Profi edző >
Baranya István sportpszichológus: Mennyi idő alatt regenerálódik a szervezet?

Az élsportban kulcskérdésé vált a regenerálódó képesség. A labdarúgásban például heti két tétmérkőzés kimeríti a szervezete, de ez a többi labdajátékra is jellemző. A ciklikus sportágaknál és a küzdősportoknál is hasonló a helyzet. Egy-egy világkupa, vagy versenysorozatnál döntő tényező a versenyek közötti regenerálódó képesség. Cikkünkben az USA Austini Texasi Egyetem, az amerikai hadsereg Környezetgyógyászati Kutatóintézetének és a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem kutatóinak tudományos véleményét, kutatásait mutatjuk be a témában.

bővebben >>>

Sportsérülések személyiségháttere

Amellett, hogy a pszichológiai képességek a sportbeli teljesítmény fontos meghatározói, a fizikai sérülékenységre való fogékonyságot is befolyásolják. A kutatók az 1960-as években kezdték felismerni, hogy bizonyos pszichológiai jellemzők meghatározzák a versenysporttal kapcsolatos, orvosi figyelmet igénylő sérülések gyakoriságát és súlyosságát. A korai kutatások eredményei azonban az alacsony mintaszám és a kidolgozatlan módszertani alapok miatt nem mutattak egységes képet. Olyan evidens, a tudományos vizsgálódás kezdeti szakaszára jellemző megállapítások születtek csupán, mint hogy "a sérült futók kevésbé keményfejűek és egyenesek, mint a nem sérültek".

bővebben >>>

Játékosmúlt nélküli TOP edzők. (1.rész)  - "Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legye, előtte nem kell lónak is lennie."  (Sacchi)   - Baranya István sportpszichológus, UEFA 'pro'

Az élvonalbeli labdarúgók többsége a visszavonulása után is aktív életet él. Van aki üzletemberként tevékenykedik, van aki a befektetéseit forgatja, olyan is van aki családi vállalkozást üzemeltet, de jelentős részük nem szakad el a sportágtól.  Vezetőként, menedzsereként, edzőként tevékenykednek.  A profi játékos pályafutás minden bizonnyal előnyt jelent az edzői szakmában, de korántsem számít elengedhetetlen követelménynek. A sportág történetében jó néhány olyan szakembert találunk, aki játékosként legfeljebb amatőr szintig jutott el, futballistaként sohasem volt profi.
Elemzésünk első részében  sorra vesszük azokat az edzőket, akik ebbe a kategóriába tartoznak. A második részben  pedig személyiség lélektanukkal, aurájukkal, megküzdési stratégiájukkal, pszichés tulajdonságaikkal és az őket körülvevő világgal foglalkozunk.

bővebben >>>

Külső vagy belső kontrollos edző vagyok ? - Baranya István sportpszichológus (UEFA 'Pro')

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem. Miért sikeres az egyik edző és miért nem a másik ? Egyáltalán mitől sikeres valaki ? Milyen tulajdonságokkal, kvalitásokkal , személyiségvonásokkal rendelkezik egy edző?
A személyiség tanulás útján fejlődik. Minden emberrel vele születik az aktivációs szintje, mely meghatározza a személyiségtípusát és melynek birtokában elindul a személyiségfejlődés útján

bővebben >>>

Emberi kapcsolatok és kapcsolatteremtési formák a profi labdarúgóedzőknél -
Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A világon   Magyarországon volt először profi labdarúgó bajnokság, melyet 1926-ba  a Profi Labdarúgás Irányító Szervezete (PLASZ) írt ki.  Nagyot változott azóta a világ, de a profi labdarúgás a mai napig életképes, sőt egyre inkább fejlődik. Érzékelhető, hogy ez a kőkemény világ valami más.  Milliárdokért vásárolnak játékosokat a csapatok, a BL és az EL főtáblára jutás busásan megtérül.  Az edzők  minősítése egyszerű: győztes vagy vesztes. Ebben a miliőben nincs helye az érzelmeknek.  Vagy mégis. ?

bővebben >>>

A  mosoly ereje a sportban - Baranya István pszichológus , UEFA 'Pro'

