi sport biológiai órái.
Az edzés optimális élettani és pszichés időpontjai.
(Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro')

A szervezet élettani és pszichés működésének - napi ritmusában - megvan a maga ideje. A 24 órás napi bioritmus irányítja szinte minden élőlény alapvető fiziológiai funkcióit. Ennek a ritmusnak a felborulása alapvetően befolyásolja az emberi egészséget, és akár anyagcserezavarokhoz, álmatlansághoz, depresszióhoz, szívkoszorúér-megbetegedéshez és rákhoz vezethet. Az átlagember  a napi biológiai ritmus "csúcspontjain" tudja a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatát. A profi sportoló azonban nem átlagember. Számára versenyek, mérkőzések és az arra felkészítő edzése, nem is beszélve a regeneráció fontosságáról átírhatják az "átlagembernél " tapasztalt szokványos napi ritmus sorrendiségét. Mindez túlmutat az általános edzéselmélet terhelés és pihenés dogmáin.

bővebben >>>

Az edzés és a versenyzés biológiai órái (I.) - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Gyakori kérdés a sportban, különösen az élsportban, hogy mely napszakban  edzünk, és melyik időpont  a legoptimálisabb a mérkőzések megvívásához. Ez több dologtól függ, de nem lehet figyelmen kívül hagyni szervezetünk működésének napi ritmusát. A szervezetünkben létezik egy biológiai óra, amely szerveink működését szabályozza, összehangolja. A ritmust az agyunk által termelt hormonok (szerotonin, melatonin) szintje befolyásolja

bővebben >>>

A CPI (California Psychological Inventory) teszt alkalmazása az edzők személyiségvizsgálatakor - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az európai labdarúgó top-csapatok és más csapatsportágak menedzsmentje nem bíz semmit a véletlenre.  Kő kemény profi világ a bizniszről szól. Euró és dollár milliók cserélnek gazdát, egy-egy labdarúgót csillagászati összegekért vesznek meg.  Régen rájöttek, hogy csak a legfelkészültebb, legalkalmasabb emberekkel lehet ezt a tempót és eredményességet tartani. Felnőtt és utánpótlás csapatoknál dolgozó edzők, vezetők, háttérmunkatársak kiválasztásához, a   személyiségprofiljuk felmérésének az egyik legalkalmasabb pszichológiai tesztje a CPI (California Psychological Inventory) .

bővebben >>>

Klinikai és személyiségtesztek a sportpszichológiában-  Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) - Baranya István pszichológus, UEFA Pro

A sportpszichológus kezében többféle lehetőség van a sportoló mély személyiségjegyeinek, mentalitásának feltárására. A Minnesota Többtényezős Személyiségleltár (MMPI) 1943 óta a világ egyik legszélesebb körben használt klinikai pszichológiai mér eszköze. 1989-ig 140 nyelvre fordították le. A klinikai tesztet továbbfejlesztették. Az MMPI-2 pszichometriai jellemzői jobban kimunkáltak, mint az első változaté. Az eredeti mérőeszköz több mint 100 tételét átalakították, az új tételek olyan területeket tapogatnak le, mint pl. általános egészségi állapot, társas attitűdök, öngyilkossági hajlam, A-típusú viselkedés, fóbiák, szerhasználat, általános neurológiai állapot. Az MMPI-A a 14-18 éves fiatalok személyes, társas és viselkedési problémáit tárja fel, serdülő-specifikus tételek és skálák segítségével.

bővebben >>>

Öngyilkos sportolók és sportvezetők

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint napjainkban az egy év alatt történt erőszakos halálesetek több mint fele öngyilkosság, azaz közel egymillió ember hal meg évente a világon öngyilkosság következtében. A közelmúltban A sportban is megszaporodtak az öngyilkossági esetek. Néhány ezek közül:
Chris Schelstraete egy belga másodosztályú bajnoki előtt az öltözőben vetett volna véget életének. "Schelstraete a mérkőzés előtt bement a hivatalos személyeknek fenntartott mellékhelyiségbe, és egy késsel felvágta az ereit.
Néhány héttel ez után az FC Köln - FSV Mainz Bundesliga-bajnoki levezetésére kijelölt Babak Rafati szintén ereit felvágva akart véget vetni életének, de asszisztensei még időben találtak rá hotelszobájában. Az iráni játékvezető állapota azóta a kórházi kezelésnek köszönhetően folyamatosan javul.

bővebben >>>

A hatalom

"A kikényszerített  tiszteletben mindig félelem van."
(Quintus Fabius Maximus)

Gramsci a hatalom változatait a különböző szférák és az ott betöltött szerepük szerint különbözteti meg, ezek tehát többek között:  politikai, gazdasági, katonai,  média, tudományos, oktatási és természetesen sport természetűek. A sportra, vagy inkább  az azt körülvevő közegre mindig is az volt a jellemző, hogy hatalom közeliek voltak. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a sport gyakorta a hatalom eszköze volt. Történelmi tények igazolják állításainkat, de most maradjunk a XXI. századnál.

bővebben >>>