Szülőknek >
OTP-MOL Bozsik Program tudományos háttere - Baranya István pszichológus, UEFA Pro

A Magyar Labdarúgó Szövetség  "Magyar Futball Jövőjéért" című  közép-hosszú távú szakmai programjában kiemelt szerepet tulajdonított az egységes szakmai elveken alapuló, átlátható és a kizárólagosan az MLSZ irányítása alá tartozó egységes utánpótlás-nevelési rendszernek. Fő célkitűzése nem lehet más mint az utánpótlás korú labdarúgók tömegbázisának szélesítése, az igazolt labdarúgók számának növelése, a sportág népszerűsítése. Ennek a programnak a csúcspontja volt a nyári Zánkai Labdarúgó Utánpótlás Tábor

 

Zánkai Labdarúgó Utánpótlás Tábor

Az első  Zánkai Labdarúgó Tábor 2004.ben volt, ekkor csak az egyesületi, igazolt labdarúgók számára. 2005. nyarán bővült a program, négy (MLSZ-NUPI Iskolai Tábor, OTP-MOL Bozsik Akadémia, Up. Szakmai Konferencia, Up. Nemzetközi Torna) egymásra épülő labdarúgó szakmai program vette kezdetét Zánkán.
Az UEFA 2005-ben is a kontinens legsikeresebb utánpótlás programjának minősítette az eseményt. A gyönyörű kivitelű elismerő oklevelet az UEFA elnöke Lennart Johansson és főigazgatója Lars-Christer Olsson írta alá
2006-ban két újabb célcsoporttal, programmal bővül a Zánkai Utánpótlás Tábor.  Az iskolai, egyesületi táborok mellet a fogyatékos labdarúgók és női(kislány) labdarúgók is meghívást kaptak Zánkára. ahol 1.200 fiatal labdarúgó és 160 pedagógus, edző táborozott:
1. Fogyatékkal élők tábora (Június 19-22.)
2. Női (leány) labdarúgó tábor (Június 23-26.)
3. Iskolai labdarúgó tábor (Június 28 - július 5.)
4. Egyesületi labdarúgó tábor (Július 7 - 22.)
5. Edzők, testnevelők szakmai konferenciája  (Július 23-24.)

Szakmai tevékenység, orvosi, pszichológiai felmérések, tesztek:

            a.) Szakmai tevékenység:
A táborba meghívott csapatok, iskolák, gyerekek jöhettek, akik közel egy éves MLSZ Utánpótlás Program kiválasztottjai. A mellékelt program szerint minden régióból, megyéből érkeztek gyermekek. A tábort egy MLSZ szakemberekből, korosztályos edzőkből, orvosokból, pszichológusokból, szülőkből, szervezőkből álló stáb irányította.

 

 

b.) Orvosi vizsgálat, antropometriai felmérés:

  1. alapvizsgálatok:  szív- és keringés, légzés, egyebek
  1. testösszetétel:

A testösszetétel az emberi test egészén belül az egyes összetevők, szövetek arányát jelenti. A testösszetétel jellemzése a Drinkwater és Ross (1980) által javasolt metodikával.
Ennek eredményeként elkülöníthető a mért testtömegben az izom, a csont, a zsír, és a rezidum (belső szervek) tömegének mennyisége (kg) abszolút értékben, továbbá meghatározható az egyes testösszetevők testtömeghez viszonyított (%) relatív aránya is.
A relatív izom- és zsírtömeg, valamint a testösszetétel és az életkor ismeretében kilogrammban kifejezve határozható meg az egyén kívánatos testtömege. A konstitúció és a becsült csonttömeg alapján jellemezhető az egyén erősíthetősége, illetve az erősítés "gazdaságossága". A túlzott izomtömeg az állóképesség és a gyorsaság rovására megy.
A túlzott zsírtömeg a teljesítményt és a várható élettartamot csökkenti. A hízásra való hajlam előre jelezhetővé, illetve a kóros soványság elkerülhetővé válik vizsgálataink segítségével. Várható testmagasság becsülhető!!! Ennek teljes körű vizsgálatát végezzük a Sportkórház munkacsoportjának segítségével.

 

c.) Pszichológiai teszt:

A felmérés során 4 kérdőívet szeretnék kitöltetni a gyerekekkel.

  • Az első kettő sport motivációs kérdőív, amelyek arról informálnak, hogy milyen jellegű motivációval rendelkeznek a gyerekek a sporttal kapcsolatban. Erre azért van szükség, mert elméletileg a különböző motiváció fajták másképp hozhatóak összefüggésbe az eredményességgel és kitartással. Erre azért is kíváncsiak lennénk egy nyomkövetéses vizsgálatban a későbbiek során, hogy a motiváció mennyiben használható fel a tehetség kiválasztásában kiegészítve az antropometriai és fiziológiai vizsgálatokkal.

 

  • A harmadik kérdőív egy szorongás-vizsgáló kérdőív, ami azt mérné, hogy a sportban milyen mértékű és jellegű szorongást élnek át a gyerekek.

Erre azért van szükség, mert a sportteljesítményt nagymértékben befolyásolja a szorongás mértéke. Ez az egyik legfontosabb sportteljesítményt befolyásoló pszichés tényező.

    • A negyedik pedig egy személyiség kérdőív, amit arra használnék, hogy a tehetségességgel, motivációval és szorongással, valamint az egyéb mérésekkel hozzam összefüggésbe a személyiségjellemzőket.