Mentális tréing >
 

Ismert, hogy az agy csodálatos teljesítményekre képes, gondolataink teremtő erővel bírnak. Mindez fejleszthető, különösen eredményes lehet a sportban, a sportteljesítmények fokozása céljából. A pozitív gondolkodás, a meditáció és relaxáció azon módszerek közé tartoznak, amelyek segítenek abban, hogy agysejtjeink frissek, fiatalosak és terhelhetők maradjanak.

Minden sportolónál, de parasportolóknál különösen kiemelt szerepet kap a mozgáskoordináció, a sportági technika és taktika modellezése. Annál is inkább, mivel minden sportoló (a maga szintjén) sémákban cselekszik. tehetségtől, adottságtól, képzettségtől függően 3-16 megoldás (séma, modell) adaptálódik a központi idegrendszerében, melyből csak egy (a kiválasztott) fut le a leszállópályákon. Eszerint cselekszik a sportoló, ennek alapján indítja a mozgását. Ez természetesen számos dologtól függ, de hogy a raktározott döntésekből melyik választódik ki az vagy adottság, tehetség (kreativitás) műve, vagy sematizált, begyakorolt események eredménye.

A PRASPORTOLÓKNÁL ALKALMAZOTT MENTÁLIS TRÉNINGÜNK
A parasportolóknál a mentális tréning célja, az edzéseken való akaraterő, az odaadás, a motiváltság növelése, a versenyeken, mérkőzéseken a teljesítmények javítása. A mentális tréning azt jelenti, hogy a sportoló fejben gyakorolja a mozdulatait, a sportágához tartozó helyzeteket, szituációkat, gyakorlatokat. A mentális tréning olyan mint egy edzés, de csak éppen fejben történik. A képzeletbeli gyakorlás során alkalma van elidőzni egyes kritikus pontokon, láthatja magát kívülről, ugyanakkor érezheti testének izmainak működését belülről is- ha képzeletét a mozgástanulás, egyes mozdulatok rögzítésére használja.

Hangsúlyozzuk, hogy a mentális tréning nem az edzés helyett, hanem azt kiegészítve használható.

Az un. "belső mentális tréning" három fázisra bontható:
1. mentális kondicionálás - a módosult tudatállapot, relaxált állapot elérése
2. mentális technikai tréning - szuggesztív mondatokkal az önirányítottság biztosítása
3. mentális szilárdság, kitartás tréningje, amellyel hangulati, önértékelésbeli, célkövető fókuszáltság érhető el

A tréning során adott mozdulatot, gyakorlatot, szituációt, mind az öt érzékelésmódban séma és modellként adaptáljuk, bevéssük. Ezek a látás, hallás, ízlelés, szaglás, testi kinesztetikus érzékelés.

Például egy magasugró gyakorlatot akkor tudunk hatékonyan fejben is csiszolni ha elképzeljük és fejben megnézzük kívülről az ugrást (vizuális), ezután belehelyezkedünk a gyakorlatba és fejben elvégezzük az ugrást miközben azt figyeljük testünk egyes részeiben milyen testérzékletet érzünk (kinesztetikus), ezután megfigyeljük milyen hangokat hallunk általában az ugrás közben (akusztikus), majd újra elvégezzük mentálisan az ugrást és megfigyeljük érzünk e közben illatokat (olfaktórikus) vagy ízeket.
A mentális tréning üléseinek száma: 5-10 alkalom, alkalmanként 45 perc