"Minden kivételes ajándék a mosoly, hiszen: nem kerül semmibe, de szívmelengető. Csak egy pillanatig él, de az emléke megmarad. Örömet szerez, és táplálja a jóindulatot. Kiváló ellenméreg irigység és rosszindulat ellen. Biztatást a csüggedőnek, erőt önt belé. Nem lehet megvenni, kölcsönkérni, ellopni, nem jelent földi javakat senkinek mindaddig, amíg önként és jó szívvel meg nem ajándékoznak vele. Ha valaki túl fáradt ahhoz, hogy rád mosolyogjon, nézz rá derűsen, mert senkinek sincs nagyobb szüksége a mosolyra, mint neki...... aki már nem tud mosolyogni!"
 (Carnegie, Dale)

bővebben >>>

Az érzelmek szerepe sportban (II.) PROFIK - Cristiano Ronaldo és gesztusok, érzelmek

Cristiano Ronaldo pályája és élete elég régóta reflektorfényben van, ezért nehéz róla újat írni. Így aztán meg sem próbáljuk, viszont egy olyan párharcra érdemes lehet visszatekinteni, amely a sok nagy mérkőzése és gólja között talán kissé árnyékban maradt, noha a portugál klasszis számára érzelmileg fontosabb volt az átlagosnál. Nevelőegyesület. Így hívják azokat a csapatokat, amelyeknél szigorú szerződések alapján, vaskos pénzkötegekért cserébe nem saját maguknak, hanem Európa mamutklubjainak "termelik" a tehetségeket. Az angol Manchester United természetesen rég körbebástyázta magát ilyen partnerekkel, és főleg a kontinens harmadik és negyedik szintjéről választott "lelőhelyeket" - ugyanakkor a belga Antwerp, a dán Bröndby és mások mellett például az előzőeknél nagyobb nevű Sporting CP is bevett partnere lett!

bővebben >>>

Hipnózis a sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A módosult tudatállapot a szubjektív élménymintázatok olyan időleges megváltozása, amely jól elkülöníthető a normális éber tudatállapottól. A módosult tudatállapot akár spontán, például alvás vagy autóvezetés közbe, azaz ingerszegény környezetben is felléphet. Máskor erős érzelmi hatásra, például természeti katasztrófa vagy szülés alatt alakul ki. Ilyenkor szubjektív élményeink a megszokottól eltérő más mintázatot öltenek: figyelmünk, környezetünk észlelése, képzeleteink, fantáziavilágunk, emlékezési képességünk, élményeink feldolgozása megváltozik. Felborul a tér- és idő érzékelésünk, változik a testképünk és az önkontrollunk sérül.

bővebben >>>

A sporttáplálkozás szerepe a profi és az elit utánpótlás sportban - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

A táplálkozás mindennapos velejárója az életünknek. Tapasztaljuk, hogy iparágak és a táplálkozási tanácsadók és termékeik arzenálja  üzletágként veti be magát  ebbe a világba. Direkt és indirekt beavatkozások tömkelege kecsegteti a laikusokat  az esztétikus testarányok, a fittség, a megfelelő és helyes táplálkozási szokások irányába. A professzionális sport azonban más világ, ott minden a sportteljesítmény és az eredményesség alá van rendelve. Ez a világ semmit sem hagy a véletlenre, ennek szolgálatában a táplálkozás az egyik legfontosabb tudományterületté nőtte ki magát.

bővebben >>>

A profi sport biológiai órái.
Az edzés optimális élettani és pszichés időpontjai.
(Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro')

A szervezet élettani és pszichés működésének - napi ritmusában - megvan a maga ideje. A 24 órás napi bioritmus irányítja szinte minden élőlény alapvető fiziológiai funkcióit. Ennek a ritmusnak a felborulása alapvetően befolyásolja az emberi egészséget, és akár anyagcserezavarokhoz, álmatlansághoz, depresszióhoz, szívkoszorúér-megbetegedéshez és rákhoz vezethet. Az átlagember  a napi biológiai ritmus "csúcspontjain" tudja a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatát. A profi sportoló azonban nem átlagember. Számára versenyek, mérkőzések és az arra felkészítő edzése, nem is beszélve a regeneráció fontosságáról átírhatják az "átlagembernél " tapasztalt szokványos napi ritmus sorrendiségét. Mindez túlmutat az általános edzéselmélet terhelés és pihenés dogmáin.

