Profi hírnév, reputáció, imázs fejlesztése>
 

Bármely sportágban kiemelkedőt nyújtani, klasszissá válni és ezáltal hírnévre szert tenni soha nem a véletlen műve. Munka, tehetség, tudatos felkészülés, önszorgalom, jó edző, jó sportközösség, megfelelő menedzsment és szerencse kérdése mindez. Egyes sportágakban ez az időszak a tízes évek végégre, húszas évek elejére tehető.

A gyermekkorban, serdülőkorban, vagy a korai ifjúkorban folytatott profi sportfelkészülés olyan életmóddal jár, amely a személyiség pszichológiai érését felgyorsítja, a kronológiai életkort felnőttessé strukturálja. A fiatal élsportoló szinte kiszakad a családból, sporttevékenysége kapcsán felnőttek veszik körül, híressé, népszerűvé válik, megismeri pénzt, a sajtó középpontjába kerül és egyúttal a személyén óriási a sportági és a társadalmi nyomás.

Ez az életforma - az életszakaszok besűrítésével - személyiségzavarhoz vezethet és akár az élete is félrecsúszhat a sportolónak. Nemzetközi szinten az egyesületeknél komoly gondot fordítanak ennek elkerülésére. Ennek eredményeképpen az ismert ilághírű sportolók profi módon nyilatkoznak, tudják kezelni a hírnevükkel járó népszerűséget.

A sportpszichológushoz feladata:
- profi sportolói személyiség felépítése
- sztár allűrök megtisztítása
- szülőitől való leválás megfelelő kialakítása
- sportolói önismeret kialakítása
- konfliktus kezelés
- reális célkitűzések és azok következményeire való felkészítés
- párkapcsolati kérdések