bővebben >>>

Az edzés és a versenyzés biológiai órái (I.) - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Gyakori kérdés a sportban, különösen az élsportban, hogy mely napszakban  edzünk, és melyik időpont  a legoptimálisabb a mérkőzések megvívásához. Ez több dologtól függ, de nem lehet figyelmen kívül hagyni szervezetünk működésének napi ritmusát. A szervezetünkben létezik egy biológiai óra, amely szerveink működését szabályozza, összehangolja. A ritmust az agyunk által termelt hormonok (szerotonin, melatonin) szintje befolyásolja

bővebben >>>

A CPI (California Psychological Inventory) teszt alkalmazása az edzők személyiségvizsgálatakor - Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az európai labdarúgó top-csapatok és más csapatsportágak menedzsmentje nem bíz semmit a véletlenre.  Kő kemény profi világ a bizniszről szól. Euró és dollár milliók cserélnek gazdát, egy-egy labdarúgót csillagászati összegekért vesznek meg.  Régen rájöttek, hogy csak a legfelkészültebb, legalkalmasabb emberekkel lehet ezt a tempót és eredményességet tartani. Felnőtt és utánpótlás csapatoknál dolgozó edzők, vezetők, háttérmunkatársak kiválasztásához, a   személyiségprofiljuk felmérésének az egyik legalkalmasabb pszichológiai tesztje a CPI (California Psychological Inventory) .

bővebben >>>

Klinikai és személyiségtesztek a sportpszichológiában-  Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) - Baranya István pszichológus, UEFA Pro

A sportpszichológus kezében többféle lehetőség van a sportoló mély személyiségjegyeinek, mentalitásának feltárására. A Minnesota Többtényezős Személyiségleltár (MMPI) 1943 óta a világ egyik legszélesebb körben használt klinikai pszichológiai mér eszköze. 1989-ig 140 nyelvre fordították le. A klinikai tesztet továbbfejlesztették. Az MMPI-2 pszichometriai jellemzői jobban kimunkáltak, mint az első változaté. Az eredeti mérőeszköz több mint 100 tételét átalakították, az új tételek olyan területeket tapogatnak le, mint pl. általános egészségi állapot, társas attitűdök, öngyilkossági hajlam, A-típusú viselkedés, fóbiák, szerhasználat, általános neurológiai állapot. Az MMPI-A a 14-18 éves fiatalok személyes, társas és viselkedési problémáit tárja fel, serdülő-specifikus tételek és skálák segítségével.

bővebben >>>

Szociometria a csapatnál - Baranya István pszichológus

Minden csapat, sportközösség  sajátságos struktúrával rendelkezik. Ennek a társas alakzatnak a vizsgálatával meghatározható az egyén helye a közösségen belül, vagyis az, hogy hogyan sikerült beilleszkednie abba a csoportba, amelyben tevékenykedik. Számos összetevője van annak, hogy egy csapat eredményes, sikeres legyen. Elsősorban motivált közösségként kell működniük, ahol  egyértelmű, világos  értékrend uralkodik. Az edző feladata ennek kialakítása és szinten tartása és fejlesztése. A csapata és saját eredményessége múlik ezen  Sportnyelven fogalmazva a kérdést: az edzőé a csapat, vagy csak foglalkoztatja őket ?

bővebben >>>

Személyiségzavar az élsportolóknál (sportpszichopatológia) - Baranya István pszichológus

Sokan úgy gondolják, hogy az élsportolók különleges emberek. Abban igazuk van, hogy átlag feletti képességekkel (tehetség, motiváltság, kreativitás)  rendelkeznek. Az is igaz, hogy többségük egy elszeparált, sajátságos  világban él. Edzés, versenyzés - edzés versenyzés, edzőtábor, utazás éveken át. A top sportolónál csak egy számít: az eredmény ! A világon mindenhol, minden sportágban óriási a konkurencia. A sportolót megérintő profi világ kő kemény próba testnek és léleknek egyaránt. Sokan állják a sarat és még inkább motiváltakká válnak, vannak akiknek kapaszkodniuk kell, és vannak olyanok is, akik elvéreznek, eltűnnek a "süllyesztőben".  Az említett állandó nyomást sokféleképpen lehet feldolgozni. Kórosabb esetekben személyiségzavar alakulhat ki.

bővebben >>>

Személyiség - személyiségzavar  - Baranya István pszichológus

"A lélek olyan, mint egy tiszta lap, melyet a világ ír tele, vagy inkább mint egy üres kancsó, melyet a világ tölt meg színes boraival. S ha nincs két egyforma lélek, vagyis ha minden embernek külön egyénisége van, az egyrészt azon alapul, hogy nincs kettő, aki ugyanazt a világot látná, másrészt, hogy nincs kettő, aki ugyanúgy látná a világot. (...) Mindenikünk lelkében a világ tükröződik vissza, de mindenikünkben másként tükröződik. S a lélek maga, az egyéniség nem egyéb, mint a világnak egy sajátságosan színezett tükörképe."

(Babits Mihály)A személyiség definíciója

bővebben >>>

Edzői attitűd (1. rész )
Sikerorientált vagy kudarckerülő edző vagy ?
Baranya István pszichológus

"Ne akarj sikeres lenni - minél inkább célul tűzöd ki a sikert, annál biztosabban elkerül. A sikert nem lehet üldözőbe venni, ahogy a boldogságot sem: a sikernek magának mintegy mellékhatásként, önkéntelenül kell jelentkezni, mikor az ember valamely önmagánál nagyobb ügynek szenteli magát."(Viktor Frankl)

bővebben >>>

Motiváció kapcsolata  az érzelmekkel és a vággyal - Baranya István pszichológus

E titkos erő... az akarat.
Halhatatlan lelkünk sarja,
Mindenhová elér karja.
Állják bár útját gránitfalak,
Várj bizton, az idő el nem szalad,
Légy türelemmel, hisz tiszta sor,
Mikor a lélek parancsol,
Az istenek fejet hajtanak.

(Ella Wheeler Wilcox)

bővebben >>>

Motiváció - Baranya István pszichológus

A képesség azt jelenti, hogy miben vagy tehetséges. A motiváció dönti el, hogy mit teszel. A hozzáállás pedig meghatározza, hogy milyen jól fogod csinálni.
(Lou Holtz)

bővebben >>>

A legnagyobb profi edző, aki ember maradt...

Mint az MLSZ Felnőttképzési Intézet akkori igazgatója, 2007. januárjában az a Szakmai Napokon volt módom találkozni Sir Alex Fergusonnal. Két bajnoki között vállalta, hogy Magyarországra utazik és előadást tart a magyar edzőknek. Az előadás Budapesten volt a Brit Nagykövetség dísztermében. Igazgatóként a  konferenciát én vezettem, fantasztikus volt ilyen nagyság mellett állni és a magyar edzői elit előtt koordinálni az interaktív gondolatait. Szavai őszinték voltak, akkor is amikor azt mondta: "az első szakkönyv amit a kezemben tartottam Csanádi Árpád: Labdarúgás I-III. volt. Angolra fordított változatából tanultam sok mindent."

bővebben >>>

A tehetség 2.

Kreativitás, a kreatív ember pszichológiája

Sokan és sokféleképpen próbálták már megfogalmazni, hogy mitől változik, mitől "megy előre" a világ?   Látszólag egyszerű a kérdés, de a válaszok és azok igazolhatósága már nem. Teremtés, hit, evolúció, populáció, forradalmak, természeti katasztrófák, tudomány, demokrácia, diktatúrák, kultúrák, törvények, stb., mind-mind a lehetséges és vitatható magyarázatok között szerepelnek. Egyben azonban megegyeznek a kutatók: az értékrendekkel rendelkező kreatív ember egészen biztosan mozgatórugója a világ fejlődésének. Hogy aztán ez az emberiség szempontjából káros (pl. atombomba) vagy hasznos (pl. C vitamin), annak eldöntése már nem ennek a tanulmánynak a feladata.

bővebben >>>

A tehetség 1.

Zsenik, géniuszok, talentumok, avagy a kivételes tehetségek pszichológiája. (1.rész: Zsenik, géniuszok, talentumok a világban)

Az emberi tehetség a legfontosabb emberi kincs. Ennek pszichológiai magyarázata komoly ás átfogó terület, ezért háromrészes sorozatban kívánunk foglalkozni e témával. 1.rész:  Zsenik, géniuszok, talentumok a világban  2.rész: Hipotézisek, magyarázatok, kutatások 3.rész: A tehetséggondozás  lehetőségei.

bővebben >>>

Szívügyünk a futball

Szívügyük a futball, avagy halál a kispadon
Az edzői hivatás nem számít nyugdíjas állásnak, és itt nem csak arra gondolunk, hogy egy-egy rosszabb eredmény után a szakember könnyen munka nélkül maradhat. Az óriási stressz bizony gyakran egészségügyi problémákat okoz, a legfrissebb példa a Newcastle United edzőjének, Joe Kinnearnek az esete, akit nemrégiben kórházba kellett szállítani egy mérkőzés
előtt. Hasonló kényszerszünetet kellett tartania korábban Johan Cruyffnak vagy éppen Gérard Houllier-nek is, és sajnálatos módon nem egy edző a kispadon lelte a halálát.
Joe Kinnear 1999-ben egy meccset megelőzően kapott szívrohamot, idén pedig bypass-műtéten esett át.

bővebben >>>